Bortúra - Chianti és Bolgheri
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Bortúra - Chianti és Bolgheri"

Időpontok:
2022. szept. 26 - 30.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Kurzusdíj: 890,00 EUR

A kurzus tartalma:

  • Közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
  • 2 borkóstolás Chianti Classico vidéken
  • Ebéd egy patinás borászatban
  • Antinori in Chianti pincészet meglátogatása
  • Supertuscan Borkóstolás Bolgheriben 
  • Ebéd egy Bolgheri borászatban
  • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
  • szállás a gyönyörű Casa Deliziában, kétágyas szobában
  • minden reptéri- és helyi transfer

Részletes kurzusleírás:

Első nap:

Délután érkezés Pisába, ahol már a reptéren várlak benneteket. Rövid transzfer után megérkezünk a dombok közé, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Korai vacsoránk menüje a már hagyományos Toszkán Köszöntőnk: grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal tonhalas babsalátával, gerslivel. Egy emésztést elősegítő séta, és egy esetleges Aperol után tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabb az ágynak esik. Kiadós, mély alvás reggelig.

Második nap:

Reggeli után Chiantiba utazunk, ebbe az eredetileg csak három kis falu területéből álló, világhírű borvidékre, ahol a Chianti-, a Chianti Classico-, és a Chianti Classico Riserva borok készülnek, eredetileg szinte kizárólag a Sangiovese szőlőből, de manapság, a lazább bortörvényeknek hála, sok izgalmas más fajták hozzáadásával. Első állomásunk egy igazán világhírű pincészet, melynek nem csak a borai, hanem az architektúrája is sorban nyeri a nemzetközi díjakat. 

Továbbmenve bemegyünk Chianti Classico vidékére, egy neves borászathoz, ahol nem csak a boraikat kóstoljuk hanem az ebédünket is ott fogyasztjuk.

A délután folyamán egy második híres pincészetet látogatunk meg, ahol további négy csúcsbort kóstolunk miután kőrbe vezettek a birtok különböző részein. A borok mellé a finom saját olajukat is kóstoljuk.

Fáradtan hazafelé indulunk, ahol a nap hátramaradó része szabad foglalkozás, pihenés, vagy beszélgetés a szalonban egy pohár Chianti mellett.

Harmadik nap:

Pont ebédidőre érünk erre a csodás helyre, így persze egy kiadós ebéddel kezdjük egy borvendéglőben. Bolgheriben nőttek fel a Zwack család gyerekei, és így az ebéd után a “magyar vonatkozású” kis kávézójukban tudunk egy finom fagyit enni vagy egy espressot inni. A következő programpont ezen a nem unatkozós napon egy borkóstolás amely egy valóban különleges borászatba visz minket.

Borászatunk a borvidék kellős közepén található, az Ornellaia kerítésszomszédja. Giovanni már harmadik generációban termel csúcsminőségű borokat. A híres Parker pontozásnál is elérte már a szinte elérhetetlennek számító 100 pontot. Egy kis körbevezetés következik, melyen lekövetjük a bor készítésnek a különböző szakaszait, majd asztalhoz ülünk, hogy megnézzük miért is a leghíresebb bora Olaszországnak a Bolgheri Supertuscan.

A nap végére fáradtak leszünk, így a nap és egyben az egész kurzus kicsengése egy tipikus kockás terítős, kizárólag helyiek által látogatott vendéglő lesz, ahol egy búcsúvacsorát fogyasztunk együtt. Ennek költségét arányosan szétdobjuk egymás közt.

Negyedik nap:

Reggeli után egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, ahol Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található. Mi főleg a kis középkorú ékszerdobozban található tészta üzem miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Ti is tudtok majd belőle hazavinni.

Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédként meg is kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben, vagy időjárástól függően a kis falu főterén szabad ég alatt.

Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdődik a közös főzés, amelyben a hentestől vásárolt finomságok kapnak szerepet. Vacsoránk ezen a napon húsos fogásokat tartalmaz

Ötödik nap:

Reggeli után pakolászunk, és élményekkel, és remélhetően új barátokkal tele, elindulunk a reptér felé.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.