Toszkán Körút
Tuscany

Toszkán Körút

Ez a túra főleg azoknak szól, akik még nem jártak Toscanában. Bázisunk a csodás, 400 éves Casa Delizia, ahonnan csillagtúra-szerűen megismerjük Toscanát, miközben persze jókat eszünk és iszunk.

Időpontok:

  • 2024. okt. 19. (5 nap)
Kérdeznék az útról →

Képek, ízelítőnek:

Milyen ez az utazás?...

Ez a túra egy 2024-es, új formátum. Többen kérdeztétek, hogy lesz-e olyan túra, amelyben kicsit többet turistáskodunk, hisz gyakran a 4-5 nap oly kevés mindent "bejárni". Igyekeztem egy átfogó csokrot összerakni, amelyben nincs "főzőkurzus" (ám van gyors közös főzés) és nincsenek kóstolások vagy pl. sajtkészítés - remélem tetszeni fog. 

Az utazás ide önállóan történik. A Vendégeim legtöbbször a Ryanair Budapest-Pisa járatával utaznak, én meg várok mindenkit a reptéren. A túra kezdő- és befejező napjain mindig csak EGY járat van, így nem lehet tévedni.

A főbb tudnivalók:

  • Defender Jeep kirándulás fel a Carrara márványbányákba
  • Lardo és sonka kóstolás Collonataban
  • Strandlátogatás (időjárás!) Viareggioban, aperitivoval a sétányon
  • Kirándulás Pisa-ba, ahol nem csak a ferde tornyot nézzük meg
  • Kirándulás a gyönyörű Lucca városába
  • Egésznapos kirándulás Firenzébe magyar idegenvezetéssel
  • Kirándulás Volterrába, piaclátogatással és gin kóstolással
  • Kirándulás San Gimignanoba, a fagyi világbajnok, Sergio Dondolihoz
  • 4 éjszaka a csodálatos Casa Deliziaban 2-fős szobában (házunk 2023 júliusában a Lakáskultúra magazin címlapjára került!) Saját szoba feláras.
  • 4 reggeli, otthon vagy original olasz módra egy bárban
  • 4 ebéd, ami lehet egy könnyű saláta vagy szendvics is
  • 4 vacsora, közös főzésekkel
  • az árban benne van minden transzfer a reptértől a reptérig
  • magyar nyelvű idegenvezetés 24/7

A napi bontású részletes programért katt a gombra!

Szombat - Érkezés, Carrara, Viareggio

Korai érkezés a Pisai reptérre. A Ryanair jóvoltából ezen a napon korán keltetek, de jó hír, hogy így több idő jut Toszkánára. A repülőtéren megisszuk az első Espressot vagy Capuccinot, és hozzá veszek nektek finom Cornettot (nehogy valaki Croissant-ot mondjon, hisz az egy másik ország, és egy másfajta sütemény).

A reptérről irány Carrara, ahol 2200 évvel ezelőtt kezdtek a rómaiak márványt bányászni. Carrara a világ leghíresebb kőfejtő régiója, és mi belemegyünk a közepébe. Defender Jeeppel megyünk fel azon a meredek úton, ahol a "Quantum of Solace" nevű Bond filmben kergetik lefelé Daniel Craig-et. A márványbányák megtekintése után irány Collonata, ahol az egész országban ismert "lardo" szalonnát állítják elő, mégpedig úgy, hogy 6 hónapig érlelik fehér márványkádakban. Egy sonka-szalámi-lardo kóstolás lesz az ebédünk sok friss paradicsommal és sült kenyérrel.

A hegyekből lejőve Viareggioba megyünk, a mondén klasszikus fürdővárosba, ahol időjárástól függően vagy a homokstrandon sétálunk vagy a parti sétányon ülünk be egy bárba a délutáni kávéra. A város megtekintése után irány (végre) a szállásunk, a Casa Delizia, amely Lajaticoban található. Ez Andrea Bocelli szülőfaluja és mai lakóhelye.

A szobák elfoglalása után gyülekező a konyhában, ahol egy nagy tál pastát és 1-2 salátát csinálunk, amit Chianti borral öblítünk le. Korai fekvés!


Vasárnap - Pisa és Lucca

Reggeli után elindulunk Toszkána egyik legszebb városába, Luccába, amely 1847-ig egy saját köztársaság volt, így nem is tartozott Toszkánához - ezt kevesen tudják. A város sok szépsége közül a via Filungot, a Piazza Napoleonet, a római színházra épült Piazza del Anfiteatrot, meg persze a 45 méter magas Guinigi tornyot is megnézzük, melynek tetjén (!) magas fák nőnek. Könnyű ebédünket a várfalakon belül, egy hangulatos kis vendéglőben fogyasztjuk.

Lucca után Pisaba megyünk, ahol a Piazza dei Miracolin nem csak a ferde tornyot, hanem a Dómot meg a keresztelő kápolnát is meg tudja tekinteni, aki akarja - személyes kedvencem viszont a cimitero, azaz a dóm temetője, ahova ritkábban mennek a turisták. Igazán fenséges és spirituális érzés a többszáz éves sírhelyek közt sétálni. Persze nem maradunk csak a Csodák Terén, hanem a Piazza dei Cavalierin keresztül eljutunk a város sétálóutcájába, amin végigmegyünk az Arno folyóig, ahol az egyik kedvenc fagyizómba meghívlak benneteket!
Pisaból hazautazunk, ahol vacsorára vagy betérünk az egyik kedvenc kockásterítős vendéglőmbe, vagy főzünk valami finomat együtt.


Hétfő - Egy nap Firenzében

Firenze nem csak Toszkána fővárosa, hanem egész Európa kulturális bölcsője, a Reneszánsz szülőhelye. Reggeli után buszunkkal bemegyünk a város közepébe, ahol vár ránk Éva, a már több mint 20 éve a városban élő magyar idegenvezetőnk. Éva - a csoport igényeihez alkalmazkodva - körbevisz a város fő nevezetességeihez, és egy kimondottan érdekes vezetést tart.

Az ebédünket egy belvárosi hangosan nyüzsgős étteremben én rendelem, ügyelve arra hogy a toszkán konyha is kivegye a részét a menün.

A délután a szabad programé, hisz hol, ha nem Firenzében szeretnétek párotokkal vagy útitársatokkal kicsit egyedül sétálni? Éva vezetése után is még rengeteg a felfedeznivaló! A Santo Spirito téren találkozunk, ahol ha a csillagok szerencsésen állnak (vagyis beengednek), egy utolsó lélegzetelállító megtekintéssel fejezzük be a napot. Hazatérve gyorsan főzünk valami finomat.


Kedd - Volterra és San Gimignano

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra és San Gimignano környékére látogatunk. Amerre nézünk, ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, teheneket és búzamezőket - ez Toszkána a köbön!
Első állomásunk maga Volterra, az etruszk civilizáció egyik fő települése, és az alabástromgyártás fellegvára. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.
Ebédre a sajtüzemünkbe indulunk, ahol 0-kilométeres termékekből egy nagyon izgalmas betekintést kapunk a régió termékeiről.

Ebéd után irány San Gimignano - a középkori tornyok városa, ahol betérünk a kopasz nénik kávézójába, megkóstoljuk Sergio, a 4-szeres fagyi világbajnok fagyiját, és beleharapunk a szerintünk világ legjobb pizzájába! A kultúrát ezen a napon a Campatelli ház képviseli, amelyben meglátjuk, hogy egy gazdag helyi család hogyan élte életét a mi századunkban.
Este haza, és közös főzés. Persze megint lakoma lesz, ha nem vigyázunk!


Szerda - Indulunk haza

Korai kelés vár ezen a napon, hisz a Ryanair jóvoltából majdhogy dolgozni is tudtok menni ezen a napon, olyan korán indul a gép. Reggeli valamilyen bárban az úton - egy cappuccino egy cornetto - és irány Pisa és a reptér.

Érdekes módon ez a túra semmivel sem rövidebb, mint bármelyik 4-éjszakás/5-napos Culinarium 2014 óta, hisz általában délután érkezett a gép az első napon, így csak vacsorára jutott idő, majd kb. 12-14-kor indult vissza az ötödik napon, így ott majdhogy csak reggeliztünk. Így most van 4 teljes napunk, ami inkább több mint szokott - csaxólok :-)

A 5 napos túra díja: 980,00 EUR / fő
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.