Szingapúr konyhája - előzetes

Szingapúr Konyhája

Szingapúr egyértelműen a kultúrák olvasztótégelye. Emiatt egy izgalmas és ízgazdag gasztronómiai hotspot lett, és egy óriási élmény, ha tudjuk, mit és hol érdemes enni.

A klasszikus malajziai lakszától és az indonéziai szatájon át a dél-indiai curryk és a fűszeres kínai wok ételekig Szingapúrban több ételt lehet megkóstolni, mint amennyit ráfér a pálcikánkra. A kultúrák és konyhák virágzó keveréke a mozgalmas utcai piacok és az izgalmas éttermi élet mozgatórugója, amelyet mindenképpen fel kell fedeznünk. Nézzünk pár ki nem hagyható ételt:

Bak chor mee

Ezt a lapos tojásos tésztából (helyi nevén mee pok) készült ételt darált húsos tésztaként fordíthatnánk le. Ecetből, zsiradékból, szójaszószból és chiliből álló alapmártással készítik, és olyan feltétekkel díszítik, mint a sertésmáj szeletek, halpogácsa vagy darált sertéshús.



Nasi padang

A nasi padang a legtöbb street food és „food court”-ban gyakori étel, egy ízletes, egyszerű és sokoldalú párolt rizsétel, amely számos étteremben is megtalálható, és sokféle hússal és zöldséggel, különféle szószokban és curryben főzve tálalják.



Laksa

A Laksa vagy laksza egy chili pasztával és kókusztejjel készített, fűszeres tésztaétel, amelyet hal lével kevernek, és tenger gyümölcseivel, például kagylóval, halpogácsával és garnélarákkal tálalnak, ez a reggelire is népszerű.




Roti prada

A dél-indiai sült lapos kenyér, a roti pratát gyakran curryvel párosítják. A kenyereket egyenként formázzák jellegzetes korong alakúra, és rostélyon sütik meg. Pelyhes és ropogós, és olyan feltéteket adnak hozzá, mint a tojást és a hagymát. A gyerekek (és néhány felnőtt) szívesen fogyasztják cukorral is, mint nálunk a bundáskenyeret.




Kaya pirítós és tojás

A pirítóst kaya-val, egy sűrű tojáspuding lekvárral, aromás pandan (csavaros fenyőlevél) és egy szelet vajjal főzött pudinggal kenjük meg. Gyakran párosul hozzá folyós lágy tojás, valamint a helyi kávé vagy tea választása szerint.




Csirkés rizs

Rendszeresen Szingapúr nemzeti ételeként emlegetik. A rizst csirke alaplében főzik, így minden egyes falat ízletes lesz. A párolt csirkés változat, amelyet sűrű, édes szójaszósszal, chilivel és gyömbérrel tálalnak, különösen finom!



Nasi lemak

Ezt az illatos rizsételt kókusztejjel és csavart fenyő (screwpine) levéllel főzik, és gyakran fűszeres sambal szósszal, köménnyel pácolt és sült csirkeszárnnyal, valamint ikan bilis-el - azaz apró egyben sült kis halakkal fogyasztják.


Chilis rák mártásban

Egész rákokat (általában iszaprákokat) főznek sűrű, pikáns szószban paradicsommal és chilivel. Kicsit macerás a páncélt és az ollókat a sűrű lében feltörni, így olyan ruhába menjünk ami elbír egy kis pirost!



Cukornádlé

Szingapúrban nyáron (télen) elég meleg lesz, különösen délutánonként, ezért hűsítsd magad cukornád lével. Jéggel tálalják, és kérhetsz hozzá egy kis citromot, hogy savanykásabb legyen. A legtöbb street foodos udvarban megtalálható, és körülbelül 1 euróba kerül.



Hokkien mee

Kétféle tésztát - tojásos és rizses - kevergetve sütnek babcsírával, garnélarákkal, tintahallal, tojással és apró sertéshússzeletekkel. Nyomjunk egy calamansi-t (helyi citrusféle, a lime-hoz hasonló) az ételre, mielőtt belekóstolunk, és ne félj egy kis sambal-t is mellé adni!



Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.