5 napos "Őszi Szarvasgomba túra"
Időpontok: 2023. okt. 17 - 21.
- 2 szabad hely

Mikael
A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.
Részvételi díj: 980,00 EUR
A gasztrokaland fő elemei:
- Szarvasgomba vadászat kutyával
- 2 nagy közös főzés és vacsora a főztünkből
- Bor kóstolás Bolgheriben, prémium borászatban
- Látogatás tésztagyárban
- Betekintés toszkán hentes munkájába
- teljes ellátás Culinarium szinvonalon
- italok (víz, borok, Prosecco stb.)
- Kirándulás Volterra, Lari, Pisa, Lajatico
- Szállás a gyönyörű Casa Deliziaban, a Culinarium helyszínén a toszkán dombok közt, kétágyas szobában
- Minden helyi transzfer
Résztvevők max. 8 fő
Részletes leírás
Első nap:
Érkezés Pisába, ahol már a reptéren várlak benneteket. Rövid transzfer után megérkezünk a több száz éves Casa Deliziába, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Késeiebédünk menüje a hagyományos Toszkán Köszöntőnk: grillezett zöldségekkel,
hideg antipastik tonhalas babsalátával, gerslivel. Ezen a napon a környezettel ismerkedünk, Orciaticoval, Lajaticoval. Egy esti séta után tapasztalataink szerint ezen a
napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabban az ágynak esik. Kiadós, mély alvás reggelig.
Második nap:
Ezen a napon már a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, aholOlaszország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális
szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel
ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak
hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője,
aki az érzékeny orrával (remélhetőleg) megtalálja a fehér aranyat.
A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt,
ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség
nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel.
Hazatérve egy kicsit pihenünk / lekaparjuk a sárt a csizmákról. Délután pihi, és anna kaki akar egy közös főzés. Vacsorára egy tál pasta lesz salátával!
Harmadik nap:
A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, amelyet elöször 732-ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megörzött várfala található itt. Mi föleg a kis
középkorú ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi
kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be -
egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte
megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belöle hazavinni.
Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a
sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédünk keretében szarvasgombás formájában kóstolunk az
évszázados várfalak által alakított pincékben.
Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdödik a közös fözés, amelyben pl. az elözö napi
szarvasgombát párosítjuk a hentestöl hozott friss tatárbeefsteakkel.
Negyedik nap:
Ezen a napon Bolgheriba megyünk, abba a kis 27 fős borgóba, ahonnan a világhírű Sassicaia indítottaa hódítását a nemzetközi borpiacon. Bolgheri Olaszország legkissebb és legfiatalabb D.O.C. vidéke;
csupán 53 termelő osztozik az exkluzív termőföldeken.
Első látogatásunk Giovannihoz megy, akinek már a dédnagyapja Bolgheriben termelt bort. Manapság
több mint egytucat országba exportál Giovanni, miközben megtartotta egyszerű, természetközeli- és
szerető életét. Négy csúcsbort kóstolunk.
Bolgheri csodálatos klímája nem csak a bortermelésnek kedvez. Itt található Olaszország egyik
leghíresebb, többszörös világbajnok olivaolaj termelője. Két testvér, Paolo és Simone lát minket
vendégül, akik a 15.000 olajfájukból a világ egyik leghíresebb olivaolaját préselik. A fák és a prés
megtekintése után egy olivaolaj kóstolás következik, majd egy finom vegetariánus ebédet eszünk a
gyönyörű teraszukon.
Ebéd után magát Bolgherit látogatjuk. A Zwack család kávézójában egy espressot kortyolunk, és aki
akarja, megkóstolhatja a "Bolgheri - szeretlek" fagyit.
Utolsó borászatunk Bolgheri egyik fiatalabb borászata. Szinte teljesen a föld alá épült, hogy a
természetet kímélje, és nagyon izgalmas szőlőfajtákkal (is) dolgozik. Körbemutatnak minket a
borászat tetejéről a hordótároló teremig, majd egy 4-boros kóstolást tartunk, némi harapnivalóval.
Hazaérve egy kis szusszanás, egy utolsó séta, majd elindulunk a búcsúvacsoránkra, ahol szintén egy -
két elegáns nedüt iszunk.
Ötödik nap:
Reggeli után pakolás, egy közös ebéd, majd irány a reptérre, ahol
elbúcsúzunk egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív
érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindulunk hazafelé.

Kurzusaink időpontjai időrendben:
- 2023. jún. 17 - 24. (8 nap)
A Nagy Tavaszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. szept. 05 - 09. (5 nap)
Feltöltődés Toszkánában (Toszkána, Olaszország) - 2023. szept. 12 - 16. (5 nap)
Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. szept. 23 - 30. (8 nap)
A Nagy Őszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely - 2023. szept. 30 - okt. 05. (6 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - 1 szabad hely - 2023. okt. 07 - 12. (6 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - 2023. okt. 17 - 21. (5 nap)
Őszi Szarvasgomba túra (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. okt. 21 - 28. (8 nap)
Madrid - Marrakech (Spanyolország - Marokkó) - 2023. nov. 22 - 30. (9 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld) - 2023. dec. 10 - 21. (12 nap)
Nagy Ázsia körút (Singapore - Malaysia - Thaiföld) - 2024. febr. 21 - 29. (9 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld) - 2024. márc. 13 - 17. (5 nap)
Szezonnyitó 2024 (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely
Gasztrotúrák ÁSZF »