Ínyenc Toszkána
Tuscany

Ínyenc Toszkána

Ez a túra a régi bevált Toszkán Kóstoló, amit megtoldottam egy extra Cinque Terre nappal. Annak, akinek az 5 nap kevés, a 8 nap pedig sok :-) Az arany középút! Jól bevált, tehát gyertek ti is! 

Képek, ízelítőnek:

Milyen ez az utazás?...

Ez a Culinarium egyik új túrája, 2023 óta új helyszínen, Lajaticoban, Andrea Bocelli szülőfalujában és lakhelyén! Megújított programmal várom a régi / új vendégeinket. Gyertek erre a fantasztikus túrára, amelyet újra, mint a kezdetek kezdetén, a toszkánai dombok között tartunk Olajfák és szőlősorok ölelésében. 


 • Egésznapos túra hajóval és vonattal Cinque Terre
 • Városnézés Volterra és San Gimignano
 • Városnézés Pisa, Lari és 2024-es év faluja, Peccioliban
 • Gin és Vermouth kóstolás
 • Kirándulás a Livornói vásárcsarnokba
 • Sajtüzem látogatása, Pecorino témájú ebéddel
 • Tészta manufaktúra láátogatása
 • Olasz falusi hentes látogatása
 • 3 közös főzés Mikaellel a Casa Deliziaban 
 • minden helyi transzfer
 • 5 Culinarium büféreggeli, 4 ebéd és 5 vacsora
 • minden nap Prosecco / Aperolspritz / bor / ásványvíz
 • szállás a Casa Deliziaban, Lajaticoban, kétágyas szobában, igény esetén felárral, egyágyasban

A napi bontású, részletes programért katt a gombra!

Első nap, érkezés és Peccioli:

Önálló korai érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk benneteket. Megisszuk az első kávét, majd elindulunk Andrea Bocelli szülőfalujába és lakóhelyére, Lajaticoba, a fantasztikus szálláshelyünkre, a Casa Deliziaba.

Kipakolás után azzal aki akar, közösen készítjük az első ebédünket, a hagyományos "Toszkán köszöntőt" sok friss zöldséggel, sonkákkal, sajtokkal. A menü hideg antipasto, articsókával és olívabogyókkal, néhány sajt, egy bivaly mozzarellás caprese és ami még eszünkbe jut. Előtte egy koccintás egy Aperollal, majd víz, bor vagy Prosecco, hisz nyaralunk.

Ebéd után csendes pihenő, mert mindannyiunk 4 óra előtt keltünk. Estefelé elmegyünk "2024 év falujába", Peccioliba, ahol megtekintjük ezt a csodálatos kis falut. Egy szép teraszon megiszunk egy aperitivot, majd egy pizza lesz a vacsoránk, de egy olyan ami 660 fokon sül - érezni fogjátok. Hazaérve az aki lábán áll a teraszon ülve egy itallal a kezében beszélgethet, de tapasztalataink szerint ezen a napon korán dőlünk az ágynak,

Második nap, Volterra:

Ezen a napon Toszkána egyik ékszerdobozát, Volterrát látogatjuk meg. Ciprusos dombokon haladva utunkon persze szőlősorokat, juhokat, Chiannina marhákat és búzamezőket látunk - ez a vidék az igazi Toszkána!

A magasan fekvő Volterra, az Etruszk civilizáció egyik fő települése volt. Itt található az Etruszk múzeum, amit az aki akar önállóan meg tud látogatni. Ezen felül Volterra az olasz alabástromgyártás fellegvára. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától a Pecorino sajt- és a vaddisznókolbászig, mindent lehet kóstolni, majd vásárolni. Aperitivonk egy Gin lesz, igazi toszkán eredetű kézműves gint iszunk egy emblematikus helyen.

Késői ebédünket egy olyan sajtmanufaktúrában vesszük magunkhoz ahol ám csak 5 ember dolgozik, de a sajtjaikat az USA-ba meg Japánba is exportálják. Nézzük meg! Ha szerencsénk van Giovanni, a tulajdonos és jó barátom otthon van, és körbevezet minket.

Délután haza és kis én-idő, majd estefelé közös főzés. 

Harmadik nap, Cinque Terre:

Ezen a napon a környékünk vitathatatlanul legszebb vidékére megyünk, mégpedig Cinque Terrére, az “öt föld” UNESCO világörökségébe.

Reggeli után buszunkkal La Speziaba indulunk, ahonnan hajóval közelítjük meg az öt kis falut, amelyek a tenger és a magas sziklafal között bújnak meg. Ilyenkor még a turisták nincsenek olyan nagy számban, mint júliusban és augusztusban, így nyugalomban tudjuk felfedezni ezt a mesés vidéket. Hajóval és vonattal közlekedünk, hisz autók nincsenek megengedve.

A kikötőből felfelé haladva a szűk utcákon a felhúzott halászcsónakok között sétálunk, Manarolában pl. ahonnan a legjobban látható a sok színes ház, amiről híres Cinque Terre. Ebédre egy tölcsérnyi fritto mistot eszünk a kikötő közelében! Szabad program, aki akar strandol, aki akar az felfedezi a híres ösvényeket amelyen a lakósok régen a faluk között közlekedtek.

Estefelé tovább utazunk az ízek szárnyain, úton hazafelé egy igazán helyi jellegű kis Trattoriába térünk be, ahol egy finom vacsorát fogyasztunk, átbeszélve a napot. Fáradtan, de teli hassal, teli szívvel utazunk haza.

Negyedik nap, Lari és San Gimignano:

Ezen a napon egy gyönyörű kis faluba megyünk, szép lankás zöld dombok közé, Lari-t először 732-ban említik a krónikák, tehát történelmi területen vagyunk. Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található itt. Mi főleg a kis középkorú ékszerdobozban található tészta manufaktúra miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban - több mint 20 országba exportálnak! Mi is tudunk majd belőle hazavinni.

Következő állomásunk a kedvenc hentesünk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról, a különböző szalámikról és a salsicciákról, amelyet ebédünk keretében meg is kóstolunk a falu főterén.

Egy kis én-időre hazatérünk, majd délután elindulunk a tornyok városába, San Gimignanoba, ahol a mai napig látható a híres 13 magas torony (a valaha volt 70-ből!), amik után a "Toszkána Manhattanja" nevet (is) kapta. Meglátogatjuk a kopasz nénik kávézóját, a sok bőr- és kézműves boltot, és persze nem maradhat el a 4-szeres fagyi világbajnok Sergio Dondoli fagylaltozójában való ámuldozás és fagylaltozás sem. A bátrak megmászhatják a Torre Grossát, ahonnan Pazar kilátás nyílik a városra.

Ötödik nap, Livorno és a Nagy Hal Nap:

Ezen a napon keveset reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be az esti főzéshez az alapanyagokat. A piac, az 1894-ben építe Mercato Centrale Olaszország egyik legnagyobb fedett vásárcsarnoka. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében.

A piacon megkóstoljuk a Livornóiak egyik kedvencét, a "poncét", jó néhány tengeri herkentyűt, és persze Alessandronál az ország legjobb olíva olajait!

Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. Ebéd a piacon a 34 méter magas belső tető alatt!

Hazaérkezés után kicsit szusszanunk, majd megkezdődik a közös főzésünk. A bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos hal- és tengeri vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban meg is eszünk.


Hatodik nap, Vespa Múzeum és Pisa:

Utolsó igazi reggelink után elindulunk Pontederába ahol Toszkána egyik jól rejtett titkát látogatjuk meg: Kevesen tudják hogy a világhírű kismotor, A Vespa nem Torinoban, Rómában, vagy Milano egyik gyártelepén született, hanem itt, nálunk, Toszkánában! A klassz Vespa múzeumban szinte mindegyik 1946 óta gyártott Vespát szemügyre vehetjük.

Pontederából a csak néhány percre fekvő Pisaba indulunk, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírű ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencemet, a Campo Santo temetőt.

Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Egy közös sétán elhagyjuk a Csodák Terét és tovább megyünk Pisa szép belvárosa felé ahol egy finom szendvicset eszünk egy pohár sörrel vagy borral. Ebéd után az utazás utolsó fagyija következik amelyet az Arno partján, remélhetőleg napsütésben nyalunk be. Utána szabad vásárlás egyénileg, majd megbeszéljük, hogy mikor találkozzunk.

Este a híres Bistecca Fiorentina steaket sütjük, de már csak saláták és talán valami könnyű kíséretében (amúgy köret nélkül eszik a hagyomány szerint!) mert itt már mindenki megtelítődött az elmúlt napoktól.

Hetedik nap, irány haza:

Erre a napra már csak a repülőtér marad, de biztos vagyok benne hogy nem csak plusz kilókkal hanem sok emlékkel, új ízekkel, illatokkal, egy köténnyel és remélhetőleg új barátokkal tértek haza!

A 7 napos túra díja: 1 190,00 EUR / fő
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.