8 napos "Szicília Gasztrotúra"
Időpontok:
Mikael
A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.
Részvételi díj: 1 390,00 EUR
Immár második éve áll már Szicília a programon. A 2022-es túrák nagy sikerrel végződtek, csak hát az Etnára csak mindig félig jutottunk fel a viharok miatt, de 2023-ban későbbre raktuk a túrákat 2 héttel, hogy biztosabbak legyünk a jó időjárásban!
Egy csodálatos design szállodában szállunk meg, és onnan kirándulgatunk, és onnan fedezzük fel Szicília kulináris és kulturális kincseit. Ez a Culinarium új 8 fős, kicsi, mondhatni VIP formátuma melyet Mikael vezet .
A kurzus tartalma:
- Minden reptéri és helyi transzfer
- Szállás egy tengerparti design szállodában
- Kirándulások, Avolaba, Palazzoloba és Noto barokk csodáihoz
- Vulkánkirándulás fel az Etnára
- Szicíliai közös főzés egy helyi profi szakáccsal
- Halpiac és zöldségpiac látogatása, bevásárlási lehetőséggel
- Tonnara látogatása
- Borkóstolás az Etna lankáin, meg Avola mellett
- Teljes ellátás Culinárium módra (kóstolások, főzések, vendéglők)
Utazás önnállóan a Ryanair BUDAPEST - CATANIA közvetlen járatával. Várlak benneteket a reptéren
RÉSZTELETES PROGRAM
Első nap - érkezés
A Cataniai repülőtéren várlak benneteket ahova a Ryanair közvetlen járata érkezik. Rövid ismerkedés után beülünk buszunkba, és egy kb 50 perces út után megérkezünk Siracusa-ba, ahol erre a túrára lesz a bázisunk. Szállásunk egy közvetlen tengerparti kis design hotel, ahol családi atmoszférában fogunk nyaralni.
Egy pohár Prosecconál ismerkedünk, de az órára tekintve hamar leülünk vacsorázni. Ezen a napon a szálloda szakácsa készített nekünk egy "szicíliai kóstolót" amit büfé formában tálal nekünk. Ezen a napon rendszerint nem maradunk sokáig ébren, de aki akar azzal csevegünk a kellemes lounge-ban míg nem húz az ágy.
Második nap - Etna
AZ Etna nem csak Európa legmagasabb vulkánja, hanem a legaktívabb is. Az utolsó kitörése 2022 februárjában volt, kicsivel arrébb ahol a felvonóval fel fogunk menni a hegyre. Reggel elindulunk erre a nagyobb kirándulásunkra, ahol 11 körül egy híres Etna lejtőin található borászathoz érünk. Ciro, a borászat tulajdonosa körbemutat a borászatban, megismerjük a szicíliai fajtákat, és egy kis rágcsa mellett 4 vagy 5 borát kóstoljuk, amelyek mind az emelt árszegmensben találhatók.
Innen tovább fel az Etnára ahol egy szép kis kráter körbesétálása után leülünk (remélhetőleg a napon) ebédelni. Ebéd után a felvonóval felmegyünk a 2500 méter magasra ahol minden estre szél és hűvösebb idő vár ránk! A fekete lávahegyek egyéni megtekintése után irány lefelé, és hazafelé. A nap hátravaló ideje szabad foglalkozás mindenkinek.
Harmadik nap - Ortigia és Siracusa
Bőséges reggelink után elindulunk kifürkészni Ortigiát. Csak egy néhány méter széles vízcsatorna választja el Ortigiát a szárazföldtől, de mégis egy sziget. Már az ókor óta egy virágzó kulturális központja Szicíliának; a Görögök, a Rómaiak, a Normannok, Friedrich császár, mindenki rányomta Ortigiára a bélyegét.
Megtekintjük a hetedik századból származó katedrálist, a görögök által épített Apollo (!) templomot, az Arethusa forrást, és Diana szökőkútját, melynek legidősebb részei a 9.-ik századból származnak. Ebédünket egy helyi "salumeriában" fogyasztjuk, hol Szicíla gasztronómiai csúcstermékei között ülünk, és ugyanezeket kóstoljuk.
A délután egy dél olasz sziesztával kezdődik, majd átmegyünk gyalog (2500m) Siracusába, ahol megnézzük Neapolist, a világ egyik legnagyobb görög színházát, úgymint egy 1000 évvel később (!) épített római amfiteátrumot is magába foglaló archeológiai parkot. Visszafelé sétálva megállunk egy pasticceriában és megkóstoljuk az első canollit. Később a "Seltz" kicsit sós de citromos itallal erősítünk, hogy kibírjuk vacsoráig, amit egy kaotikus de modern helyen veszünk magunkhoz - ha hozzák! :-)
Negyedik nap - főzünk
Reggeli után elindulunk úgymond "fentről" a híres Noto völgyébe, amit más néven a Barock völgyének neveznek. Neve onnan származik, hogy az 1693-as óriási földrengés (Európa valaha mért legerősebb földrengése) majd 70 települést teljesen porrá zúzott. Az újjáépítés, mivel a lecsengő Barock kor utolsó éveiben történt, létrehozott egy fantasztikus késői Barock városképet, ami a mai napig nagy részben megmaradt. Mi elsőnek Palazzolo Acreidebe megyünk, ahol a csodálatos, UNESCO világörökségei listáján szereplő temetőt nézzük meg. Onnan tovább be a városba, ahol egy Szicíliai Séf beenged a konyhájába. Közösen fogunk főzni, mégpedig pisztáciás répacarpacciot balzsamecettel, Pasta alla Norma-t, tonhalat, Caponatat es persze Canollit. Ezt mind egy helyi finom borral, és ha jók voltunk, egy korty mézlikőrrel leöblítjük, majd egy kis séta a Palazzoloban, ahonnan már nem éhesen, de fáradtan hazafelé vesszük az irányt.
Délután kis szabadidő, egy séta Ortigia szigetén, talán egy Seltz a napon, majd estefelé egy közös aperitivo és egy vacsora Siracusaban.
Ötödik nap - piac és tonhal
Ezen a napon kicsit tovább aludhatunk. buszunkkal elmegyünk Siracusa nagy szerdai piacára, amely a klasszikus olasz felállást követi, azaz 0-kilométeres termelői- hal- fűszer és tornacipők, ruhák, ágyneműk egy helyen. Minden Siracusai akit megkérdeztünk egyértelműen a "nagy szerdai piacot" mondja annak a helynek ahol a helyiek bevásárolnak, tehát itt a helyünk!
Miután leraktuk a piacon összeszedett zacskókat, ebédre Siracusa (Szicília?...Olaszország??) legjobb szendvicsezőjéhez megyünk, ahol egy sör vagy egy frizzante kíséretében megnézzük tényleg mit tudnak.
Kis pihenés - énidő - után elindulunk a mai kirándulásunkra. Egy Tonnarat látogatunk meg, mégpedig Marzamemi-ben. A Tonnarak azok a mórok által létrehozott tonhal-fogó-feldolgozóhelyek, ahol Szicílián az Óceánból a Földközi tengerbe beúszó nagy tonhalakat (bluefin) egy kigondolt hálórendszeren keresztül egészen a partra, pontosabban a Tonnaraba. csalták, ahol majd kampós botokkal kiszedték őket. A mi tonnaranknak az eredete a honfoglalás (!) idejére nyúlik vissza. Marzamemi az arab “marsa al hamem”-ből jön ami "galamblak"-ot jelent. A most látható épületegyüttes a 17.-ik századból való. Csodaszép, és egyben hátborzongató elképzelni, hogy egyszerre több száz óriási tonhal egyszerre lett a helyszínen lemészárolva. Én-idó a tengerparton majd vacsora a tonnaraban.
Hatodik nap - barock csodák
1693-ban Europa legnagyobb földrengése rázta meg Szicíliát. A sziget délkeleti része majdnem teljesen megsemmisült. A majdnem 70 romba dőlt települést mind újra felépítették, és mivel a Barock akkor élte utolsó fénykorát, így született a "barock völgye" UNESCO világörökség, amit ezen a napon megnézünk.
A tengerparton levő Avola az első célpontunk, ahol egy rövid séta után a strandot is útba ejtjük. Onnan egy fantasztikus pincészetbe megyünk, ahol Szicília leghíresebb szőlőjéből, a Nero d'Avola-ból készült borokat (is) kóstolunk könnyű ebédünkhöz. A délutánt Notoban töltjük, ahol egy pasticceriaban Cannolit és Granitat kóstolunk. Ez a nap a kultúráról szól, és nem kevés utazást tartalmaz. Estére hazaérünk ahol a szállodánkban egy aperitivoval és egy vacsorával várnak
hetedik nap - Ortigia piac és malomlátogatás
Ortigiaban találjuk Siracusa legszebb kis piacát, és így a túra vége felé mindenki az otthon maradottakra gondol, így a napot bevásárlásokkal kezdjük. Hangosan kiabáló halárusok közt ebédelünk egy sült szardiniát, vagy akinek ez túl sok, egy sajtos bucit :-). Sok én-idő ezen a napon, ahol tapasztalat szerint mindenkinek intéznivalója vagy látogatnivalója van.
Délután a túra egyik fénypontja következik. Egy vízimalomhoz megyünk egy csodás természeti környezetbe, ahol újra találkozunk szakácsunkkal, és közösen elkészítjük madárcsicsergésre a nagy szicíliai grillvacsorát, amit nyílt tűz mellett, a citromfák alatt fogyasztunk helyi bor és limoncello kíséretében. Későn haza
Nyolcadik nap - Catania
Utolsó napunk is majdnem egy teljes nap hisz csak este megy a repülő Budapestre, így reggeli után kicsekkolunk, bepakolunk a buszba és elindulunk Szicília második legnagyobb városába, Cataniaba, ahol szokásunkhoz hűen a híresen hírhedt hal piacon kezdünk. Ezt a piacot sok mozifilmben látni, hisz amit itt látunk és hallunk, na az Szicília! Pénztárcánkat szorosan fogva körözünk a piacon, a duomo téren, megnézzük Catania jelképét az obeliszkes elefántot, a barock épületeket.
Ebéd után szétválunk, hogy mindenki saját tempójában fedezze fel a belvárost, de időben egy előre megbeszélt pasticceriában találkozunk, egy utolso granitara, egfy semifreddora, vagy egy cannolira. Onnan a reptér ahol én elbúcsúzok tőletek, és mindenki emlékekkel tele útnak indul hazafelé!

Kurzusaink időpontjai időrendben:
- 2023. febr. 27 - márc. 07. (9 nap)
Thaiföldi Élményutazás (Thaiföld) - BETELT - 2023. márc. 15 - 19. (5 nap)
Szezonnyitó 2023 (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. ápr. 03 - 10. (8 nap)
Szicília Gasztrotúra (Szicília, Olaszország) - BETELT - 2023. ápr. 10 - 17. (8 nap)
Szicília Gasztrotúra (Szicília, Olaszország) - 2023. máj. 16 - 20. (5 nap)
Feltöltődés Toszkánában (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. máj. 22 - 27. (6 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. jún. 03 - 10. (8 nap)
A Nagy Tavaszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2023. jún. 17 - 24. (8 nap)
A Nagy Tavaszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2023. szept. 05 - 09. (5 nap)
Feltöltődés Toszkánában (Toszkána, Olaszország) - 2023. szept. 12 - 16. (5 nap)
Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána, Olaszország) - 2023. szept. 23 - 30. (8 nap)
A Nagy Őszi Gasztrotúra (Toszkána, Olaszország) - 2023. okt. 17 - 21. (5 nap)
Őszi Szarvasgomba túra (Toszkána, Olaszország) - 2023. okt. 21 - 28. (8 nap)
Madrid - Marrakech (Spanyolország - Marokkó) - 2023. nov. 09 - 20. (12 nap)
Singapore - Penang - Bangkok körút (Singapore - Malaysia - Thaiföld)
Gasztrotúrák ÁSZF »