Magyarul, de a társaságban utazó nem magyarokkal szívesen kommunikálunk angolul vagy németül.
Nem. Van vendégünk, aki nem Budapestről érkezik, mert pl. külföldön dolgozik, vagy mert a Bécsi reptér közelebb esik neki. Félrevezető lenne egy Budapesti repülőjegyet belefoglalni az árba.
A toszkán túráknál PISA a reptér, ahova csak egyetlen RYANAIR gép érkezik mindig az adott napon. Az európai- vagy globális utazásoknál mindig pontosan előre egyeztetünk a légitársaságokról meg az időpontokról.
Rendszerint én, Mikael, várom a vendégeimet személyesen, mégpedig közvetlenül az „üvegajtó” előtt, bent a repülőtér épületében. Mivel én nem ismerem vendégeimet az út előtt, ezért célszerű engem keresni:

Nem. A Culinarium egy programszolgáltatás, mely az adott célországban kezdődik és végződik, így a repülőjegy nem része a csomagnak.
Természetesen igen. A toszkán túrákra sokan jönnek autóval. Az út Budapestről kb. netto 10 óra; 1000 km. A parkolás a faluban ingyenes.
Toszkánában egy 9-fős minibuszt használunk (jelenleg egy Opel Vivaro). Más országokban ez változhat: Néha sofőrös 14-fős busszal, néha terepjárókkal, de a városokban, mint pl. Sevilla vagy Stockholm akár helyi busszal vagy metróval is közlekedünk.
Toszkánában maximum 8, más helyszíneken maximum 10 vagy 12. Ez a kis létszám biztosítja, hogy mindenkire jusson elég figyelem és idő.
Beszéljen a statisztika: Az eddigi 2.000+ résztvevő közül 41% férfi, és 59% nő. Legtöbbször párok jönnek, de gyakori a 2 vagy több barátnő és előfordul az egyedül utazó hölgy is.
A fő korosztály 45 – 55 éves (35%) de ugyanannyi van az alatta levő 35 – 45 sávban (21%) mint a 55 – 65 felette levőben (22%). A legfiatalabb egyedül érkező eddig 18 éves volt, a legidősebb 81 éves.
Vendégeim messze túlnyomó része diplomás, nyitott, kultúra és kulinária iránt egyaránt érdeklődő értelmiségi.
Nem. Az alkoholfogyasztás és egyéb tényezők miatt a korhatár 18+ év.
Fizikailag egyáltalán nem megterhelő. Sétálunk a városokban, a strandon vagy az erdőben de soha nem többet mint talán 25-35 percet egyszerre.
Sok glutén- és laktózmentes diétán élő vendég érkezik a Culinarium túrákra, de az alapszabályunk az, hogy nem főzünk külön, hanem helyettesítünk. Mindig van gluténmentes pastánk, és laktózmentes tejünk, de nem tudunk egy Carbonara-t sajt nélkül extrán készíteni. Abban az esetben a Carbonara helyett egy paradicsomos pastát csinálunk. Komoly allergiák (pl. caeliacia) fennállásánál inkább eltanácsolunk a részvételtől.
A Culinarium a vezető magyar nyelvű gasztrotúra, tehát magas szintet próbálunk az ételeknél is tartani: Kóstolunk, bővítjük a látószögünket, újat fedezünk fel-, vagy megtanulunk olyan ételeket elkészíteni melyeket eddig is szerettünk, de nem tudtunk otthon megcsinálni.
A toszkán túrákon mindig van hal és tenger gyümölcse, sok mediterrán zöldég, de steak is amit mi nem sütünk át. Van mindig rá lehetőség, hogy az étlapot közösen átbeszéljük, de alapvetően előre ki van találva hogy mit fogunk enni.
Alapvetően igen, de természetesen mértékkel. Cél, hogy mindenki jól érezze magát, ezért a szó szerint értendő részegséget sajnos nem tudjuk tolerálni. Prosecco, fehér- és vörös bor, ásványvíz, hideg és meleg tea, saját pörkölésű kávé mindig rendelkezésre áll. Aperitivo és digestivo űgymint bitterek vagy grappa csak az étkezések körül.
Túrára jelentkezni csak a honlapon (www.culinarium.hu) lehet. Telefonos- vagy emailes jelentkezéseket sajnos nem tudunk figyelembe venni. A jelentkezés után egy hét áll rendelkezésedre, hogy elutald az előleget. A beérkezett előleg változtatja a jelentkezést foglalássá. Amennyiben egy hét után nem utaltad az előleget, a jelentkezésed tárgytalanná válik. Erről külön értesítést nem küldünk.
45 nappal az első túranap előtt még díjmentesen (100% visszafizetéssel) lemondható a túra. Utána sajnos elveszíted az előleget. Amennyiben a Culinarium mondja le a túrát (eddig 10 év alatt 5-öt kellett lemondani) az előleg természetesen visszajár.
Toszkánában a saját vendégházam a Casa Delizia a Culinarium bázisa. A Casa Delizia egy részeiben 400 éves kőház, amely 2022-ben teljeskörűen át lett építve és felújítva. A ház 2023 nyarán a Lakáskultúra Magazin címlapját díszítette.
A 250 nm-es házban 4 háló található. Melynek mind saját, belső, fürdőszobája van. Itt találjuk a nagy konyhát, közös étkezőt, 2 nappalit, teraszokat, zöldségeskertet, mind ezt egy 110 fős kis gyönyörű dombtetejű borgóban. Falunk a világhírű tenor, Andrea Bocelli szülő- és lakóhelye.
A Culinarium szinvonala megköveteli hogy amikor elhagyjuk bázisunkat legalább 4*- de leginkább 5*-os szállodákban szálljunk meg. Személyes érdeklődésem az építészet és a dizájn iránt gyakran azt eredményezi, hogy különleges kis boutique hotelekben szállunk meg.