Tavaszi Szezonnyitó
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Tavaszi Szezonnyitó"

Időpontok:
Részvételi díj: 500,00 EUR ( 980,00 EUR )

Ez a gasztrokalandunk 5 nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta "kóstolót" ad Toszkánából, nem utolsó sorban a toszkán gasztronómiából. Együtt főzünk, kirándulunk, kóstolgatunk. Ez a kaland annak ideális, aki már a szezon elején, kiszökve a szürke hétköznapokból pár napnyi olasz életérzést akar jó társaságban magába szívni. Ezt a túrát a "Gyere velem Toszkánába" házigazdájával, Varju Andival együtt tartjuk.


A kurzus tartalma:

 • 2 nagy közös főzés és vacsora a főztünkből
 • 1 sajtüzem látogatás ebéddel 
 • 1 piaclátogatás és kóstolás a Livornoi piacon
 • Egésznapos kirándulás Cinque Terre-re
 • városnézés San Gimignanoban és Volterrában
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden  étkezéshez prosecco / bor / ásványvíz
 • minden nap ebéd v kóstolás - vacsora
 • szállás a Casa Deliziaban, a 200 éves toszkán kőházunkban, kétágyas szobában
 • minden helyi transfer
 • magyar nyelvű túravezetés

Részletes leírás:


Első nap, Érkezés és Cinque Terre:

Önálló (nagyon) korai érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk benneteket, és azonnal elindulunk Cinque Terrére, ahol talán még Áprilisban nem lesz akkora tömeg. Hajóval megyünk La Speziaból, majd az öt föld területén vonattal közlekedünk így nyugalomban tudjuk felfedezni ezt a mesés vidéket. Csak hajóval és vonattal közlekedünk, hisz autók nincsenek megengedve. A felhúzott halászcsónakok között önállóan sétálva lejutunk a kikötőkbe, ahonnan a legjobban látható a sok színes ház, amiről híres Cinque Terre. Az ebéd önálló ezen a napon, hisz nehezen tudunk 12-en valahol asztalt találni  hisz sehol sem lehet foglalni :-).

Estefelé fáradtan hazaindulunk Andrea Bocelli szülőfalujába, Lajaticoba, ahol a túránk bázisa lesz. Mindenki elfoglalja a (kisorsolt!) szobáját és kipakol, és aki még áll a lábán az leül egy itallal megismerni a többi vendéget. Valami harapnivalót, vagy egy nagy tál tésztát elkészítünk


Második nap, San Gimignano:


Reggeli után irány a kb 50 percre fekvő San Gimignano-ba - a híres középkori tornyok városába, ahol elsőként betérünk a kopasz nénik kávézójába aki biztosan már vár ránk a hosszú téli "szünet" után. Megkóstoljuk Sergio, a 4-szeres fagyi világbajnok fagyiját, és beleharapunk a szerintünk világ legjobb pizzájába! Aki akar, az el tud látogatni a Campatelli házba, amelyben jól látjuk, hogy egy gazdag helyi család hogyan élte életét a középkortól a mi századunkig.

Délután haza Lajaticoba, és kezdődjön a közös főzés. Persze megint lakoma lesz, ha nem vigyázunk :-)

Harmadik nap, Volterra:


Reggeli után buszba ülünk és ellátogatunk a 30 percre fekvő Volterraba. Az Etruszkok régi (fő-)városa egy vukánikos hegy tetején fekszik amelyről szép napokon akár a tengert is lehet látni. A városka az alabástrom fővárosa. Itt bányásszák az ókor óta a "puha márványnak" is nevezett gömböket amelyből gyönyörű tárgyakat készítenek. 

Ellátogatunk egy-két gasztronómiailag érdekes üzletbe, talán Gin-t is kóstolunk egy kézműves szeszgyártónál, vagy szarvasgombás termékeket veszünk - meglátjuk mit hoz a nap!

Izgalmnas ebédünket egy sajtmanufaktúrában fogyasztjuk, amely kis mérete (5 fő) ellenére úgy az USA-ba mint Ázsiába exportál. 

Ebéd után haza egy délutáni szusszantásra vagy sétára. Este egy jó vékony de tartalmas pizza vár mindenkire.  


Negyedik nap, Livorno és a nagy hal nap:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, halcarpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbözö területekröl származó olajak közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.


Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd megkezdődik a közös főzés; Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos tengeri menüt készítünk.

Mindent amit közösen főztünk, közösen meg is eszünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát Aperol Spritz, Frizzante bor, fehér bor, majd kis grappa vagy limoncello kisérÖtödik nap:

Reggeli helyett nagyon korán bepakolunk, és elindulunk Pisa felé, de nem a reptérre, hanem a ferde torony alá, amely sötétben is, még 100 alkalom után is képes optikailag mellbe vágni amikor átnézünk a kis kapun a Piazza dei Miracolira. így engedjük kicsengeni Toszkánát - erre az alkalomra.

Szomorú búcsúzás a reptéren

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.