Toszkán Kóstoló
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Toszkán Kóstoló"

Időpontok:
2024. máj. 11 - 15.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

2024. szept. 07 - 11.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

2024. okt. 12 - 16.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 980,00 EUR


Ez a gasztrokalandunk 5 nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta "kóstolót" ad Toszkánából, nem utolsó sorban a toszkán gasztronómiából. Együtt kirándulunk, kóstolgatunk és főzünk is. Ez a kaland annak ideális, aki már a szezon elején, kiszökve a szürke hétköznapokból pár napnyi olasz életérzést akar jó társaságban magába szívni. 


A kurzus tartalma:

 • 2 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
 • Sajtüzem látogatás ebéddel
 • Piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
 • Egésznapos kirándulás Cinque Terrére
 • Városnézés San Gimignanoban, Livornoban és Volterrában
 • Andrea Bocelli kávézója és Teatro del Silencio látogatása
 • Minden étkezéshez Prosecco / bor / ásványvíz
 • Minden nap reggeli - könnyű ebéd v kóstolás - vacsora
 • Szállás a Casa Deliziaban, a 200 éves toszkán kőházunkban, kétágyas szobában
 • Minden helyi transfer
 • Magyar nyelvű túravezetés


Részletes leírás

Első nap, Érkezés és Cinque Terre:

Önálló (nagyon) korai érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk benneteket, és azonnal elindulunk Cinque Terrére, ahol talán még Áprilisban nem lesz akkora tömeg. Hajóval megyünk La Speziaból, majd az öt föld területén vonattal közlekedünk így nyugalomban tudjuk felfedezni ezt a mesés vidéket. Csak hajóval és vonattal közlekedünk, hisz autók nincsenek megengedve. A felhúzott halászcsónakok között önállóan sétálva lejutunk a kikötőkbe, ahonnan a legjobban látható a sok színes ház, amiről híres Cinque Terre. Az ebéd önálló ezen a napon, hisz nehezen tudunk 12-en valahol asztalt találni hisz sehol sem lehet foglalni :-)

Estefelé fáradtan hazaindulunk Andrea Bocelli szülőfalujába, Lajaticoba, ahol a túránk bázisa lesz. Mindenki elfoglalja a (kisorsolt!) szobáját és kipakol, és aki még áll a lábán az leül egy itallal megismerni a többi résztvevőt. A vacsorát ezen a napon mi készítjük: egy nagy tál finom pastát egy salátával, amit egy jó Chiantival öblítünk le.

Második nap, San Gimignano:

Reggeli után irány a kb 50 percre fekvő San Gimignano - a híres középkori tornyok városa, az egyik legjobban látogatott toscanai nevezetesség. Mivel látogatásunk gasztronomiai jellegű, elsőként betérünk a "kopasz néni kávézójába" ahol Marcella finomságait kóstoljuk egy csésze Espresso vagy Cappuccino mellett. Mivel soha nem tudni ki melyik üzletbe téved be (van len- bőr-, porcelán- és persze minden emléktárgy vásárlására lehetőség) így önállóan sétálunk felfelé a városban. A főtéren megkóstoljuk Sergio, a 4-szeres fagyi világbajnok fagyiját, és mindenki szétszéled. Üjra találkozva beleharapunk a szerintünk világ legjobb pizzájába amit egy pohár sörrel öblkítünk le! Aki akar, az el tud látogatni a Campatelli házba, amelyben jól látjuk, hogy egy gazdag helyi család hogyan élte életét a középkortól a mi századunkig.

Délután hazafelé bevásárolunk majd hazaérve egy kis én-idő múlva kezdődik a közös főzés.

Harmadik nap, Livorno és a nagy hal nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat.

Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis szardellával, közvetlenül a piacos pultból.
Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbözö területekröl származó olajak közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.
Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd megkezdődik a közös főzés; Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos tengeri menüt készítünk.
Mindent amit közösen főztünk, közösen meg is eszünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát Aperol Spritz, Frizzante bor, fehér bor, majd kis grappa vagy limoncello kisér

Negyedik nap, Volterra:

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, a szomszédos Volterrába látogatunk. Amerre nézünk ciprus soros dombokat látunk, és persze juhokat, teheneket és búzamezőket - ez Toszkána a köbön!

Volterra, az Etruszk civilizáció egyik fő települése volt a római kor előtt, és a mai napig az alabástromgyártás Itáliai fellegvára. Sok izgalmas boltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.
Aperitivoként betérünk egy szesz manufaktúrába ahol toscanai fűszerekkel ízesített Gint kóstolunk.

Ebédre a sok éve látogatott sajtüzemünkbe indulunk, ahol Giovanni több mint 1000 birkája közt fogyasztunk egy izgalmas ebédet. Aki akar, itt remek sajtokat tud hazavitelre venni. 

Hazafelé menet betérünk a Bocelli kávézóba ahol egy kávéra a vendégeink vagytok. Ha szerencsénk van, tudunk a mester által s.k. aláírt CD-ket venni 

Este haza, és közös főzés. Persze megint lakoma lesz, ha nem vigyázunk!

Ötödik nap:

Reggel korán bepakolunk, és irány a reptér, ahol szomorú búcsút veszünk, és reméljük hogy új ismeretségekkel, sok benyomással, és Toszkána kitörölhetetlen képeivel indultok hazafelé.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.