Olasz karácsonyi menü

Milyen az olasz karácsonyi menü?

Lehet, hogy túlzásnak tűnik, de az olasz karácsonyi menü tényleg különleges - legalábbis Magyarországról nézve!

Azt mindenki tudja, hogy a karácsony ("Natale") nagyon fontos az olaszok számára. Ők is hasonlóképp lelkesen készülnek az ünnepi vacsorára, csakúgy, mint a magyarok. Ünnepi ételek és boldog időtöltés szeretteink körében - ez mindenkinek fontos.

Van azonban egy nagy különbség.

A tradicionális olasz ünnepi vacsora könnyű fogásokból áll, és húsétel nem szerepel a hagyományos ünnepi étlapon. Ezzel szemben a kardhal, tonhal, lazac, polipsaláta, tintahal, kagylószósz, tőkehal kedvelt fogásnak számítanak. Ezen kívül más húsmentes ételek is népszerűek, amelyek vidékenként változhatnak. Pl. a gnocchi-t sokan szeretik északon karácsonykor is, míg másutt a szardellás spagetti viszi a prímet.

És persze az édességek... biscotti, pandoro, torrone, panettone... Ugye el tudjátok képzelni, hogy nem maradunk éhen...

Valóban el kell ismernünk, hogy NAGYON más ez az étlap, és aki kizárólag a "hagyományos" magyaros ételeket szereti karácsonykor, annak a fenti "tenger gyümölcsei" nem nagy vonzerő... De ha elmúltak az ünnepek, talán érdemes egy kicsit "pihenősebbre" venni a figurát és megpróbálkozni egy-egy könnyebb fogással is. Könnyen elkészíthető pasta recepteket itt találtok. 

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.