Balzsamecet - az ecetmesterek kincse

Balzsamecet, az ecetmesterek kincse

A balzsamecet az olasz konyha egyik nélkülözhetetlen alapanyaga.

A balzsamecet - aceto balsamico - nem más, mint egy „forralt” szőlőlé, amelynek az alapanyaga egy fehér szőlőfajta, a Trebbiano.

Ahhoz, hogy a szőlő elérje a legmagasabb cukortartalmát, fontos a szüret időzítése, így a lehető legkésőbb szüretelik a szőlőt, mégpedig csak kézzel. Ezután következik a préselés, eltávolítják a szőlő szárát, majd nagyon gyengéden préselik, hogy a must tannintartalma ne legyen túl magas. Ahhoz, hogy a mustból balzsamecet legyen, először alkoholerjesztésre van szükség, majd a sűrű szőlőlevet fahordókba töltik. Egy hordó átlag űrtartalma 200 liter, majd az érés folyamán egyre kisebb és más fából készült hordókba öntik át a folyadékot. Kb. 12 évig érlelik az ecetet, mielőtt minőségi balzsamecet lesz belőle. Főzés előtt a szakemberek meghatározzák a szőlőlé cukortartalmát, majd ezt követően lassan forralják.

A balzsamecetet sokévnyi tapasztalattal rendelkező ecetfőző mesterek készítik, és minden ecetfőző mesternek megvan a saját receptje, és főzési eljárása. Mivel a forralás során nem szabad, hogy a hőmérséklet meghaladja a 90 fokot, a főzés több órán keresztül eltart.
A legvégső fázisban maga az ecetmester mondja ki, mikor lehet a balzsamecetet értékesíteni, ám akárcsak a bornál, itt is egy 5 főből álló konzorcium tagjaival kell megkóstoltatni, majd ezek a szakemberek pontozzák az ecet minőségét.

Ha szeretnél Te is finom balzsamecetet az otthonodba, várjuk rendelésed. 

Balzsemeceteinket ide kattintva tudod megnézni és megrendelni.



Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.