Szezonnyitó 2025
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Szezonnyitó 2025"

Időpontok:
Részvételi díj: 700,00 EUR


Ez a gasztrokalandunk 5 nap alatt egy izgalmas, átfogó betekintést, egyfajta "kóstolót" ad Toszkánából, nem utolsó sorban a toszkán gasztronómiából. Együtt főzünk, kirándulunk, kóstolgatunk. Ez a kaland annak ideális, aki már a szezon elején, kiszökve a szürke hétköznapokból pár napnyi olasz életérzést akar jó társaságban magába szívni. Ezt a túrát a "Gyere velem Toszkánába" házigazdájával, Varju Andival együtt tartjuk.


A kurzus tartalma:

 • 2 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
 • 1 sajtüzem látogatás ebéddel 
 • 1 piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
 • Egésznapos kirándulás Cinque Terrére
 • városnézés San Gimignanoban, Pisaban és Volterrában
 • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli, ebéd és vacsora
 • minden  étkezéshez prosecco / bor / ásványvíz
 • minden nap reggeli - ebéd v kóstolás - vacsora
 • szállás a Casa Deliziaban, a 200 éves toszkán kőházunkban, kétágyas szobában
 • minden helyi transfer
 • magyar nyelvű túravezetés

Részletes leírás

Első nap:

Önálló (nagyon) késő érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk benneteket, majd hazaindulunk Andrea Bocelli szülőfalujába, Lajaticoba, ahol a túránk bázisa lesz. Mindenki elfoglalja a (kisorsolt!) szobáját és kipakol, és aki még áll a lábán az leül egy itallal megismerni a többi vendéget.

Második nap:

Ezen a napon Toszkánát elhagyva Ligúriába megyünk, a környékünk egyik legszebb vidékére, Cinque Terrére, az “öt föld” UNESCO világörökségébe.

Reggeli után buszunkkal La Speziaba indulunk, ahonnan hajóval közelítjük meg az öt kis falut, amelyek a tenger és a magas sziklafal között bújnak meg. Ilyenkor még a turisták nincsenek olyan nagy számban, mint júliusban és augusztusban, így nyugalomban tudjuk felfedezni ezt a mesés vidéket. Hajóval és vonattal közlekedünk, hisz autók nincsenek megengedve.


A felhúzott halászcsónakok között sétálva lejutunk a kikötőkbe, ahonnan a legjobban látható a sok színes ház, amiről híres Cinque Terre. De nem lenne ez egy Culinarium kurzus ha nem mennénk bort kóstolni: Egy helyi szövetkezet fehérborait fogjuk végigkóstolni, hisz ez a vidék egy nagyon különleges friss fehéret termel a Cinque Terre DOC jelzés alatt.Szeretni fogjátok!

Estefelé tovább utazunk az ízek szárnyain, úton hazafelé egy igazán helyi jellegű kis Trattoriába térünk be, ahol egy finom vacsorát fogyasztunk, átbeszélve a napot. Fáradtan, de teli hassal, teli szívvel utazunk haza.

Harmadik nap:


Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, halcarpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbözö területekröl származó olajak közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.


Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd megkezdődik a közös főzés; Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból egy sokfogásos tengeri menüt készítünk.

Mindent amit közösen főztünk, közösen meg is eszünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát Aperol Spritz, Frizzante bor, fehér bor, majd kis grappa vagy limoncello kisér

Negyedik nap, Volterra és San Gimignano:

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra és San Gimignano környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, teheneket és búzamezőket - ez Toszkána a köbön!

Első állomásunk maga Volterra, az Etruszk civilizáció egyik fö települése, és az alabátromgyártás fellegvára. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni.

Ebédre a sajtüzemünkbe indulunk, ahol 0-kilométeres termékekből egy nagyon izgalmas betekintést kapunk a régió termékeiről.


Ebéd után irány San Gimignano - a középkori tornyok városa, ahol betérünk a kopasz nénik kávézójába, megkóstoljuk Sergio, a 4-szeres fagyi világbajnok fagyiját, és beleharapunk a szerintünk világ legjobb pizzájába! A kultúrát ezen a napon a Campatelli ház képviseli, amelyben meglátjuk, hogy egy gazdag helyi család hogyan élte életét a mi századunkban.

Este haza, és közös főzés. Persze megint lakoma lesz, ha nem vigyázunk!

Ötödik nap:

Reggeli után bepakolunk, és elindulunk Pisa felé, de nem a reptérre, hanem a ferde torony alá, amely még 100 alkalom után is képes optikailag mellbe vágni amikor átnézünk a kis kapun a Piazza dei Miracolira.

Sétálunk a városban, eszünk egy porchettás szendvicset, talán egy fagyit, és így engedjük kicsengeni Toszkánát - erre az alkalomra. Szomorú búcsúzás a reptéren

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.