A Nagy Őszi Gasztrotúra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

8 napos "A Nagy Őszi Gasztrotúra"

Időpontok:
2024. szept. 28 - okt. 05. - 4 szabad hely
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 1 390,00 EUR

Ez a Culinarium "nagy gasztrokalandja". A 8 nap alatt közösen főzünk, eszünk-iszunk, falvakat és városokat látogatunk és a toszkán gasztronómia kincseit fedezzük fel. Ez az egy hét egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magával vagy a párjával tölteni. A túra tartalma az időjárástól függően változik, de alapjában a következő elemeket tartalmazza:

A kurzus tartalma

 • 3 közös főzés, valamint közös nagy vacsora a főztünkből
 • 2 pincevezetés borkóstolóval
 • szarvasgomba keresés kutyákkal az erdőben, valamint szarvasgomba ebéd
 • piaclátogatás a Livornoi piacon
 • 4 városnézés (Firenze - magyar idegenvezetéssel, Pisa, Bolgheri és Volterra)
 • sajt-, bor-, szalámi-, sonka-, és halkóstolások
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden étkezéshez Prosecco / Aperol Spritz / bor / ásványvíz
 • 6 ebéd (ez lehet vendéglőben, piacon vagy ahol éppen eszünkbe jut)
 • 6 vacsora (A Casa Deliziaban, egy kikötőben vagy ahol éppen eszünkbe jut)
 • szállás a gyönyörű Casa Deliziaban kétágyas szobában
 • Magyar túra- és idegenvezetés
 • minden helyi transzfer

Résztvevők száma max 8 fő.

Az utazás önállóan történik. A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatával utazik.

Részletes program:

Első nap:

Önállóan érkeztek Pisába, ahol a reptéren várlak benneteket. Egy rövid transzfer után megérkezünk a lágyan hullámzó dombok és ciprus sorok közé Lajaticoba (ahol a világhírű tenor Andrea Bocelli született, és a mai napig lakik) , a csodálatos Casa Deliziaba, ahol mindenki elfoglalja a szobáját. Az első étkezésünk hideg antipastikból, salátákból, sonkából, mortadellából áll, amely mellé pár korty finom bort és/vagy Proseccot iszunk. Utána szabadidőkicsit szusszanunk, 

Második nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. Ebéd előtt aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. Rövid szabad program, majd városnézés után hazamegyünk.

Hazaérkezés után kis szusszanás, majd megkezdődik a közös főzésünk: A bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos vacsorát készítünk, amit rendszerint később mint otthon megszoktuk, közösen, mintegy hangos olasz család, jó hangulatban elfogyasztunk.

Vacsora: 3 antipasti/előétel (mind tengeri alapú),majd egy halas primo és grillezett tintahal vagy hal, friss nyers zöldségkörettel. Végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy más pohárkrém.

Főzés előtt és után helyi toszkán borokat, Aperol Spritz, Proseccot avagy grappát iszunk.

Harmadik nap:

Közvetlenül a reggeli után Firenzébe utazunk, ahol már vár ránk Éva a magyar idegenvezetőnk. Csoportban fedezzük fel a város világhírü nevezetességeit, mint pl. a Ponte Vecchiot, az Uffizit, a Boboli kertet vagy a Duomót. Firenze persze sok más látnivalóval rendelkezik, mint például a Pitti Palota, a Santa Croce templom, vagy a város fölött található Piazzale Michelangelo. Természetesen a rengeteg üzlet, kávézó vagy kisvendéglő is nagyon hosszan tartó élményt nyújt. Az idegenvezetés után "szélnek eresztjük azt akinek erre van kedve, majd egy megbeszélt időpontban újra összefutunk.

Este fáradtan, de boldogan, közös vacsoránkat együtt, minden esetben egy nagyon "olaszos" vendéglőben fogyasszuk el, egy hangos, nyüzsgő, árban pénztárcabarát, de minőségben tökéletes helyen. Ezen a napon az étkezések önállóak.

Negyedik nap:

Ezen a napon megtanuljuk, hogy kell töltött tésztát (tordelli, mezzalune vagy ravioli),géppel tekert tagliatellét vagy akár kézzel sodort picit készíteni. Daniela, a tésztamesterünk igazán elhivatott tanító, így garantálni tudjuk, hogy mindenki lisztes kézzel fog boldogan dolgozni és a folyamat végén mindenki büszkén emeli majd a saját kezűleg elkészített tésztáit a fotólencse elé.

Természetesen nem csak tésztát készítünk hanem a hozzátartozó tésztaszószokat is, amelyeket úgy állítunk össze, hogy jól passzoljanak az általunk készített tészta töltelékeihez.

A fárasztó nap hátramaradó része szabad foglalkozás, ami egy óra a medencénél, egy séta vagy egy nyugodt olvasás a kávézóban lehet. Aki még este tud bármit is enni, azzal kitalálunk valami vadat a konyhában. Vacsora a teraszon, ha az időjárás engedi! 

Ötödik nap:

Ezen a napon a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére utazunk, amely 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak valaha is DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkánai képeslapon valahol szerepel.

A borászati látogatásunkon először a szőlőtőkéket nézzük meg, végigkövetjük a szőlő útját a pincétől a pohárig. Egy igazán elhivatott családi vállalkozót ismerünk meg, aki annak ellenére hogy a világ egyik legdrágább borterület kellős középén ül, nem engedte el a kapcsolatot a hagyományos kertészettel, a mai napig követi azt az irányt, ahogyan ősei, több száz évvel ezelőtt dolgoztak. Megkóstoljuk a ház kiváló termékeit, na és persze lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni.

Ebédünket vagy Bolgheriben vagy Castagnetoban fogyasztjuk. Utána sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd még egy borkóstolásra megyünk, hogy tényleg megízleljük, megnézzük ennek az izgalmas vidéknek a borait.

Este fáradtan hazatérve egy nagy salátát és egy nagy tál pastat dobunk az asztalra melyet pár üveg Chiantival jóízűen elfogyasztunk.

Hatodik nap:

Ezen a napon a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol Olaszország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője, aki az érzékeny orrával megtalálja a fehér aranyat.

A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt, ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel.

Délután együtt főzünk, itt is megadva a szavasgombának a megérdemelt főszerepet. Antipastonak vagy egy finom levest (Olaszországban ritkaság!) vagy egy tatárbeefsteaket csinálunk, majd egy rizottót, amelyben persze mindegyikben ott lesz a fekete (vagy fehér) arany, amiket együtt, ezen a napon találtunk.

Főételünk most a hatalmas bistecca fiorentina, azaz a mindig egy kilót is meghaladó nagy steak, amelyet simán vatag paradicsomszeletekkel szervírozunk.

A desszert meglepetés lesz, de szarvasgombát tartalmaz majd az is! :-)

Hetedik nap:

Reggeli után, immár rutinosan elindulunk az utolsó gasztrokirándulásunkra. A célpont Lari, ahol nemcsak a már jogosan világhírű kézműves tésztagyár található, ahol minden dolgozó rokon, hanem a kedvenc hentesünk is.

A Martelli tésztagyárral kezdjük, ahol Luca megmutatja nekünk hogyan készül az igazán lassan szárított durumbúzás tészta, amelyet például a legtöbb olaszországi bicikliscsapat is innen, Martelliéktől vásárol, a kimutatottan könnyebb emészthetősége miatt.

A sárga csomagok bevásárlása után elmegyünk Barbaráékhoz, ahol végre megtudjuk hogyan készítik az olaszok a fantasztikus toszkán sonkát, na és persze a szalámikat, a coppát és minden mást.

A Lari vár földalatti részében lévő pincéjében ebédelünk egy gyorsat majd megtekintjük a várat, amely a kis falu közepét uralja. Itt egy pompás kilátást kapunk a toszkán dombvidékre!

A délutánt szabad felhasználásra hagytuk; kezdődnek a pakolások, a bőrőndmérések vagy az utolsó napi bevásárlások az otthon maradottaknak. Este egy közös pizzázásra megyünk, hisz ezt az emblematikus, ám cseppet sem toszkán, ételt egy egész hétig kihagytuk.

Nyolcadik nap:

Ryanair jóvoltába bízva ezen a napon elmegyünk Pisaba, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírű ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo temetőt. Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Egy közös séta után egy finom porchetta szendvicset eszünk egy pohár sörrel vagy borral. Az esti sétánkon a szerintünk legjobb fagyis sem hiányozhat, ahova még a hazautazás előtt benézünk. majd innen közvetlenül indulás a Pisai reptérre.

A gasztrotúra ára: € 1.390.- / fő

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.