ARGENTINA - CHILE bortúra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

11 napos "ARGENTINA - CHILE bortúra"

Időpontok:
Részvételi díj: 3 290,00 EUR


A Gasztrotúra tartalmából:

 • 9 éjszaka szállás kiválasztott szállodákban
 • Belföldi repülés Argentinaban
 • Andok átkelése autóval
 • 4 borászat látogatása Chileben
 • 4 borászat látogatása Argentinaban
 • Pezsgőkóstolás Casablanca völgyében
 • Steak parilladák (hagyományos argentin grillezés)
 • Sea-food a Csendes Óceán partján
 • e-bicikli túra szőlőhegyek közt
 • Városnézés Santiago de Chile
 • Városnézés Buenos Aires
 • Kirándulás az Óceánhoz: Valparaiso
 • Kirándulás Vina del Mar
 • Sky Costanera, Dél Amerika legmagasabb bárja
 • Helyi idegenvezetés magyar nyelven
 • Minden transzfer Chilében és Argentinaban


Részletes Program:

Ez tényleg egy "egyszer élünk" túra. Először lesz Culinarium két országban és 4 helyszínen. Mozgunk, látunk, kóstolunk, töltődünk! A túra első 4 éjszakáját Santiago de Chile-ben töltjük, ahonnan csillagtúra szerűen kirándulunk. Onnan átkelünk az Andokon Mendozaba, ahol 2 éjszakát alszunk, majd onnan Buenos Airesba, ahol az utolsó 3 éjszakát töltjük.

Nulladik nap, repülünk:

Találkozás Budapesten vagy Madridban, közös repülés éjjel Madrid-Santiago vonalon. A repülést mindenki maga intézi, de lehetőleg ugyanazzal a géppel menjünk.


Első nap, érkezés, Santiago:

Reggeli érkezés Santiago de Chile. Kényelmes, saját transzferbusszal továbbutazunk a szállodánkba ahol egy korai check-int intéztünk. Érkezéskor elfoglaljuk szobáinkat és egy könnyű ebédnél már ismerkedünk a helyi ízekkel, borokkal.

Délután városnézés a sofőrös buszunkkal. Megtekintjük a Katedrálist, a Parlamentet, és a legtöbb szép koloniális épületet. Santiago inkább egy adminisztratív központ mint egy kulturális, így főleg alvóhelynek és kiindulási bázisnak használjuk majd. Este már fittek vagyunk egy welcome-vacsorára melyet egy kötelező kör Pisco Sour-al kezdünk!


Második nap, Colchagua és Cachapoal:

Colchagua völgye a Wine Spectator szerint Dél Amerika egyik legígéretesebb borvidéke. Az innen származó Cabernet Sauvignon, Carmenère és Syrah borok világhírűek.

Ezen a napon Colchagua két neves borászatát keressük fel: Délelőtt egy komplex túrán veszünk részt, ahol kint a szőlőben kezdve végigmegyünk a termelési folyamaton egészen a kóstolási asztalig amelyen öt bort kóstolunk. A borászat saját libegőjével felmegyünk a vidék egyik csúcsára ahonnan csodás kilátásunk lesz a minket körülvevő szőlőkre. Ebédünket a borászatban fogyasztjuk, ahol helyi és Chilei specialitásokat kóstolunk.

Délután, egy kis szünet után folytatódik a felfedezési túránk, Egy völggyel tovább megyünk, Cachapoal-ba ahol egy igazi gyöngyszemet látogatunk meg. A borászat, amely egyben Chile legexkluzívabb szállodája, a Wine Enthusiast szaklapnál a negyedik (!) helyre került a "világ legjobb borászatai" versenyben 2022-ben. Egy építészeti csoda 360 fok kilátással, és egy 4,4-es átlaggal a Vivinon :-) Vacsora Santa Cruzban, egy helyi vendéglőben


Harmadik nap, Casablanca és a pezsgők:

Ez egy egésznapos túra Santiagobol Casablancaba, ahol Dél Amerika egyik legjobb pezsgőjét készítik. Két pezsgőkészítő borászatba térünk be, ahol a "método tradicional" mellett rengeteg Charmat-féle pezsgőt gyártanak, rosé-, fehér-, vagy akár alkoholmentes (!) formában. Mindegyik terméket (már amennyit engednek) vévigkóstoljuk! A nap közepén meglátjuk hogy a fél órára fekvő Óceánhoz megyünk egy gyors falatra ebédelni vagy maradunk a zöld dombok közt. Esteb Santiagoban vacsorázunk


Negyedik nap, Vina del Mar és Valparaiso:

Chile egész hosszában a Csendes Óceán partján fekszik így nem csoda hogy a túránk oda is elvisz. A víz soha nem túl meleg, de a lábujjunkat lógassuk azért bele az Óceánba! Reggeli után Vina del Mar és a mellette levő Valparaiso tengerparti városok következnek színes házaikkal, tengerparti sétányaikkal, felvonóikkal, és persze óriási tengergyümölcse grillezéssel amit rendeltünk számotokra! Ez egy egésznapos túra, melynek hazaútján megállunk Casablancaban, ahol Dél Amerika egyik legjobb pezsgőjét készítik. Egy borászatba térünk be, ahol a "método tradicional" mellett rengetek Charmat-féle pezsgőt gyártanak, rosé- fehér, vagy akár alkoholmentes (!) formában. Kóstolás lesz! Fáradtan esünk vacsora után ágyba.


Ötödik nap, Andok átkelése:

A túránk talán legmerészebb napja. Reggeli után buszunkba ülünk. és gyakorlott sofőrrel a volánnál Mendoza felé vesszük az irányt. Tudni kell hogy Mendoza Argentinaban van, és az Andok hegylánca másik oldalán. A paso de los Libertadore legmagasabb pontja ma, egy 3 kilométeres alagút megépítése után már "csak" 3.200m magasságban található ahova néhány szerpentin vezet. A korai indulás miatt csodálatos kilátásban reménykedhetünk: Ha szerencsénk van az Aconcagua havas csúcsait fogjuk közelről látni! Megállunk a csodaszép Laguna del Inca-nál egy szusszanásra.

Mendozaba fáradtan érkezve becsekkolunk, és kiadós én-idő kezdődik mindenkinek. Este Argentin steak Malbec borral!


Hatodik nap, Mendoza:

Az Andok keleti lábánál található Mendoza borvidékét Argentína legfontosabb borvidékeként tartják számon. Mindenhonnan az impozáns Aconcagua hegyet látjuk. A szőlőültetvényeket a világ legmagasabb tengerszint feletti magasságai közé ültetik, némelyikük akár 1200m tengerszint feletti magasságot is elérhet. 

Első Mendoza-napunkon két borászatot keresünk fel. Délelőtt egy 1883 óta működő borászatot keresünk fel, amely a mai napig az egyetlen borászat amely "Az év borászata Argentinaban" címet négyszer nyerte el. Jöhet a csodálatos Malbec!

Ebédünket az időjárás függvényében vagy a borászat több mint 100 éves termeiben, vagy egy külső helyszínen fogyasztjuk.

A délután borászatát sem tegnap alapították, hanem 1898-ban. Már a negyedik generációban készíti a Lopez család a nagyon különleges boraikat: Nem csak hogy a szőlőik 1000 méter magasan nőnek, de az érlelés is nagyon eltér a megszokottól. 10.000 - 35.000 literes nagy, a Franciaországi Nancyból származó hordókban érlelnek 5-, 10-, és 15 évig, miközben az általunk megszokott borokat inkább ennyi hónapig érlelik. 


Hetedik nap, Termál csoda:

Ezen a napon reggeli után gyorsan végigkóstolunk 2 borászatot, hogy a túra borászat-számlálója elérje lassan a 10-et (hisz a nevében is benne van hogy ez egy bortúra),de csak ebéd után következik a nap fő attrakciója: Visszafelé indulunk az Andokba mégpedig az általam ismert legkülönlegesebb termálfürdőbe amelyhez majdnem 1500 méter magasra kell hogy felautózzunk.

Termál lazítás előtt (azoknak akik akarják) rafting lesz a Mendoza folyón. Majd megérdemelt lazítás a 100 éves medencékben szabad ég, és  havas csúcsok alatt - egy csoda! 

Este irány Mendoza reptér - Irány Buenos Aires, ahol kb éjfélkor érünk a szállodába (ami Buenos Airesben késő délutánnak számít) így egy drinkkel a kezünkben zárjuk a napot és üdvözöljük ezt a csodás város


Nyolcadik nap, Buenos Aires:

Buenos Aires, ez a több mint 15 milliós város a gazdag történelmével, a csodálatos építészetével és európai "feeling"-jével mindenkit rabul ejt. Mivel csak két napunk van, egy klasszikus hop-on/hop-off túrával kezdjük, hogy kapjunk egy átfogó benyomást. Néha leszállunk, sétálunk egy kicsit majd vissza a buszra.

Parilla (steak) ebédünket egy emblematikus helyen fogyasztjuk, egy kis tavernában ahol a Boca Juniors meccsek után maga Diego Maradona szokott ebédelni klubtársaival. 

Délután folytatjuk a város felfedezését és megtekintjük Camineta színes házait, amelyek az 1900-as évek elején beözönlő migránsok történelmét mutatja. Itt született a Tango, ez Argentina a köbön. San Telmoba is  megyünk, ahol a történelmi, még a gyarmati időkből származó nagy palotákat, elegáns boulevardokat és elegáns kávézókat tekintjük meg - ez (is) Buenos Aires. Szabad sétálás annak aki ezt választja. A méltán híres Buenos Airesi fagyit, amit olasz migránsok hoztak magukkal és adaptáltak délamerikai ízekhez természetesen megkóstoljuk a talán leghíresebb helyen!

Este gyülekezés és aperitivos, drinkes vacsora egy régi kikötőnegyedben, Puerto Maderoban. Egy ismert formátumot fogunk tezstelni, melyet ritkán hozunk steakkel kapcsolatba, mégpedig egy all-you-can-eat steak vacsorát! Ilyenen még nem voltam.


Kilencedik nap, Buenos Aires:

A második napunkon reggeli után Buenos Aires kétségen kívül legelegánsabb negyedébe, a Recoleta történelmi városrészbe magyünk. A csodás építészet megtekintése mellett a Recoleta temetőbe is benézünk, ahol Eva Peron sírját is megtaláljuk egy, a Párizsi Père Lachaise temető féle mesés környezetben. Innen átsétálunk a város egyik jelképéhez az Eduardo Catalano által tervezett "Floralis Genérica" gyönyörű mozgó virágszoborhoz. 

Ebédre "fugazza" vagy "fugazzetta" lesz, hisz ez egy gasztrokulturális utazás! A nyelvészek köztetek azonnal észreveszik az olasz "focaccia" szót a fugazza-ban, és így is van: a fugazza a Genovából származó bevándorlók étele volt, egy pizza tészta sok sajttal és hagymával. Mi ezt persze a leghíresebb argentin pizzériában esszük! 

Délután egy másik emblematikus helyet látogatunk meg: A Café Tortoni 1858-ban nyitotta ajtóit és azóta Buenos Aires egyik legpatinásabb kávézója. Következik a Teatro Colón, és persze az Obeliszk, a város egy másik ismert jelképe.

Szabad séta majd Tango show és vacsora a Porto Madero környékén egy high-end vendéglőben, hogy méltóan fejezzük be az utazásunk programjait.


Tizedik nap, indulás hazafelé (aki nem marad):

 Reggeli után kicsekkolunk a szállodából, és irány a reptér, ahol az előre egyeztetett járattal irány Madrid, ahova egy nappal később, reggel érkezünk, hisz az órával szembe repülünk.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.