
Miért nem viszünk többé Cinque Terrére – és miért választottuk helyette Elba szigetét?
Vannak helyek, amelyekhez különleges kapcsolat fűz. Cinque Terre számunkra ilyen volt. A Culinarium kezdetei óta, több mint 10 éve része volt a programjainknak – sőt, talán az egyik legismertebb célpontunk volt az évek során. Több mint 100 alkalommal jártunk ott vendégekkel: sétáltunk a falvak között, koccintottunk a tenger fölött, és együtt csodáltuk a lenyűgöző látványt, amit a sziklákra épült házak nyújtottak.
Ez a hely sokáig valóban csodálatos élmény volt.
De az idők változnak – és egy idő után már nem az volt, amiért annak idején megszerettük.
Egyre több kompromisszum, egyre kevesebb élmény
Már 2024-ben éreztük, hogy valami megváltozott. Többen jeleztétek, hogy nem azt kaptátok, amit a képek, videók vagy emlékek ígértek. De 2025 tavaszán vált egyértelművé: ez a hely már nem nyújtja azt, amit szeretnénk nektek adni.
A problémák nem egyediek, és sajnos nem is átmenetiek:
- A tömeg szinte kezelhetetlen. Egyes falvakba óránként ezrek érkeznek – és hiába van benned kíváncsiság vagy nyitottság, a nyomakodás, a zaj, a túlzsúfolt utcák mindent elrontanak.
- Asztalt foglalni szinte lehetetlen, még akkor is, ha hetekkel előre próbálkozunk. Egy spontán kávézás vagy vacsora? Egy szóval: lehetlen!.
- Mosdók zsúfoltak, a kilátópontokon pedig gyakran egymást taposva próbálnak az emberek fotót készíteni – nyugodt pillanatok nélkül.
- A szolgáltatások színvonala visszaesett: sok helyen fásult, gépies kiszolgálás fogad, ami nem illik ahhoz a személyes, vendégközpontú élményhez, amit a Culinariumban mi fontosnak tartunk.
Mindig is arra törekedtünk, hogy olyan helyekre vigyünk el, ahol nemcsak szép a táj, hanem jó érzés ott lenni. Cinque Terre sajnos már nem ilyen. Bármennyire is kötődünk hozzá – vendégként és szervezőként egyaránt – nem akarunk tovább kompromisszumokat kötni a minőség rovására.
Ezért úgy döntöttünk: Cinque Terre kikerül a Culinarium célpontjai közül.
De nem marad üresen a helye – sőt!
Nem egyszerűen kivettünk egy célpontot, hanem helyette felfedeztünk valami különlegeset: Elba szigetét.
Toszkána egyik eldugott gyöngyszeme, mégis könnyen elérhető. Egy rövid kompút a szárazföldről, és olyan világba érkezel, ahol újra lehet lélegezni, lassítani, élvezni a pillanatokat.
Mit ad Elba?
- Autentikus falvakat, ahol nem a turisták diktálnak, hanem az élet természetes ritmusa.
- Tiszta, békés öblöket, ahol a tenger valóban hívogat.
- Családi éttermeket, borászatokat, helyi sajtokat, napérlelte paradicsomot – nem étlapokat turistákra szabva, hanem ételeket szívvel-lélekkel.
- És ami talán a legfontosabb: teret, nyugalmat, valódi vendégszeretetet.
Elba nem "második legjobb". Sok szempontból többet ad, mint Cinque Terre ma: több nyugalmat, több figyelmet, több valódi pillanatot. A táj festői, a szolgáltatások figyelmesek, az emberek kedvesek. És ha szereted a borokat, a jó ételeket, a szelíd tengeri panorámát – akkor Elba egészen biztosan a szívedbe lopja magát.
A Culinariumnál az élmény a lényeg – nem a látnivalók listája
Nem az érdekel minket, hogy pipálható legyen egy „must see” pont – hanem az, hogy jól érezd magad ott, ahol vagy. Hogy azt mondd a nap végén: „Ez volt az egyik legjobb döntésem”.
Cinque Terre ehhez most már túl sok kompromisszumot követelne. Elba viszont újra azt adja, amiért egykor útnak indultunk együtt: örömöt, nyugalmat, ízeket, pillanatokat – zsúfoltság nélkül.
Találkozzunk Elbán!
A 2026-os Culinarium-utakon már ott lesz Elba – mint új kedvencünk, és talán hamarosan a tiéd is.
Szeretettel várunk, Tarts velünk!
Összes blogbejegyzés
- Miért nem viszünk többé Cinque Terrére 2025-06-27
- Szingapúr Konyhája 2022-02-11
- Aperitivo – az olasz életérzés pohárba töltve 2021-06-12
- Az olívaszüret 2021-05-31
- Hogyan ne halj éhen Olaszországban 2021-05-24
- Gyorsan egy finom tál pasta 2021-02-18
- Balzsamecet, az ecetmesterek kincse 2021-01-05
- Milyen az olasz karácsonyi menü? 2020-12-23
- Gluténmentes Panettone 2020-12-03
- Finomságok karácsonyra 2020-11-23