Thaiföldi Élményutazás
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

9 napos "Thaiföldi Élményutazás"

Időpontok:
2023. febr. 27 - márc. 07.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Kurzusdíj: 1 890,00 EUR

Ezt az utazást, tanulva az elmúlt 4 thaiföldi Culinariumból kicsit másképp szervezem: Már az elején pár nap strandolással kezdjük egy klasszikus Thai üdülőhelyen, Hua Hin-ben, hisz mindenki pihenni akar, plusz egy kis színt felszedni. Esténként felfedezzük a Thai konyhát meg persze a csodás drinkeket amelyeket csak Ázsia tud. A szálloda kiválasztásában viszont nem fogtam vissza magam, hisz ha már Ázsia, akkor élvezzünk egy kis luxust: Úgy a tengerparti napokra, mint a Bangkok-i időszakra 5 csillagos szállodákat foglaltam. 


Hua Hinből pár nap után Bangkokba utazunk ahol egy 5-csillagos, medencés szállodából felfedezzük ennek a lenyűgöző városnak a kulturális és kulináris kincseit; lesznek úszó piacok, éjjeli piacok, éjjeli virágpiacok, hogy most csak a piacokat említsem...Étkezéseinket felváltva az utcán, a millió street food konyha valamelyikében, kínai, indiai vagy thai vendéglőkben (amelyek ott mások azért mint amelyeket itthon ismerünk),és persze fine dining étteremben fogyasztjuk. Ez izgalmas 9 nap lesz!A túra ára a következőket tartalmazza:

 • Reptéri transzfer Bangkok
 • Hua Hin: 4 éjszaka szállás luxus szállodában, közvetlenül a tengerparton
 • Minden helyi transzfer az utazás alatt
 • Utazás Hua Hin - Bangkok
 • Bangkok: 4 éjszaka szállás egy medencés luxus szállodában
 • minden nap fantasztikus büféreggeli
 • minden nap vacsora (street food vagy vendéglőkben)
 • Az étkezésekkel kapcsolatos italok
 • Piaclátogatások
 • Sok streetfood kóstolás
 • Éjjeli piac "night market"-ek látogatása
 • Hajó túra a Chao Prayan
 • Wat Phra Chetuphon (fekvő Buddha) látogatása
 • Khlong túra a város kis csatornáin
 • Jim Thompson selyemkereskedő házának látogatása
 • Éjjeli virágpiac látogatása
 • Búcsúvacsora egy sétahajón a Chao Praya folyón

Az túra díja:

€ 1.890.-


***

Plusz 5 nap tartalma Chiang Mai:

 • Repülő út Bangkok – Chiang Mai
 • 4 éjszaka szállás egy csodálatos szállodában
 • Minden transzfer és kirándulás
 • Főzőoktatás egy helyi Thai főzőiskolákban
 • Organikus kertészet látogatása 
 • Egy nap egy elefántmenhelyen etetéssel, fürdetéssel és együtt fürdéssel
 • Relaxáló masszázs egy luxus Spa központban

A 4 extra nap Chiang Mai € 890.- 

Résztvevők száma min. 8, max.12 fő


Túraterv első 9 nap:

Utazás előtt:

Azt tervezem, hogy létrehozunk egy Messenger vagy Whatsapp csoportot a résztvevőkkel, hogy esetleg utazást, egyebet tudjunk egymással koordinálni, talán egy thai snack-re is össze tudunk futni, megismerkedni, ha ezt egy jó ötletnek tartjátok.

Feb 27, hétfő, Első nap:

Ezen a napon mindenki önállóan érkezik Bangkokba (persze segítek a repülőjegyekkel, ha valaki ezt szeretné),majd onnan egy általam intézett transzferrel továbbmegy Hua Hinbe. A gyönyörű 5*-os szállodában várlak benneteket egy hideg teára vagy Gin Tonicra. 15:00 után foglaljuk el a tengerre néző szobáinkat. A feltehetően izzasztó utazás után talán egy medencés délutánnal kezdjük a nyaralást. Este egy pompás „welcome” vacsoránk lesz a szállodának egyik klassz éttermében.

Másodiktől a negyedik napig:

A lényege ennek az időszaknak Hua Hinben a nyugodt strandolás, félig együtt, de félig egyedül is pihenünk, azzal, akivel ide utaztunk. Ezt fontos így látni: Nem fogunk nyitott busszal poros utakon majmokat keresni, vagy zenétől hangos hajókkal 400 emberrel együtt „festői csendes szigeteket felfedezni”. Ez az első pár nap a pihenésé, a könyvolvasásé, úgymond a kultivált long drink ideje a medence mellett. Ránk fér. Jeles kivételt a semmittevés alól a kiváló thai masszázs és SPA szolgáltatások képezik, amelyeket mindenkinek csak ajánlani tudok!


Esténként amikor a nap lement és a hőmérséklet is kellemes, elindulunk Hua Hin belvárosába ahol a sétáinkon rengeteg street-food kocsiba meg kiülős helyekbe botlunk. Célunk, hogy e kilenc nap folyamán, szép lassan barátkozzunk a thai- meg ázsiai ízekkel, hisz elvégre ez egy gasztrotúra. Talán az elején a különös fűszerezésű grillcsirke, a garnélarák meg a sült Gyoza a belépő, de néhányan talán eljutunk a sült szöcskéig vagy a ropogós hernyóig, ki tudja?

Március 03, péntek, Ötödik nap:

Reggeli után még egy utolsó fürdés, majd kicsekkolunk és a privát transzferbuszunkkal Bangkokba indulunk. Útközben egy hangulatos vendéglőben megállunk ebédelni. A privát busz előnye hogy a 10+ milliós Bangkokban bevisz a szállodánk ajtajáig – egy művelet ami a reptérről jövet amúgy akár egy fél napot is igénybe vehet.
Bangkokban a szállásunk a pompás Lebuan lesz a State Towerben, amely a 68 emeletével 250 méter magasan tornyosodik a város fölé. Becsekkolás után egy közös drinket fogyasztunk a Sky Barban ahol az egész város a lábaink előtt hever. Vacsora valahol a városban.


Március 04, szombat, Hatodik nap:

Bangkok ütőere a Chao Praya folyó. A hajók orrán lifegő kis zászlók mutatják hogy melyik hajó meddig megy, és fog hol megállni. Ezt megmutatom nektek, hogy innentől kezdve a folyón tudjunk közlekedni. Ez jobb minden turista sétahajozásnál! Lesétálunk a SathornPier-hez ahonnan észak felé végighajózhunk a városon. Megállunk a Wat Pho, más néven a fekvő arany Buddha templománál, de utána tovább megyünk a Tha Maharaj pierhez, ahol 7 régi kereskedőházat ujítottak fel izlésesen. Ott valamit lehörpintünk, legyen ez egy jeges kávé, egy Singapore Sling, vagy egy Pho leves – vagy mind a hármat!
A délután mindig szabad lesz Bangkokban, mert ilyenkor vagy valamelyik óriási légkondicionált Shopping Mekkában szédeleg az ember, vagy a szálloda medencéjében fekszik, fejjel a víz alatt. Este viszont újra találkozunk, és az egyik kedvenc helyemen Jack bárjában eszünk valami kis csípős Thai dolgot egy sörrel közvetlenül a folyó partján (technikailag a folyóBAN hisz belóg a víz fölé ez a híres kis rozoga hely!) majd megint hajóra szállva északra megyünk egy street food safarira (ezt én hívom így, nehogy valamilyen megrendezett túrára gondoljatok). Későn érkezünk haza!


Március 05, vasárnap, Hetedik nap:

Reggelink után ezen a napon el látogatunk Thaiföld egyik nem-Thai hírességéhez, vagyis a a volt lakhelyéhez: elmegyünk a Jim Thompson házba. Ez a különleges ember valahogy a világháború után Thaiföldön maradt és szinte egymaga újra létrehozta a ma már világhírű Thai selyemgyártást annak ellenére, hogy eredetileg építész volt. Nagy műgyűjtőként jól ötvözte a nyugati eleganciát a Thai színekkel, selyemmel. A sikeres selyem export üzlete viszont 1967-ben gazdátlan maradt mert Jim egy reggeli sétáról soha nem tért vissza. A mai napig nem tudni hova lett...(vigyázat! shoppingkényszer alakulhat ki).
A ház mögött egy Khlong folyik, amelyen ha jól emlékszem szépen lehet az oszlopokra épített házak között vékony kecses fa hajóval suhanni – szerintem azt ne hagyjuk ki! El sem lehet képzelni hogy a magas acél üveg felhőkarcolók között még mennyi maradt meg a 200 éves városból. Valahol az úton, ha megéheztünk, beülünk valahova egy könnyű ebédre, majd szabad foglalkozás lesz estig. Ezen a napon hosszú nadrág fog kelleni, mert elmegyünk egy ikonikus helyre: A Mandarin Oriental szállodának a Bamboo Bar-jában iszunk egy aperitivot hisz egyszer élünk. Éles váltással egy másik világhírű helyre megyünk ahol magam is egyszer egy lakattal a kezemben kerestem olcsó szállást (az ajtókon sok helyen nincsenek zárak, így egy lakatot visz magával a hátizsákos utazó hogy biztosan be tudja zárni magát éjjelre),mégpedi a Khao San roadra, ahol a világ minden tájáról ömlenek Ázsiába a fiatalok és a fiatalon maradtak. Itt vacsizunk, majd aki bírja az tesz velem egy kört Chinatown és a ki nem hagyható éjjeli virág piac felé!


Március 6, hétfő, Nyolcadik nap:

Szívem szerint ezen a nyolcadik napon elmennék veletek egy felejthetetlen utazásra: A régi Thonburi vasútállomásról reggel 8 előtt (!) indul egy III. osztályú lassú, döcögő vonat Kanchanaburi felé. A vagonokban (amikor utoljára mentem velük) nincsenek üvegek az ablakokon, és a mennyezeten 8-10-12 régi ventilátor forog. A vonat – mint régen – mindenhol megáll, és abban a pillanatban amikor nem gurul ellepik a vagonokat az árusok, akik levest, grillcsirkét, színes takarókat vagy telefon töltőket árulnak. Kb. 2,5 óra a meditatív út. Kanchanaburiba érve gyalog megteszünk 2,5 kilométert és elérkezünk a Kwae folyó fölé épített hídra amelyet a II.-ik világháborúban a Japánok építettek nyugati hadifoglyok által hogy összekössék az akkor angol Burmát az általuk elfoglalt területekkel. Erről a hídról szól a híres, anno 7 Oscart elnyerő „Híd a Kwai folyó felett” film. Nekem mindig egy borzalmas – szép élmény a dzsungelben átsétálni ezen a történelmi hídon; remélem velem jöttök.

https://videa.hu/videok/film-animacio/hid-a-kwai-folyon-1957.-hidakwaifolyon-ByPUoRdIoZsyhs1a

Alternatív programként annak, aki nem akar ezen a kiránduláson részt venni, Bangkok fantasztikus bevásárló „katedrálisait” tudom ajánlani erre a napra, hisz mindenki akar valamit hazavinni, és higgyétek el, itt MINDEN van, a soha nem látott ázsiai elektromos kütyü rengetegtől a legmagasabb Prada-Moschino-LouisVuitton luxusig, és minden ami a kettő között van. Az „Icon Siam” a legújabb, egy giga bevásárló központ, olyan ami csak Ázsiában van! Még egy folyó is átfolyik a földszinten, hogy lehessen úszó piacot tartani! A másik tippem a Siam Paragorn, annak aki egy tető alatt akarja megtalálni a világ 50 top márkáját. Estefelé a hotelben gyülekezünk, majd irány a folyópartra ahol egy elegáns sétahajóra szállunk, hogy a csodálatos város esti fényei között úszva fogyasszuk el a vacsoránkat.

Március 7, kedd, Kilencedik nap:

A reggeli után kicsekkolunk, és itt dől el, hogy ki marad velem és repül fel Chiang Mai-ba, vagy kit viszünk ki a reptérre, hogy remélhetőleg kipihenten, tele új élményekkel, ízekkel, illatokkal, hazatérjen e kilenc nap után.

------------------------plusz program------------------------

Március 7, Kedd, Kilencedik nap (2):

Bangkokban repülőre szállunk – ezt én organizálom, és benne van az extra 5 nap árában – és felrepülünk Chiang Mai-ba, az eddigi Culinarium túrák helyszínére. Chiang Mai Thaiföld egyik történelmi fővárosa, és teljesen más mint Bangkok. Az óváros a régi Siam hangulatát idézi, de tele van drágakövekkel, kézművesekkel, piacokkal, és Teak fából készült házakkal. Az egyik ilyen városrészben, az óváros falain belül, lesz a medencés szállodánk ahova délután érkezünk. Itt is a medencénél zárjuk a délutánt, majd amikor este a hűsítő szellő jön le a hegyekről, elindulunk a gasztronómiai felfedező utunkra.


Március 8, Szerda, tizedik nap:

Ez a nap az elefántoké. Reggeli után elindulunk egy ekológiai és állatvédelmi szempontból is jeles rezervátumba. Itt nem lovagol senki az elefántokon és nem hangos kvadokkal szántjuk fel a dzsungelt. Érkezés után átöltözünk bő elefánt simogató ruhába, szalmakalapot húzunk. Ezután cukornádat vágunk machetával, amelyek kis válltáskánkba rejtünk, hogy legyen mit adni az örökké éhes állatoknak. Útnak indulunk a völgybe, ahol több száz elefánt kapott menedéket és ahol békésen élnek együtt. Feladatunk, hogy etessük, fürdessük és kényeztessük ezeket a csodálatos lényeket. Aki akar, az fürdőruhában, az elefántokkal együtt pancsolhat a vízben, ami szerintünk felejthetetlen élmény. Miután porosan, de boldogan visszatértünk a dzsungelbázisra megebédelünk. Az ebédet friss gyümölccsel zárjuk. Busszal visszamegyünk a szállodába. A nap hátralévő része szabadfoglalkozás. Este az egyik kedvenc helyemre megyünk vacsorázni – kicsit luxus lesz, de hát ez bele kell hogy férjen. Vacsi után keresünk valami jó bárt ahol még ülhetünk, beszélgethetünk.

Március 9, Csütörtök, tizenegyedik nap:

Ezen a napon gasztrotúrázunk. Egy nagyon romantikus biogazdaságba látogatunk, ahol amellett, hogy rengetek általunk is ismert gyümölcsnek az eredeti alakját ismerjük meg, saját kezűleg kókuszt reszelünk, kókusztejet készítünk, na és persze ebben a csodálatos környezetben egy fantasztikus 4-fogásos Thai menüt készítünk, melyet persze a pálmafák alatt meg is eszünk. Egy igazán rendhagyó kis farm ez, ahova mindig szívesen térek vissza.
Evés után fáradtan a farm verandáján pihenünk, majd hazafelé vesszük az utunkat. A délután a kultúráé – aki akar, az velem tesz egy kört a város „Wat”-jai körül. Így hívják a hegyes stupával ellátott kolostorokat. Sok szép van Chiang Mai-ban. Este a lapáttal tálalt tenger gyümölcse lesz az egyik attrakció az étkezésnél. Egy éjjeli piacra megyünk vacsorázni. Utána megint drinkek a teraszon, de nem túl sokáig, hisz holnap aki akar, az korán kel.


Március 10, Péntek, tizenkettedik nap:

Ezen a napon, aki akar, az korán kel, és lejön velem a Ping folyó partjára, ahol egy kolostort látogatunk meg. A papok ritmikus kántálása egészen csodálatosan hat a reggeli sötétben. Ha valaki szeretne, különböző állatot lehet venni, majd szabadon engedni őket (pl. halakat a folyóba),ez a kolostor „specialitása” . Az ebéd egy helyiek által szeretett kisvendéglőben lesz ezen a napon. Ezután jön a nap fő programja, ellátogatunk egy gyönyörű Spaba, ahol mindenki egy kiadós thai masszázsban részesül. Előtte, utána, amíg sorra kerül mindenki egy finom gyömbérteával hangolódik a testi-lelki kényeztetésre. A nagy utazás utolsó vacsoráját egy dzsungelhez méltó gyönyörű étteremben vesszük magunkhoz, és így zárjuk ezt a majdnem két hét komplett Ázsia élményt!

Március 11, Szombat, tizenharmadik nap:

Az utolsó kiváló reggelink után irány a reptér, ahonnan együtt elindulunk hazafelé

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.