5 napos "Szicília Novemberben"
Időpontok:Részvételi díj: 890,00 EUR
A Túradíj ezt tartalmazza:
- 4 éjszaka szállás Sciaccaban, csodálatosan otthonos panzioban
- transzfer reptértől reptérig
- minden helyi transzfer
- Városnézés Palermo és Sciacca
- APE túra Sciaccaban
- Olivaolaj szappan készítés (hazaviszed)
- kirándulás Menfibe
- olívaolaj és borkóstoló
- Tésztagyúrás, főzőkurzus
Részletes program:
Első nap
Önálló érkezés Budapestről a Ryanair járatával Palermo repülőtérre délután 17.50 órakor, ahol személyesen vár mindenkit Barbara, a program háziasszonya. Privát transzfer a sziget déli oldalán található Sciacca városkába amely a Culinarium szicíliai bázisa. A szállás elfoglalása belvárosi kétszemélyes, franciaágyas szobákban. Utána üdvözlő ital és
könnyű vacsora helyi termékekből.
Második nap
Reggeli után közös séta a belvárosban, ahol megcsodáljuk a híres Sciaccai kerámiákat (vásárlási lehetőség) amelyeket helyben készítenek és az egész várost díszítik. A lépcsőkön, a falakon, a tereken mindenhol találunk egy-egy színes darabot. Közben szicíliai legendákról hallunk, úgymint a helyi mindennapi élet különlegességeiről. Közös ebéd egy igazi kockásterítős helyi étteremben, ahol a Nicola által nagy törődéssel elkészített ételeket fogyasztjuk el.
Ebéd után kis pihenés, és szabad program. Késő délután pedig ellátogatunk egy közeli olíva szappan múzeumba, ahol a vállalkozó szelleműek elkészíthetik a helyben termesztett gyógynövényekkel illatosított saját szappant is. Aperitivo és vacsora a naplementében a múzeum teraszán egy olajfa ligetben.
Harmadik nap
Reggeli után ezen a napon a közeli Menfibe látogatunk el, ahol először megtekintjük egy helyi termelő olajfa ültetvényét, megismerjük az itteni olajfa fajtákat és a biogazdálkodás néhány alapvető szabályát. Innen egy antik palazzóba indulunk, ahol részt veszünk egy ebéddel egybekötött olívaolaj kóstolón. A kóstolón először megtudjuk mit is jelent az extraszűz kategória, majd az olajokat először magában (ahogy a hivatalos kóstolók is) majd
helyben sütött kenyérre csorgatva ízleljük meg. Az ebéd csak ezután következik, helyi borokkal kísérve. Ízekkel és illatokkal eltelve indulunk vissza Sciaccaba.
Este aperitivo, naplemente a főtéren, majd vacsoránk ezúttal helyi panino. A bátrabbak megkóstolhatják a milza verziót, mely belsőségeket tartalmazó specialitás, a visszafogottabbak választhatják a friss porchettás, bresaolás, vagy mortadellás változatot.
Negyedik nap
Reggeli után Ape (a Piaggio cég Vespa melletti 3-kerekűje) túra következik. Három keréken másszuk meg a város hangulatos, kanyargós, de sokszor szinte hegymenetesen kapaszkodó utcácskáit. Később megismerkedünk Szicília üvegbe és tégelyekbe zárt illataival egy helyi bottegaban, ahol Rossella és férje a narancsvirág, a szicíliai jázmin és a fügekaktusz fuvallatával varázsol el minket.
Ebédre a tésztát ezúttal mindenki saját kezűleg készíti el, egy mini főző tanfolyamon. A munka jutalmaként később ellátogatunk egy közeli borospincéhez, ahol a cantina megtekintése után megízleljük a helyi borokat, majd következik a helyi termékekből elénk varázsolt vacsora.
Ötödik nap
Reggeli után csomagok elrendezése, majd privát transzfer Palermóba. Ismerkedés a vibráló hangulatú várossal, melyet a Monte Pellegrino hegy ölel körbe. Romos épületek, elegáns paloták, szűk sikátorok, harsányan csobogó szökőkutakban letörött végtagú szobrok, az antik és a műanyag giccs keveréke, az ellentétek élő mozifilmje. Városi sétánk közben bőséges
helyi street food és édesség kóstolás, majd búcsúzásul egy aperitivo.
Indulás a repülőtérre 17.30 órakor.

Kurzusaink időpontjai időrendben:
- 2023. szept. 23 - 30. (8 nap)
A Nagy Őszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. szept. 30 - okt. 05. (6 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. okt. 12 - 16. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. okt. 17 - 21. (5 nap)
Őszi Szarvasgomba túra (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. okt. 18 - 22. (5 nap)
Olivaszüret Szicílián (Szicília, Olaszország) - 2023. okt. 23 - 30. (8 nap)
Madrid - Marrakech (Spanyolország - Marokkó) - BETELT - 2023. nov. 06 - 10. (5 nap)
Szicília Novemberben (Szicília, Olaszország) - BETELT - 2023. nov. 22 - 30. (9 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld) - 2024. febr. 21 - 29. (9 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld) - 2024. márc. 09 - 19. (11 nap)
ARGENTINA - CHILE bortúra (Dél Amerika - körút) - BETELT - 2024. ápr. 10 - 14. (5 nap)
Szezonnyitó 2024 (Toszkána, Olaszország) - BETELT
Gasztrotúrák ÁSZF »