Tavaszi Napsütötte Illatos Ízek (8 nap)
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

8 napos "Tavaszi Napsütötte Illatos Ízek (8 nap)"

Időpontok:
2022. ápr. 22 - 29.
2022. máj. 27 - jún. 03.
Kurzusdíj: 1 350,00 EUR

Ez a Culinarium "nagy gasztrokalandja". A 8 nap alatt közösen főzünk, eszünk-iszunk, városokat látogatunk és a toszkán gasztronómia kincseit fedezzük fel. Ez az egy hét egy intenzív programot nyújt, de figyelünk arra, hogy minden résztvevő elegendő "én-időt" is tudjon magával vagy a párjával tölteni. A kurzus tartalma az időszaktól függően változik, így például nyáron nem keresünk szarvasgombát (hisz nincs) és októberben nem megyünk ki halászhajóval (hisz akkor már hideg van és hullámzik),de alapjában a következő elemeket tartalmazza:

A kurzus tartalma

 • 3 közös workshop/főzés, valamint ebéd vagy vacsora a főztünkből
 • 2 pincevezetés borkóstolóval
 • sajtkészítés egy kézműves sajtműhelyben (2 sajtot hazaviszel)
 • 1 piaclátogatás a Livornoi piacon
 • 3 városnézés (Firenze - magyar idegenvezetéssel, Pisa és Bolgheri)
 • sajt-, bor-, olaj-, sonka-, halkóstolások nagy mennyiségben
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli
 • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
 • 6 ebéd (szállodánkban, piacon, vagy ahol éppen eszünkbe jut)
 • 6 vacsora
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén, felárral egyágyasban
 • minden reptéri- és helyi transzfer

Résztvevők száma 10-14 fő.


Az utazás önállóan történik. A Vendégeink többsége a Ryanair Budapest-Pisa járatával utazik.

Részletes program:

Első nap, péntek:

Önálló érkezés Pisába. A reptéren várunk Titeket ahonnan rövid transzfer után megérkezünk Viareggioba, a csodálatos Apolloba, ahol mindenki elfoglalja a szobáját. Az korai vacsora hideg antipastikból, sonkákból, felvágottakból áll amelyet mi készítünk nektek. A vacsora mellé pár korty finom bort kínálunk. Ezen a napon Viareggioval ismerkedünk, talán egy sétával a tengerparton. Tapasztalatunk szerint ezen a napon inkább korai a lefekvés.

Második nap, szombat:

Ezen a napon a reggeli után vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piacunk, vagyis a Mercato Centrale Olaszország egyik legidősebb és főleg legnagyobb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. Ebéd előtt egy kis szabadidő amelyben aki szeretne, sétálhat kicsit a piacon kívül a városban is. Az ebédet a 35 méter szabad belmagasságú csarnok közepén fogyasztjuk, egy olíva olaj kóstolással egybekötve. Ebéd után hazaindulunk.

Hazaérkezés után pihenünk, majd megkezdődik "felügyelet alatt" a munka; A bevásárolt alapanyagokból vacsorát készítünk, amit a nap végén közösen, jó hangulatban elfogyasztunk.

Vacsora: 3 antipasti/előétel (mind tengeri alapú),majd egy halas primo és grillezett tintahal vagy hal, friss nyers zöldségkörettel. Végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy más pohárkrém. Főzés előtt és után helyi toszkán borokat, Aperol Spritz, Proseccot avagy grappát iszunk.

Harmadik nap, vasárnap:

Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utaztok, ahol már vár Rátok a magyar idegenvezetőtök. Csoportosan fedezitek fel a város világhírü nevezetességeit, mint pl. a Ponte Vecchiot, az Uffizit, a Boboli kertet vagy a Duomót. Firenze persze sok más látnivalóval rendelkezik, mint például a Pitti Palota, a Santa Croce templom, vagy a város fölött található Piazzale Michelangelo. Természetesen a rengeteg üzlet, kávézó vagy kisvendéglő is nagyon hosszan tartó élményt nyújt.

Este fáradtan, de boldogan, közös vacsoránkat egy helyi, de Nápolyi pizzeriában fogyasszuk el, ahova itt a helyiek járnak. Mindenki kedve szerint rendel.

Negyedik nap, hétfő:

Ezen a napon megtanuljuk, hogy kell töltött tésztát (tordelli, mezzalune vagy ravioli),géppel tekert tagliatellét vagy akár kézzel sodort picit készíteni. Sabrina segítségével garantálni tudjuk, hogy mindenki lisztes kézzel boldogan fog dolgozni. A folyamat végén mindenki büszkén emeli majd a s.k. elkészített tésztáit a fotólencse elé.

Ezen a napon tésztával tésztát eszünk 3-4 izgalmas tésztaszósz kiséretében, amelyeket úgy állítunk össze, hogy jól passzoljanak a délelőtt készített pasta fresca töltelékeihez.

A fárasztó nap hátramaradó része szabad foglalkozás. Aki akar este velünk tart, amikor elmegyünk a kikötőbe, ahol megvendégelünk Titeket egy finom fritto mistora, amit közvetlenül egy hajóról adnak majd kezünkbe!

Ötödik nap, kedd:

Ezen a napon a 100 km-re fekvő Bolgheri vidékére utazunk, ahol első állomásunk maga a kis Bolgheri kastály, amely 1974-ig egy csendesen szunyókáló kis falu volt. Abban az évben viszont a Decanter magazin, egy 6 éves Sassicaia-t mutatott be, amely a bordói borokat egy az egyben legyőzte. Ez volt a "Super Tuscan" születése. Innentől kezdve Bolgheri a borszakértők világában egy fix csillag. A Sassicaia egész Olaszországban az az egyetlen bor, amelynek valaha is létrehoztak valaha is DOC minőségi védettséget! Ennek a bornak a kereskedelmi ára akár elérheti az 1 Millió Forint per üveg árat. Ezenkívül még híres ez a kis városka a több száz éves ciprussoráról, hisz a legtöbb toszkán képeslapon valahol szerepel.

Sétálunk egy kis kört a városkában, eszünk egy finom fagylaltot, iszunk egy espressot a Zwack család kávézójában, majd borkostolásra megyünk, hogy megízleljük, megnézzük ennek az izgalmas vidéknek a borait.

A borászati látogatásunkon először a szőlőtőkéket nézzük meg, végigkövetjük a szőlő útját a pincétől a pohárig. Egy igazán elhivatott családi vállalkozót ismerünk meg, aki anak ellenére hogy a világ egyik legdrágább borterüet kellős középén ül, nem engedte el a kapcsolatot a hagyományos kertészettel, a mai napig követi azt az irányt, ahogyan ősei, több száz évvel ezelőtt dolgoztak. Megkóstoljuk a ház kíváló termékeit, na és persze lehetőség nyílik a pincészet boraiból a helyszínen vásárolni.

Hazatérve egy kis szusszanás után elmegyünk a csak 25km-re fekvő Pisaba, ahol a Piazza dei Miracolin megtekintjük a világhírű ferde tornyot, a dómot, a keresztelőkápolnát és személyes kedvencünket, a Campo Santo temetőt. Önállóan fedezzük fel ezt a 900 éves csodát. Aki akar, az jegyet vesz magának és felmegy a toronyba vagy bemegy a dómba. Egy közös séta után egy finom porchetta szendvicset eszünk egy pohár sörrel vagy borral. Az esti sétánkon a szerintünk legjobb fagyis sem hiányozhat, ahova még a hazautazás előtt benézünk.

Hatodik nap, szerda:

Ezen a napon Toszkána egyik legszebb vidékére, Volterrába látogatunk. Amerre nézünk ciprusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint több mint ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény bio gazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a Pecorino sajtjaikat.

A sajtüzem elött magába Volterrába látogatunk, az Etruszk civilizáció egyik fö településére, és az alabástromgyártás fellegvárába. Itt elengedjük egy kicsit a kezeiteket, hogy mindenki a saját tempójában fedezhesse fel ezt csodálatos kis ékszerdobozt. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.

A sajtüzemben, érkezés után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a biogazdaság termékeiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után viszont vár a munka: megismerkedünk a sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, ahogy mi tettük. Az üzemlátogatás után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik.

Persze lehetőség nyílik egy kis sziesztára, vagy persze arra is, hogy a sajtüzem saját termékeiből vásároljunk, legyen az a volterrai barlangban érlelt 18 hónapos sajt vagy akár olívaoljaos juhtejes kézkrém.

Délután általában nagyon jóllakottan és fáradtan hazafelé vesszük az irányt; sokan már a buszban kezdik a "siestát". E kis "énidő" után ezen a napon Pisa belvárosába látogatunk ahol nem csak a ferde tornyot nézzük meg a Piazza dei Miracolin, hanem egy kis sétát is megejtünk a hangulatos városkában; lemegyünk az Arno folyóig, ahol egy izgalmas állóvacsorára és persze a mindenhol jelenlevő fagyira invitálunk Titeket.

Hetedik nap, csütörtök:

Közvetlenül a házunk előtt, minden csütörtökön hatalmas cipő- és ruhapiac épül fel reggel 8-tól. Sokáig ellenálltunk, de 2019 óta a vendégeink unszolására a reggeli piaclátogatás hivatalos programpont lett! Így tehát reggeli után szabad piaclátogatás következik, majd boldogan, az új zsákmányt már begyűjtve, 11 órakor elindulunk az utolsó gasztro-kirándulásunkra. A célpont Lari, ahol nemcsak a már jogosan világhírű kézműves tésztagyár található, ahol minden dolgozó rokon, hanem a kedvenc hentesünk is.

A Martelli tésztagyárral kezdjük, ahol Luca megmutatja nekünk hogyan készül az igazán lassan szárított durum búzás tészta, amelyet például a legtöbb olaszországi bicikliscsapat is innen, Martelliéktől vásárol, a kimutatottan könnyebb emészthetősége miatt.

A sárga csomagok bevásárlása után elmegyünk Barbaráékhoz, ahol végre megtudjuk hogyan készítik az olaszok a fantasztikus toszkán sonkát, na és persze a szalámikat, a coppát és minden mást.

A Lari vár földalatti részében lévő pincéjében ebédelünk egy gyorsat majd megtekintjük a várat, amely a kis falu közepét uralja. Itt egy pompás kilátást kapunk a toszkán dombvidékre!

A délutánt szabad felhasználásra hagytuk; kezdődnek a pakolások, a bőrőndmérések vagy az utolsó napi bevásárlások az otthon maradottaknak. Este egy közös pizzázásra megyünk, hisz ezt az emblematikus, ám cseppet sem toszkán, ételt egy egész hétig kihagytuk.

Nyolcadik nap, péntek:

Reggeli után szomorú búcsú az Apollotól és egymástól, majd indulás a reptérre.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.