Aperitivo – az olasz életérzés pohárba töltve

Aperitivo – az olasz életérzés pohárba töltve

Az olasz aperitivo egy komoly kulturális hagyomány, amely minden este, az egész országban általában 18:00 és 20:00 óra között forog le.

Az aperitivo a vacsora előkészületéül szolgál, azzal a céllal, hogy baráti társaságba kerüljünk, miközben naplemente színű koktélokat iszunk és sajt- és szalámiválasztékot, bruschettát és néha meleg kis harapnivalókat falatozzunk. Annyira beágyazódott az olasz életmódba, hogy az olasz félsziget minden részén a bárokban naponta rendeznek aperitivit különböző ital- és ételválasztékkal, mintha valami verseny lenne, hogy melyik bár tudja a nagyobb tömeget kiállítani az utcára...




Hogyan vált ez a hagyomány ennyire népszerűvé Olaszországban, és melyek a legjobb italok, amelyeket érdemes megfontolni, ha egy aperitivóra megyünk?


Az Aperitivo története 1786-ban, Torinóban kezdődött, amikor Antonio Benedetto Carpano olasz szeszfőző és feltaláló kifejlesztett egy muskotálybor-, gyógynövény- és fűszerkeveréket, létrehozva a ma Vermouth néven ismert italt. Röviddel miután a boltjában elkezdték árulni az italt, elterjedté vált, hogy a társadalmi osztályok minden tagja, egymással keveredve, egy pohár Vermouth-tal a kézben, munka után a barátaival találkozott.

Az aperitivo fogalma Edmondo De Amicis 1880-as Torino című könyvében jelenik először meg, amelyben "Vermouth-óra"-ként azt a pillanatát írja le, amikor a zsúfolt likőrboltokban emberek ezrei munka után csoportosan szocializálódtak.

Az, hogy ez az esemény minden társadalmi réteg számára elérhető volt, lehetővé tette, hogy ez a hagyomány elterjedjen és az ország többi részére is kiterjedjen. Ez a siker vezetett oda, hogy minden régióban más-más italok alkották az aperitivo zömét, növelve a piaci versenyt olyan márkákkal, mint a Ramazzotti, a Campari, a Martini, a Cinzano, a Gancia és a Cocchi.

Az Aperol Spritz születése, amelyet az aperitivo során fogyasztott egyik leghíresebb italnak tartanak, 1919-re nyúlik vissza, amikor Padovában megalapították az Aperol-házat. Magát a Spritzet, mint ahogyan azt talán a neve is sejteti, az Olaszországban nyaraló német turisták népszerűsítették (Németországban!) a 90-es években, onnan „jött vissza” Olaszországba.

Az aperitivo az olasz életmódnak pont az egyik meghatározó komponensét képezi le, mégpedig azt, hogy felnőtt (sőt idős) korban is fontos a majdhogy napi szintű szocializálódás, barátokkal, ismerősökkel, de akár idegenekkel is, akikkel az ember az utcán egy csoportban találja magát. Ennek a viselkedésnek a pszichológiai távhatása ismert, és az olasz hosszú életnek az egyik titka.

Mik a leghíresebb aperitivok?


Aperol Spritz: Az olaszok legkedveltebb italának számít, különösen nyáron, köszönhetően élénk színeinek, valamint mérsékelt alkoholtartalmának. 1/3 Aperol Campari, 1/3 Prosecco, 1/3 szóda. (Általában egy szelet naranccsal tálalják).

Negroni: Az 1920-as években alkották meg, amikor Camillo Negroni gróf, megunva a szokásos Americano aperitivo-t, megkérte a bárost, hogy adjon hozzá egy kis gint. 3/8 Gin, 3/8 Red Bitter (pl. Campari) és 2/8 Red Vermouth (pl. Martini).
Americano (Milano Torino): A neve ellenére az összetevői olaszok, és nem véletlen, hogy Milano Torino néven is ismerik, hiszen ez a két város a keserű és a Vermouth szülötte. 1/2 Bitter és 1/2 Vermouth.

Garibaldi: Ez egy olyan koktél, amely az év bármelyik évszakában alkalmas. Szomjoltó, ízletes és alkoholtartalmát tekintve könnyű. Hozzávalók: 3/10 Campari, 7/10 narancslé, némi jég és egy szelet narancs.


Gin Tonic: Ez a koktél Indiában született a gyarmati időkben, amikor a brit katonák kinin tonikkal védekeztek a hőség és a trópusi betegségek ellen. Az évek során aztán édesebbé tették, mivel ez egy olyan ital lett, amelyet általában az Aperitivo alkalmával fogyasztottak, főként a britek. 1/3 gin és 2/3 tonik.

Moscow Mule: Ez egy hosszú ital túl nagy alkoholtartalom nélkül, amely az utóbbi időben vált népszerűvé a gyömbér jelenléte miatt, amely csípős ízt kölcsönöz és jótékony tulajdonságokat mutat. Összetevők: 45 ml vodka, 120 ml gyömbérsör, 5 ml friss lime lé és egy szelet lime.

Az italok változatosságát gazdagítja a snackek hatalmas választéka is, amelyek persze báronként eltérőek: van ahol egy tálka földimogyoró az egész, és van ahol óriási ínyenctálakat hoznak ki, mindezt ingyen! Egy igazán, számunkra is szerethető szokás!


Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.