A Nagy Tavaszi Gasztrotúra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

8 napos "A Nagy Tavaszi Gasztrotúra"

Időpontok:
2023. jún. 17 - 24. - 2 szabad hely
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 1 390,00 EUR

Ez a Culinarium "nagy gasztrokalandja". A 8 nap alatt közösen főzünk, eszünk-iszunk, városokat látogatunk és a toszkán gasztronómia kincseit fedezzük fel. Ez az egy hét egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magával vagy a párjával tölteni. A kurzus tartalma az időszaktól függően változik, így például nyáron nem keresünk szarvasgombát (hisz nincs) és októberben nem megyünk ki halászhajóval (hisz akkor már hideg van és hullámzik),de alapjában a következő elemeket tartalmazza:


A kurzus tartalma

 • 3 közös főzés Mikaellel, valamint ebéd vagy vacsora a főztünkből
 • 2 pincevezetés borkóstolóval
 • sajtkészítés egy kézműves sajtműhelyben (2 sajtot hazaviszel)
 • piaclátogatás bevásárlással a Livornoi piacon
 • 3 városnézés (Firenze - magyar idegenvezetéssel, Pisa és Bolgheri)
 • sajt-, bor-, olaj-, sonka-, halkóstolások nagy mennyiségben
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap Prosecco / Aperol Spritz / bor / ásványvíz
 • 5 ebéd (a Casa Deliziaban, piacon, vagy ahol éppen eszünkbe jut)
 • 6 vacsora
 • szállás a gyönyörű Casa Deliziaban, kétágyas szobában
 • minden reptéri- és helyi transzfer

Résztvevők száma max 8 fő.

Az utazás önállóan történik. A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatával utazik.

Részletes program:

Első nap, Érkezés:

Önálló érkezés Pisába. A reptéren várunk Titeket. Egy rövid transzfer után megérkezünk Peccioli mellé, a fantasztikus szállásunkra, ahol mindenki elfoglalja a szobáját. Míg mi a konyhában szorgoskodunk, ti egy Aperollal a kezetekben ismerkedtek a villával, egymással. A vacsora ezen a napon hideg antipastikból, sonkákból, felvágottakból áll amelyet mi készítünk nektek. A vacsora mellé pár korty finom bort kínálunk. Ezen a napon tapasztalatunk szerint korai a lefekvés.

Második nap, Bolgheri:

Ezen a napon a 50 km-re fekvő Bolgheri vidékére utazunk bort kóstolni. Bolgheri 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak valaha is DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.
A borászati látogatásunkon egy igazán elhivatott családi vállalkozót ismerünk meg, aki annak ellenére hogy a világ egyik legdrágább borterület kellős középén él, ragaszkodik ahhoz, hogy olívafák és zöldségei is legyenek. Giovanni bora már bezsebelte a szinte elérhetetlen 100 Parker pontot! Megkóstoljuk a ház kiváló termékeit, na és persze lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni.
Ebédünket egy másik borászatban fogyasztjuk, ahol szintén végigkóstoljuk a ház tételeit. A díjazott vörösboruk egy finom papardelle vagy penne kíséretében kiválóan fog csúszni!
Ebéd után a Zwack család kávézójába hívlak meg benneteket egy kávéra vagy egy finom fagyira. Sétálunk a kis ékszerdoboz Bolgheriban, amely történelmi részében csak 27 ember lakik. Fáradtan hazafelé, ahol egy kis én-idő után az egyik kedvenc vendéglőmben vacsizunk.

Harmadik nap, Firenze:

Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utaztok, ahol már vár rátok barátunk Éva a magyar idegenvezetőtök. Csoportosan fedezitek fel a város világhírü nevezetességeit, mint pl. a Ponte Vecchiot, az Uffizit, a Boboli kertet vagy a Duomót. Firenze persze sok más látnivalóval rendelkezik, mint például a Pitti Palota, a Santa Croce templom, vagy a város fölött található Piazzale Michelangelo. Természetesen a rengeteg üzlet, kávézó vagy kisvendéglő is nagyon hosszan tartó élményt nyújt.
Azért mentek vonattal, mert az elmúlt években tapasztaltuk, hogy míg az egyik vendégnek 3 óra is sok, a másiknak 10 sem lenne elég Firenzére, így ennek a napnak a nagy része egyéni kialakítású. Két időpontban várlak benneteket a vasútállomásnál. Este közösen főzünk valami finomat amit egy Chiantival leöblítünk.

Negyedik nap, Lari és első főzés:

Ezen a napon egy gyönyörű kis faluba megyünk, szép lankás zöld dombok közé, amelyet először 732-ban említenek. Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található itt. Mi főleg a kis középkorú ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belőle hazavinni.
Következő állomásunk a kedvenc hentesünk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról, szalámiról és a salsicciáról, amelyet ebédünk keretében meg is kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben vagy időjárástól függően a falu (fő) terén.
Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdődik a közös főzés, amely ezen a napon húsos fogásokról szól. Megcsináljuk a híres toszkán májast, egy igazi ragut, és persze a híresen hírhedt több mint egykilós "Bistecca Fiorentina"-t. A konyhai munkát is olaszosan alakítjuk, azaz az főz velem, akinek épp kedve van. Semmi sem kötelező, de annak aki érdeklődik az olasz ízek iránt biztosan tudunk mutatni egyet s mást!

Ötödik nap, San Gimignano:

Reggeli után autóba ülünk és elindulunk a tornyok városába, San Gimignanoba, ahol a mai napig látható a híres 13 magas torony (a valaha volt 70-ből!),amik után a "Toszkána Manhattanja" nevet (is) kapta. Meglátogatjuk a kopasz nénik kávézóját, a sok bőr- és kézműves boltot, és persze nem maradhat el a 4-szeres fagyi világbajnok Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát, ahonnan Pazar kilátás nyílik a városra.

Ebédre egy borászatba megyünk, ahol egy finom könnyű ebéddel kombináljuk a tételek kóstolását. 

Hatodik nap, Livorno, és a nagy hal nap:

Ezen a napon a reggeli után vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piacunk, vagyis a Mercato Centrale Olaszország egyik legidősebb és főleg legnagyobb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. Ebéd előtt egy kis szabadidő amelyben aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Az ebédet a 34 méter szabad belmagasságú csarnok közepén fogyasztjuk, egy olíva olaj kóstolással egybekötve.

Ebéd után hazaindulunk. Hazaérkezés után pihenünk, majd megkezdődik "felügyelet alatt" a munka; A bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk.
A vacsoránk ezen a napon: 3 tengeri antipasti/előétel, majd egy halas primo ami lehet spaghetti vagy akár risotto, majd főételnek grillezett hal és/vagy tintahal friss nyers zöldségkörettel. Végül egy finom desszertet készítünk, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy más pohárkrém.

Főzés előtt, alatt és után helyi frizzantét, Proseccot, vagy Aperol Spritz-et iszunk hogy zökkenőmentesen menjen minden.

Hetedik nap, sajt műhely:

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterrába látogatunk. Amerre nézünk ciprusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint több mint ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény bio gazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a Pecorino sajtjaikat.
A sajtüzem elött magába Volterrába látogatunk, az Etruszk civilizáció egyik fö településére, és egyben az alabástromgyártás fellegvárába. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.

A sajtüzemben, érkezés után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság termékeiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után viszont vár a munka: megismerkedünk a sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, ahogy mi tettük. Az üzemlátogatás után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákuumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik.

A délután hátramaradó része kis pihenő, talán a medence partján ha az időjárás engedi. Este egy régi malomba megyünk ahol a búcsúvacsoránkat fogyasztjuk.

Nyolcadik nap, Pisa és búcsú:

Az utolsó napunk, hála Ryanairnek, nem rövid. Mivel a gép haza csak este hatkor indul, már délelőtt Pisa belvárosába látogatunk ahol nem csak a ferde tornyot nézzük meg a Piazza dei Miracolin, hanem egy kiadós sétát is megejtünk a hangulatos városkában; lemegyünk az Arno folyóig, ahol ebédre egy finom Porchettős szendvicset eszünk, majd egy kedvenc fagyizónkban stílusosan zárjuk a Culinarium túrát.
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.