Őszi Szarvasgomba túra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Őszi Szarvasgomba túra"

Időpontok:
2023. okt. 17 - 21. - 2 szabad hely
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 980,00 EUR


A gasztrokaland fő elemei:

  • Szarvasgomba vadászat kutyával
  • 2 nagy közös főzés és vacsora a főztünkből
  • Bor kóstolás Bolgheriben, prémium borászatban
  • Látogatás tésztagyárban
  • Betekintés toszkán hentes munkájába
  • teljes ellátás Culinarium szinvonalon
  • italok (víz, borok, Prosecco stb.)
  • Kirándulás Volterra, Lari, Pisa, Lajatico
  • Szállás a gyönyörű Casa Deliziaban, a Culinarium helyszínén a toszkán dombok közt, kétágyas szobában
  • Minden helyi transzfer

Résztvevők max. 8 fő


Részletes leírás

Első nap:

Érkezés Pisába, ahol már a reptéren várlak benneteket. Rövid transzfer után megérkezünk a több száz éves Casa Deliziába, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Kései
ebédünk menüje a hagyományos Toszkán Köszöntőnk: grillezett zöldségekkel,
hideg antipastik tonhalas babsalátával, gerslivel. Ezen a napon a környezettel ismerkedünk, Orciaticoval, Lajaticoval. Egy esti séta után tapasztalataink szerint ezen a
napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabban az ágynak esik. Kiadós, mély alvás reggelig.



Második nap:

Ezen a napon már a szarvasgombáé a főszerep. Reggel Volterra felé vesszük az irányt, ahol
Olaszország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyére érkezünk. Itt vár minket egy professzionális
szarvasgombakereső, de nem egyedül, hanem a kiképzett kutyája társaságában. A közhiedelemmel
ellentétben a szarvasgombát tenyészteni nem lehet, a természetben előforduló példányokat csak
hosszadalmasan kiképzett kutyák segítségével lehet megtalálni. Ezért velünk van a nap főszereplője,
aki az érzékeny orrával (remélhetőleg) megtalálja a fehér aranyat.
A feltételezhetően sikeres vadászat után egy többfogásos szarvasgomba degusztáción veszünk részt,
ami egyben az ebédünk is ezen a napon. Sokfajta szarvasgombatermék vásárlására is lehetőség
nyílik, hogy az otthon maradottakat is meg tudjuk vendégelni ezzel a ritka ízzel.
Hazatérve egy kicsit pihenünk / lekaparjuk a sárt a csizmákról. Délután pihi, és anna kaki akar egy közös főzés. Vacsorára egy tál pasta lesz salátával!

Harmadik nap:

A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, amelyet elöször 732-
ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megörzött várfala található itt. Mi föleg a kis
középkorú ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi
kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be -
egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte
megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belöle hazavinni.
Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a
sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédünk keretében szarvasgombás formájában kóstolunk az
évszázados várfalak által alakított pincékben.
Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdödik a közös fözés, amelyben pl. az elözö napi
szarvasgombát párosítjuk a hentestöl hozott friss tatárbeefsteakkel.



Negyedik nap:

Ezen a napon Bolgheriba megyünk, abba a kis 27 fős borgóba, ahonnan a világhírű Sassicaia indította
a hódítását a nemzetközi borpiacon. Bolgheri Olaszország legkissebb és legfiatalabb D.O.C. vidéke;
csupán 53 termelő osztozik az exkluzív termőföldeken.
Első látogatásunk Giovannihoz megy, akinek már a dédnagyapja Bolgheriben termelt bort. Manapság
több mint egytucat országba exportál Giovanni, miközben megtartotta egyszerű, természetközeli- és
szerető életét. Négy csúcsbort kóstolunk.
Bolgheri csodálatos klímája nem csak a bortermelésnek kedvez. Itt található Olaszország egyik
leghíresebb, többszörös világbajnok olivaolaj termelője. Két testvér, Paolo és Simone lát minket
vendégül, akik a 15.000 olajfájukból a világ egyik leghíresebb olivaolaját préselik. A fák és a prés
megtekintése után egy olivaolaj kóstolás következik, majd egy finom vegetariánus ebédet eszünk a
gyönyörű teraszukon.
Ebéd után magát Bolgherit látogatjuk. A Zwack család kávézójában egy espressot kortyolunk, és aki
akarja, megkóstolhatja a "Bolgheri - szeretlek" fagyit.
Utolsó borászatunk Bolgheri egyik fiatalabb borászata. Szinte teljesen a föld alá épült, hogy a
természetet kímélje, és nagyon izgalmas szőlőfajtákkal (is) dolgozik. Körbemutatnak minket a
borászat tetejéről a hordótároló teremig, majd egy 4-boros kóstolást tartunk, némi harapnivalóval.
Hazaérve egy kis szusszanás, egy utolsó séta, majd elindulunk a búcsúvacsoránkra, ahol szintén egy -
két elegáns nedüt iszunk.



Ötödik nap:
Reggeli után pakolás, egy közös ebéd, majd irány a reptérre, ahol
elbúcsúzunk egymással telefonszámokat cserélünk és igaz fájó szívvel, de tele élménnyel, pozitív
érzelmekkel és maradandó benyomásokkal elindulunk hazafelé.




Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.