5 napos "Bortúra - Chianti és Bolgheri"
Időpontok:Mikael
A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.
Részvételi díj: 1 190,00 EUR
A kurzus tartalma:
- 2 Közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
- 2 borkóstolás Chianti Classico vidéken
- Ebéd egy patinás Chianti borászatban
- Supertuscan Borkóstolás Bolgheriben
- Ebéd egy Bolgheri borászatban
- minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
- minden étkezéshez prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
- szállás a gyönyörű Casa Deliziában, kétágyas szobában
- minden reptéri- és helyi transfer
Részletes kurzusleírás:
Első nap:
Érkezés Pisába, ahol már a reptéren várlak benneteket. Rövid transzfer után megérkezünk a dombok közé, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Korai vacsoránk menüje a már hagyományos Toszkán Köszöntőnk: grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal tonhalas babsalátával, gerslivel. Egy emésztést elősegítő séta, és egy esetleges Aperol után tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabb az ágynak esik. Kiadós, mély alvás reggelig.
Második nap:
Reggeli után egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, ahol Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található. Mi főleg a kis középkorú ékszerdobozban található tészta üzem miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Ti is tudtok majd belőle hazavinni.
Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédként meg is kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben, vagy időjárástól függően a kis falu főterén szabad ég alatt.
Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdődik a közös főzés, amelyben a hentestől vásárolt finomságok kapnak szerepet. Vacsoránk ezen a napon húsos fogásokat tartalmaz
Harmadik nap:
Reggeli után Chiantiba utazunk, ebbe az eredetileg csak három kis falu területéből álló, világhírű borvidékre, ahol a Chianti-, a Chianti Classico-, és a Chianti Classico Riserva borok készülnek, eredetileg szinte kizárólag a Sangiovese szőlőből, de manapság, a lazább bortörvényeknek hála, sok izgalmas más fajták hozzáadásával. Első állomásunk a talán legrégibb pincészet Chiantiban ahol több mint ezer (!) éve, 994 óta bort készítenek. Gondolom ez egy igazi Culinarium - féle élmény lesz!
Ebédünket ezen a napon a Chianti Classico vidéke egyik neves borászatában fogyasztjuk, ahol nem csak a boraikat kóstoljuk hanem ha minden igaz a helyi vaddisznóállományt is, amelyhez remekül megy a Chianti.
A délután folyamán egy további híres pincészetet látogatunk meg, ahol további négy csúcsbort kóstolunk miután körbevezettek a birtokon. A borok mellé a finom saját olajukat is kóstoljuk.
Fáradtan hazafelé indulunk, de ha az idő engedi San Gimignanoba is benézünk ahol barátainknál a Ricca Pizzában megkóstoljuk vacsorára (aki még bír enni) a szerintem világ egyik legjobb pizzáját! A nap hátramaradó része szabad foglalkozás, pihenés, vagy beszélgetés a teraszon egy pohár Chianti mellett.
Nagyedik nap:
Pont ebédidőre érünk erre a csodás helyre, így persze egy kiadós ebéddel kezdjük egy borvendéglőben. Bolgheriben nőttek fel a Zwack család gyerekei, és így az ebéd után a “magyar vonatkozású” kis kávézójukban tudunk egy finom fagyit enni vagy egy espressot inni. A következő programpont ezen a nem unatkozós napon egy borkóstolás amely egy valóban különleges borászatba visz minket.
Borászatunk a borvidék kellős közepén található, az Ornellaia kerítésszomszédja. Giovanni már harmadik generációban termel csúcsminőségű borokat. A híres Parker pontozásnál is elérte már a szinte elérhetetlennek számító 100 pontot. Egy kis körbevezetés következik, melyen lekövetjük a bor készítésnek a különböző szakaszait, majd asztalhoz ülünk, hogy megnézzük miért is a leghíresebb bora Olaszországnak a Bolgheri Supertuscan.
A nap végére fáradtak leszünk, így a nap és egyben az egész kurzus kicsengése egy tipikus kockás terítős, kizárólag helyiek által látogatott vendéglő lesz, ahol egy búcsúvacsorát fogyasztunk együtt. Ennek költségét arányosan szétdobjuk egymás közt.
Ötödik nap:
Reggeli után pakolászunk, és élményekkel, és remélhetően új barátokkal tele, elindulunk a reptér felé.
Hívj WhatsApp-on!
...vagy telefonon: +39 334 767 5576
Legyél te is Culinarium Gastronauta és értesülj elsőként új túrákról,
időpontokról és kedvező ajánlatokról!
A tagság ingyenes.
Kurzusaink időpontjai időrendben:
- 2024. ápr. 28 - máj. 04. (7 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2024. máj. 11 - 15. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - 2024. máj. 18 - 22. (5 nap)
Toszkán Körút (Toszkána, Olaszország) - 1 szabad hely - 2024. máj. 25 - 29. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2024. jún. 09 - 15. (7 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2024. jún. 22 - 28. (7 nap)
VEGA Culinarium Yógával (Toszkána, Olaszország) - 2024. szept. 07 - 11. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - 2024. szept. 14 - 18. (5 nap)
Toszkán Körút (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely - 2024. szept. 28 - okt. 05. (8 nap)
A Nagy Őszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely - 2024. okt. 05 - 09. (5 nap)
Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely - 2024. okt. 12 - 16. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - 2024. okt. 19 - 23. (5 nap)
Toszkán Körút (Toszkána, Olaszország) - 2025. febr. 25 - márc. 09. (13 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld)
Gasztrotúrák ÁSZF »