Szicília Gasztrotúra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

8 napos "Szicília Gasztrotúra"

Időpontok:
Részvételi díj: 1 390,00 EURImmár második éve áll már Szicília a programon. A 2022-es túrák nagy sikerrel végződtek, csak hát az Etnára csak mindig félig jutottunk fel a viharok miatt, de 2023-ban későbbre raktuk a túrákat 2 héttel, hogy biztosabbak legyünk a jó időjárásban! 

Egy csodálatos design szállodában szállunk meg, és onnan kirándulgatunk, és onnan fedezzük fel Szicília kulináris és kulturális kincseit. Ez a Culinarium új 8 fős, kicsi, mondhatni VIP formátuma melyet Mikael vezet .

A kurzus tartalma:

  • Minden reptéri és helyi transzfer
  • Szállás egy tengerparti design szállodában
  • Kirándulások, Avolaba, Palazzoloba és Noto barokk csodáihoz
  • Vulkánkirándulás fel az Etnára
  • Szicíliai közös főzés egy helyi profi szakáccsal 
  • Halpiac és zöldségpiac látogatása, bevásárlási lehetőséggel
  • Tonnara látogatása
  • Borkóstolás az Etna lankáin, meg Avola mellett
  • Teljes ellátás Culinárium módra (kóstolások, főzések, vendéglők)

Utazás önnállóan a Ryanair BUDAPEST - CATANIA közvetlen járatával. Várlak benneteket a reptéren


RÉSZTELETES PROGRAM


Első nap - érkezés

A Cataniai repülőtéren várlak benneteket ahova a Wizzair közvetlen járata kb esteb 8-ra érkezik. Rövid ismerkedés után beülünk buszunkba, és egy kb 50 perces út után megérkezünk Siracusa-ba, ahol erre a túrára lesz a bázisunk. Szállásunk egy közvetlen tengerparti kis design hotel, ahol családi atmoszférában fogunk nyaralni.

Egy pohár Prosecconál ismerkedünk, de az órára tekintve hamar leülünk egy környező vendéglőben vacsorázni. Ezen a napon rendszerint nem maradunk sokáig ébren, de aki akar azzal csevegünk a kellemes lounge-ban míg nem húz az ágy.

Második nap - Ortígia és főzés

Reggeli után elindulunk kifürkészni bázisunkat, Ortígia szigetét. Csak egy néhány méter széles vízcsatorna választja el Ortigiat a szárazföldtől, de mégis egy természetes szigeten vagyunk! Már az ókor óta egy virágzó kulturális központja ez Szicíliának; a Görögök, a Rómaiak, a Normannok, Friedrich császár, mindenki rányomta Ortigiara a bélyegét.

Megtekintjük a hetedik századból származó katedrálist, a görögök által épített Apollo (!) templomot, az Arethusa forrást, és Diana szökőkútját, melynek legidősebb részei a 9.-ik századból származnak. Ebédünket egy helyi "salumeriában" fogyasztjuk, hol Szicília gasztronómiai csúcstermékei között ülünk, és ugyanezeket kóstoljuk.

Ebéd után szabadidő, majd délután elindulunk a gyönyörű Palazzolo Acreidebe, egy Szicíliai séfhez, akinek a konyhájában izgalmasat fogunk kreálni. A menü titkos, de tavaly pisztáciás répacarpacciot balzsamecettel, Pasta alla Norma-t, tonhalat, Caponatat es persze Canollit készítettünk. Ezt mind egy helyi finom borral, és ha jók voltunk, egy korty mézlikőrrel leöblítjük, majd egy kis séta Palazzoloban, ahonnan már nem éhesen, de fáradtan hazafelé vesszük az irányt.

Harmadik nap – Siracusa

Ezen a napon kicsit tovább aludhatunk. buszunkkal elmegyünk Siracusa nagy szerdai piacára, amely a klasszikus olasz felállást követi, azaz 0-kilométeres termelői- hal- fűszer és tornacipők, ruhák, ágyneműk egy helyen. Minden Siracusai akit megkérdeztünk egyértelműen a "nagy szerdai piacot" mondja annak a helynek ahol a helyiek bevásárolnak, tehát itt a helyünk!

Miután leraktuk a piacon összeszedett zacskókat, ebédre Siracusa (Szicília?...Olaszország??) legjobb szendvicsezőjéhez megyünk, ahol egy sör vagy egy frizzante kíséretében megnézzük tényleg mit tudnak.

A délután egy dél olasz sziesztával kezdődik, majd átmegyünk gyalog vagy a buszunkkal Siracusába, ahol megnézzük Neapolist, a világ egyik legnagyobb görög színházát, úgymint egy 1000 évvel később (!) épített római amfiteátrumot is magába foglaló archeológiai parkot. Visszafelé sétálva megállunk egy pasticceriában és megkóstoljuk az első canollit. Később a "Seltz" kicsit sós de citromos itallal erősítünk, hogy kibírjuk vacsoráig, amit egy kaotikus de modern helyen veszünk magunkhoz - ha hozzák! :-)

Negyedik nap - Etna

Etna nem csak Európa legmagasabb vulkánja, hanem a legaktívabb is. Az utolsó kitörése 2022 februárjában volt, kicsivel arrébb ahol a felvonóval fel fogunk menni a hegyre.
Ezen a napon nem indulunk túl korán, hogy a napnak legyen kis ideje felmelegíteni az amúgy fagyos tájat (itt, ilyen magasan még júliusban is hideg van). Busszal felmegyünk addig míg lehet, és egy szép kis kráter körbesétálása után leülünk (remélhetőleg a napon) ebédelni. Ebéd után a felvonóval felmegyünk a 2500 méter magasra ahol valószínűleg (de nem biztosan!) szél és hűvösebb idő vár ránk! A fekete lávahegyek egyéni megtekintése után irány lefelé, és hazafelé. A nap hátravaló része szabad foglalkozás mindenkinek.
Estefelé közös vacsora valahol Ortigia szigetén.

Ötödik nap – Barock völgye

1693-ban Europa legnagyobb földrengése rázta meg Szicíliát. A sziget délkeleti része majdnem teljesen megsemmisült. A majdnem 70 romba dőlt települést mind újra felépítették, és mivel a Barock stílus akkor élte utolsó fénykorát, így született a "barock völgye" egy csodálatos UNESCO világörökség, amit ezen a napon megnézünk.

A tengerparton levő Avola az első célpontunk, ahol az első strandot is útba ejtjük. Körutunk Avola után Notoba vezet, amely a völgynek a nevét adja. Tovább a csokoládé városába, Modicaba, ahonnan talán, ha az időjárás megengedi lenézünk a déli partra, ahonnan a nyílt tengeren túl már Afrika vár ránk.

Délután egy fantasztikus pincészetbe megyünk, ahol Szicília leghíresebb szőlőjéből, a Nero d'Avola-ból készült borokat (is) kóstolunk. Utunkon egy pasticceriaban Cannolit és Granitat kóstolunk. Ez a nap a kultúráról szól, és nem kevés utazást tartalmaz. Estére hazaérünk ahol a szállodánkban egy aperitivoval és egy szicíliai vacsorával várnak.

Hatodik nap - Ortigiai piac és egy est a vizimalomban

Ezen a napon a délelőtt szabad program, és egy kiváló lehetőség Ortigián a "saját" piacunkat meglátogatni, fotózni, kicsit sétálgatni. Hangosan kiabáló halárusok közt ebédelünk egy sült szardiniát, vagy akinek ez túl sok, egy sajtos bucit :-). Sok én-idő ezen a napon, ahol tapasztalat szerint mindenkinek intéznivalója vagy látogatnivalója van.

Délután a túra egyik fénypontja következik. Egy vízimalomhoz megyünk egy csodás természeti környezetbe, ahol újra találkozunk szakácsunkkal, és közösen elkészítjük madárcsicsergésre a nagy szicíliai grillvacsorát, amit nyílt tűz mellett, a citromfák alatt fogyasztunk helyi bor és limoncello kíséretében. Későn haza

Hetedik nap - strand és tonhal tonnara

Ezen a napon "vakon" dél felé kirándulunk. Ha szép az idő valamelyik strandot is meglátogatjuk, ha másra nem egy kiadós sétára a napon, ha pedig felhős lesz akkor akár Agrigentoig is elmehetünk - meglátjuk.

Délután minden esetre egy Tonnarat látogatunk meg, mégpedig Marzamemi-ben. A Tonnarak azok a mórok által létrehozott tonhal-fogó-feldolgozóhelyek, ahol Szicílián az Óceánból a Földközi tengerbe beúszó nagy tonhalakat (bluefin) egy kigondolt hálórendszeren keresztül egészen a partra, pontosabban a Tonnaraba. csalták, ahol majd kampós botokkal kiszedték őket. A mi tonnaranknak az eredete a honfoglalás (!) idejére nyúlik vissza. Marzamemi az arab “marsa al hamem”-ből jön ami "galamblak"-ot jelent. A most látható épületegyüttes a 17.-ik századból való. Csodaszép, és egyben hátborzongató elképzelni, hogy egyszerre több száz óriási tonhal egyszerre lett a helyszínen lemészárolva. Én-idó a tengerparton majd vacsora a tonnaraban.

Nyolcadik nap - Catania

Utolsó napunk is egy teljes nap hisz csak este megy a repülő Budapestre, így reggeli után kicsekkolunk, bepakolunk a buszba és elindulunk Szicília második legnagyobb városába, Cataniaba, ahol szokásunkhoz hűen a híresen hírhedt hal piacon kezdünk. Ezt a piacot sok mozifilmben látni, hisz amit itt látunk és hallunk, na az Szicília!

Pénztárcánkat szorosan fogva körözünk a piacon, a duomo téren, megnézzük Catania jelképét az obeliszkes elefántot, a barock épületeket.
Ebéd után szétválunk, hogy mindenki saját tempójában fedezze fel a belvárost, de időben egy előre megbeszélt pasticceriában találkozunk, egy utolso granitara, egy semifreddora, vagy egy cannolira. Onnanmegint elindulunk felfelé az Etna oldalán található borászathoz. Ciro, a borászat tulajdonosa körbemutat a szőlősorok között, megismerjük az Etnán termő szicíliai fajtákat, és egy kis rágcsa mellett 4 vagy 5 kiváló borát kóstoljuk, amelyek mind az emelt árszegmensben találhatók.

Innen már csak a reptér vár ahol én elbúcsúzok tőletek, és mindenki emlékekkel tele útnak indul hazafelé!

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.