Ínyenc Toszkána
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

7 napos "Ínyenc Toszkána"

Időpontok:
2024. ápr. 28 - máj. 04. - 2 szabad hely
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

2024. jún. 09 - 15. - 2 szabad hely
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 1 190,00 EUR

Ez a Culinarium egyik új túrája, 2023 óta új helyszínen, Lajaticoban, Andreaq Bocelli szülőfalujában és lakhelyén! Megújított programmal várom a régi / új vendégeinket. Gyertek erre a fantasztikus túrára, amelyet újra, mint a kezdetek kezdetén, a toszkán dombok között tartunk Olajfák és szőlősorok ölelésében. 

A gasztrokaland tartalma:


  • Egésznapos túra hajóval Cinque Terre
  • Városnézés Volterra és San Gimignano
  • Gin és Vermouth kóstolás
  • 3 nagy közös főzés Mikaellel a Casa Deliziaban 
  • Városnézés Pisaban, Pietrasantaban
  • Ruha- és cipőpiac Viareggioban a tengerparton
  • minden helyi transfer
  • 5 Culinarium büféreggeli, 4 ebéd és 5 vacsora
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
  • szállás a Casa Deliziaban, Lajaticoban, kétágyas szobában, igény esetén felárral, egyágyasban

Részletes leírás:


Első nap:

Önálló korai érkezés Pisába, ahol a reptéren várlak benneteket. Megisszuk az első kávét / capuccinot, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd elindulunk a dimbes-dombos Toszkánába a fantasztikus szálláshelyünkre, a Casa Deliziaba, Andrea Bocelli szülőfalujába, ahol a mai napig is lakik.

Kipakolás után önállóan megismerkedünk a hellyel, majd ebédet főzünk együtt (hisz éhesek lesztek),a már hagyományos "Toszkán köszöntöt". A menü hideg antipastikból áll, többféle zöldség "sott´olio" módra, sonkákkal, szalámikkal, articsókával és olívabogyókkal. Ehhez esetleg egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek. Fehérbor, Prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon.

Ebéd után csendes pihenő, mert mindannyiunk 4 óra előtt keltünk. Estefelé elmegyünk Volterrába ahol már a turisták tömege lecsengett, és elmegyünk a már klasszikus Gin és Vermouth kóstolásunkra. Lehtőség nyílik izgalmas élelmiszerek bevásárlására is, legyen ez pecorino sajt, chili, vagy szarvasgombás termékek a saját bvadászunknál.Este egy nagy tál pasta meg egy saláta, majd a szalonban ülve ismerkedünk egymással egy itallal a kezünkben de tapasztalataink szerint ezen a napon korán dőlünk az ágynak,

Második nap:

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra és San Gimignano környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, teheneket és búzamezőket - ez Toszkána a köbön!

Első állomásunk maga Volterra, az Etruszk civilizáció egyik fö települése, és az alabátromgyártás fellegvára. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.

Ebédre a sajtüzemünkbe indulunk, ahol 0-kilométeres termékekből egy nagyon izgalmas betekintést kapunk a régió termékeiről.

Ebéd után irány San Gimignano - a középkori tornyok városa, ahol betérünk a kopasz nénik kávézójába, megkóstoljuk Sergio, a 4-szeres fagyi világbajnok fagyiját, és beleharapunk a szerintünk világ legjobb pizzájába! A kultúrát ezen a napon a Campatelli ház képviseli, amelyben meglátjuk, hogy egy gazdag helyi család hogyan élte életét a mi századunkban.

Este haza, és közös főzés. Figyelem! Általában lakoma lesz, ha nem vigyázunk!


Harmadik nap:

Ezen a napon a környékünk vitathatatlanul legszebb vidékére megyünk, mégpedig Cinque Terrére, az “öt föld” UNESCO világörökségébe.

Reggelo után buszunkkal La Speziaba indulunk, ahonnan hajóval közelítjük meg az öt kis falut,amelyek a tenger és a magas sziklafal között bújnak meg. Ilyenkor még a turisták nincsenek olyan nagy számban, mint júliusban és augusztusban, így nyugalomban tudjuk felfedezni ezt a mesés vidéket. Hajóval és vonattal közlekedünk, hisz autók nincsenek megengedve.

A felhúzott halászcsónakok között sétálva lejutunk a kikötőkbe, ahonnan a legjobban látható a sok színes ház, amiről híres Cinque Terre. Ebédre fritto misto a kikötő közelében! Szabad program, aki akar strandol, aki akar az felfedezi a híres ösvényeket amelyen a lakósok régen a faluk között közlekedtek.

Estefelé tovább utazunk az ízek szárnyain, úton hazafelé egy igazán helyi jellegű kis Trattoriába térünk be, ahol egy finom vacsorát fogyasztunk, átbeszélve a napot. Fáradtan, de teli hassal, teli szívvel utazunk haza.Negyedik nap:

Reggel elmegyünk a Riviérára, a tengerhez Viareggioba, ahol ugye évekig működött a Culinarium, és ahol még a mai napig lakom. Csütörtök van, tehát a nagy piaci nap annak aki divatos cipőt, ruhát, vagy táskát akar venni. Megéri! Higgyétek el, ez nem a honi kínai piac :-) Aki akar annak viszont a strandon a helye (ha az időjárás engedi),Májusban már-, és szeptemberben még meleg a víz, vagy legalább is a homok, így a bátrabbak fürdeni is tudnak :-)

Ebédünket vagy egy strandfürdő különleges atmosférájában vagy a híres Viareggiói sétányon fogyasztjuk el egy elegáns étteremben. Általában én rendelem az előételt, és aki tud az utána egy salit, egy pizzát egy fritto mistit rendel korty habzó Frizantéval, majd elindulunk Pietrasantaba a csodás kis művészfaluba ahol már Michelangelo Buonarotti lakott amikor kereste műveihez a megfelelő márványtömböket. Pietra terén egy aperitivo kötelező!

Este fáradtan haza, közös főzés (aki akar) majd lazulás a lampionok alatt a teraszon.


Ötödik nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be az esti főzéshez az alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország egyik legnagyobb fedett vásárcsarnoka. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében.

A piacon megkóstoljuk a Livornóiak egyik kedvencét, a "poncét", jó néhány tengeri herkentyűt, és persze Alessandronál az ország legjobb olíva olajait!


Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. Ebéd a piacon a 34 méter magas belső tető alatt!

Hazaérkezés után kicsit szusszanunk, majd megkezdődik a közös főzésünk. A bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos hal- és tengeri vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban meg is eszünk.

Főzés előtt és után helyi toszkán borokat, Aperol Spritz, Proseccot avagy grappát iszunk.Hatodik nap:

Utolsó reggelink után elindulunk a csak 45 percre fekvő Pisaba, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírű ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo temetőt.

Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Egy közös sétán elhagyjuk a Csodák TRerét és tovább megyünk Pisa szép belvárosa felé ahol egy finom porchetta szendvicset eszünk egy pohár sörrel vagy borral. Ebéd után az utazás utolsó fagyija következik amelyet az Arnó partján, remélhetőleg napsütésben nyalunk be. Innen már csak a repülőtér marad, de biztos vagyok benne hogy nem csak plusz kilókkal hanem sok emlékkel, új ízekkel, illatokkal, egy köténnyel és remélhetőleg új barátokkal tértek haza!

Legyél te is Culinarium Gastronauta és értesülj elsőként új túrákról, időpontokról és kedvező ajánlatokról!
A tagság ingyenes.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.