Focaccia
A focaccia - a szinte egyetlen sós kenyérfajta Olaszországban - tűzön sütött kenyeret jelent. Nézzük, hogyan készül!
A focaccia (fokáccsá) a szinte egyetlen sós kenyérfajta Olaszországban. Nevét a Rómaiak alkották, és a "fuoco" (tűz) tő körül képződött, tehát tűzön sütött kenyeret jelent. Innen ered amúgy a "fókuszpont" is, ami ugye a "lényeg", vagyis az a fontos dolog (a tűz), ami körül ülünk... Na, nézzük, hogyan készül a focaccia!
Rengeteg fajta focaccia létezik, de valahogy egyetértés van afelől, hogy Genovából származik az alapverzió. E tengerész köztársaság hajósai valószínűleg a Közel-keletről hozták magukkal, ahol általában kevés élesztővel vagy teljesen élesztő nélkül sütnek a mai napig.
A hagymás, az olívás, a krumpliszeletes mind sós, és mind ínycsiklandozóan finom.
Persze vannak az édes focacciák is, főleg itt nálunk, Toszkánában, ahol vörös szőlővel készítik a "Schiacciatatat" (szkiáccsáta) szüretkor. Abban cukor van só helyett, tehát az már teljesen más.
Nekünk Dóri focacciája a mérvadó, így következzenek az ő szavai:
A Focaccia a lehető legjobb vendégváró étel: hamar el lehet készíteni, egyszerű és olcsó. Szinte minden beszerezhető hozzá a Culinarium boltjában.
Hozzávalók
- 500 gramm pizzaliszt vagy focaccia liszt
- 20 gramm búzadara
- 2 zacskó szárított élesztő
- kb. 50-60 ml olívaolaj, Sasso is jó – nem kell túl különleges olaj
- fekete olíva bogyó
- napon szárított paradicsom
- rozmaring levelek
- só és esetleg bors
Elkészítés
- Keverd össze a lisztet a búzadarával és a szárított élesztővel és egy jó nagy csipet sóval!
- Keverj össze 320 ml meleg vizet 50 ml olajjal!
- Öntsd rá a folyadékot a lisztre és először keverd össze villával majd gyúrd össze kb. 10 percig, amig a tészta sima, rugalmas lesz.
- Kelesztsd a tésztát ezután kb. 40-50 percig, amíg kb kétszeresére nő.
- Melegítsd elő a sütőt kb. 180-190 C-ra alsó/felső állásban (160 C légkeverésesben) vagy 6os fokozaton gáz sütő esetén!
- Végy elő egy tepsit (kb. 28 x 20 cm)! Pici olajat önts a tepsibe és arra helyezd a sütőpapírt és locsold meg olajjal a sütőpapírt is és szórj rá pici sót!
- A megkelt tésztát kézzel egyenletesen rakd a tepsibe, lapogasd szét hogy kb. azonos vastagságú legyen mindenhol!
- Dugdoss bele fekete olívabogyót, szárított paradicsomot és szórd meg sóval, rozmaringgal!
- Még egy kicsi olívával locsod meg a tetejét és tedd a sütőbe!
- Kb. 30 perc alatt sül meg. Amikor aranybarna a teteje akkor már jó.
Ezután - még langyosan - vágj kis szeleteket és rakj mellé az asztalra kistányérban a Culinarium szűretlen olívaolajából, hogy lehessen tunkolni a friss focacciaval az olajban. Ecco! E pronto la focaccia!