Cinque Terre - változnak az idők

Miért nem viszünk többé Cinque Terrére

Miért nem viszünk többé Cinque Terrére – és miért választottuk helyette Elba szigetét?

Vannak helyek, amelyekhez különleges kapcsolat fűz. Cinque Terre számunkra ilyen volt. A Culinarium kezdetei óta, több mint 10 éve része volt a programjainknak – sőt, talán az egyik legismertebb célpontunk volt az évek során. Több mint 100 alkalommal jártunk ott vendégekkel: sétáltunk a falvak között, koccintottunk a tenger fölött, és együtt csodáltuk a lenyűgöző látványt, amit a sziklákra épült házak nyújtottak.

Ez a hely sokáig valóban csodálatos élmény volt.

De az idők változnak – és egy idő után már nem az volt, amiért annak idején megszerettük.

Egyre több kompromisszum, egyre kevesebb élmény

Már 2024-ben éreztük, hogy valami megváltozott. Többen jeleztétek, hogy nem azt kaptátok, amit a képek, videók vagy emlékek ígértek. De 2025 tavaszán vált egyértelművé: ez a hely már nem nyújtja azt, amit szeretnénk nektek adni.

A problémák nem egyediek, és sajnos nem is átmenetiek:

  • A tömeg szinte kezelhetetlen. Egyes falvakba óránként ezrek érkeznek – és hiába van benned kíváncsiság vagy nyitottság, a nyomakodás, a zaj, a túlzsúfolt utcák mindent elrontanak.
  • Asztalt foglalni szinte lehetetlen, még akkor is, ha hetekkel előre próbálkozunk. Egy spontán kávézás vagy vacsora? Egy szóval: lehetlen!.
  • Mosdók zsúfoltak, a kilátópontokon pedig gyakran egymást taposva próbálnak az emberek fotót készíteni – nyugodt pillanatok nélkül.
  • A szolgáltatások színvonala visszaesett: sok helyen fásult, gépies kiszolgálás fogad, ami nem illik ahhoz a személyes, vendégközpontú élményhez, amit a Culinariumban mi fontosnak tartunk.

Mindig is arra törekedtünk, hogy olyan helyekre vigyünk el, ahol nemcsak szép a táj, hanem jó érzés ott lenni. Cinque Terre sajnos már nem ilyen. Bármennyire is kötődünk hozzá – vendégként és szervezőként egyaránt – nem akarunk tovább kompromisszumokat kötni a minőség rovására.

Ezért úgy döntöttünk: Cinque Terre kikerül a Culinarium célpontjai közül.



De nem marad üresen a helye – sőt!

Nem egyszerűen kivettünk egy célpontot, hanem helyette felfedeztünk valami különlegeset: Elba szigetét.

Toszkána egyik eldugott gyöngyszeme, mégis könnyen elérhető. Egy rövid kompút a szárazföldről, és olyan világba érkezel, ahol újra lehet lélegezni, lassítani, élvezni a pillanatokat.

Mit ad Elba?

  • Autentikus falvakat, ahol nem a turisták diktálnak, hanem az élet természetes ritmusa.
  • Tiszta, békés öblöket, ahol a tenger valóban hívogat.
  • Családi éttermeket, borászatokat, helyi sajtokat, napérlelte paradicsomot – nem étlapokat turistákra szabva, hanem ételeket szívvel-lélekkel.
  • És ami talán a legfontosabb: teret, nyugalmat, valódi vendégszeretetet.

Elba nem "második legjobb". Sok szempontból többet ad, mint Cinque Terre ma: több nyugalmat, több figyelmet, több valódi pillanatot. A táj festői, a szolgáltatások figyelmesek, az emberek kedvesek. És ha szereted a borokat, a jó ételeket, a szelíd tengeri panorámát – akkor Elba egészen biztosan a szívedbe lopja magát.

A Culinariumnál az élmény a lényeg – nem a látnivalók listája

Nem az érdekel minket, hogy pipálható legyen egy „must see” pont – hanem az, hogy jól érezd magad ott, ahol vagy. Hogy azt mondd a nap végén: „Ez volt az egyik legjobb döntésem”.

Cinque Terre ehhez most már túl sok kompromisszumot követelne. Elba viszont újra azt adja, amiért egykor útnak indultunk együtt: örömöt, nyugalmat, ízeket, pillanatokat – zsúfoltság nélkül.

Találkozzunk Elbán!

A 2026-os Culinarium-utakon már ott lesz Elba – mint új kedvencünk, és talán hamarosan a tiéd is.

Szeretettel várunk, Tarts velünk!

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.