4 napos "Stockholm Hosszú Hétvége"
Időpontok:Részvételi díj: 850,00 EUR
Stockholmba "hazamegyek" veletek. Egyrészt Svédországban születtem (és beszélem a nyelvet) másrészt Stockholmban éltem és dolgoztam 2007 és 2012 között, így tudom, hogy a karácsony előtti nyüzsgés ebben az Észak Velencéjében egy páratlan hangulatot kelt bennünk, nem beszélve a különleges vásárlási lehetőségekről!
A gastrokaland a következőket tartalmazza:
- Szállás egy Design Hotelben - kétágyas szobában
- MAX csodás hamburgervacsora
- ABBA interaktív múzeum látogatása
- VASA múzeum látogatása
- HopOn HopOff City túra
- Üzleti ebéd a pénzügyi negyedben
- HAJÓ kirándulás egy rák- és halfüstölőbe ebéddel
- "FIKA" azaz délutáni kávétúra egy igazi szakértővel
- KARÁCSONYI svédasztal egy gőzhajón a szigetvilágban
- SÉTA Mikaellel a város világhírű Metróállomásain
- ŐRSÉGVÁLTÁS a királyi palota előtt
- autentikus KORV ebéd
- Transzfer reptér - város - reptér
- Minden transfer Stockholmon belül
Ami nincs benne az árban:
- Repülőjegy WIZZ Air (Nov 30, 17:45 - Dec 03, 21:55)
- á la carte vacsora péntek este (kb. € 50)
Részletes Program
Csütörtök, Érkezés és MAX:
Későn érkezünk, de villámgyorsan, az Arlanda Expresszel bent leszünk a városban. A város trendy negyedében "Söder"-en lesz a szállodánk, a SoFo (South of Folkungagatan) negyed mellett, ahol számtalan bárt, kávézót és vendéglőt találunk.
Este még el kell mennünk a jelenleg legnagyobb MAX hamburgerezőbe, ami 4 perc sétára van a szállodától. Az 1968-ban alapított MAX Svédország legrégibb hamburgerező lánca, és az első, és addig egyetlen aki miatt a nagy sárga M-betűs cég be kellett zárjon vendéglőket! A svéd lakósság 44%-a szerint a MAX hamburger a legjobb a világon (McD: 21% és BKing: 17%).
Péntek, megismerjük a várost
A büfé reggelink után irány a minden városban megtalálható HopOn-HopOff busz túra. Svédországban nem nyitott a felső emelet, így melegben utazunk körbe és megtekintjük a város szépségeit. Ebédünket valahol a Pénzügyi központban, a Kungsgatan környékén vesszük magunkhoz. A déli "üzleti ebéd" egy svéd unikum - függetlenül a vendéglők esti árfekvésétől minden városi étterem igyekszik délben egy pompás de megfizethető "üzleti" ebédet kredencelni ahol a víz, a kenyér- a vaj- és a saláta ingyenes. Próbáljuk ki!
Délután meglátogatjuk nemcsak Svédország, hanem Észak Európa leglátogatottabb látványosságát, a VASA múzeumot. A VASA csatahajó az egyetlen a világon épségben meglevő 16.-ik századi hadihajó. Az akkoriban világ legnagyobb csatahajója az első útján ki sem jutott a kikötőből és 1300 méter után emberi hiba miatt elsüllyedt. Feledésbe került és csak az 1950-es években találtak újra rá. A hajót majdnem teljesen épen sikerült kiemelni, és most egy saját múzeumban tekinthető meg. A múzeum környékén sok tucat történelmi hajót is fogunk látni.
Vacsoránkat ezen a napon egy híres vendéglőben fogyasztjuk ahol a svéd hagyományos konyhával találkozunk amely sok meglepetést tartalmaz. Á la carte eszünk, saját költségre.
Szombat, tengerre megyünk, kétszer is!
A zenetörténelemben a Beatles és a Queen után - de a Rolling Stones ELŐTT - az ABBA adta el a legtöbb lemezt! Nem csoda hogy a város egyik legújabb interaktív múzeuma a legendáris svéd együttesnek lett szentelve. Irány az ABBA múzeum, ahol hologramokkal együtt színpadra tudunk lépni, a keverőpultban a zenéjüket újraírni, Bennynek vagy Agnethának öltözni és, és, és...
A múzeum után meglátogatjuk Skandinávia legpatinásabb piacát, ahol az évszázados épületben megtekintjük az ésdzaki konyha finomságait. Itt elengedlek benneteket egy kis időre, hogy mindenki a párjával bóklásszon a standok közt. Tali és a világ legjobb rák szendvicse lesz ebédre!
Délután Madelin-nel futunk össze, egy Magyar származású ex modellel aki most cukrásznak tanul. Ki mutathatná jobban meg nekünk a svédek egyik kedvenc szokását a "fikázást". A "fika" (ejtsd: fíka - hosszú í-vel) a délutáni kávézás, szinte mindig valami édes süteménnyel amely könyörtelenül megszakít minden gyári- vagy irodai munkát. A svédek nem engednek a délutáni koffeinből, tehát mi sem. Madelin-nel két cukrászdát látogatunk, ahol valami egészségtelent betolunk.
Este jön a hétvége fő attrakciója, legalábbis nekem. Egy 100+ éves történelmi gőzhajóra szállunk, ahol életünk svédasztalával találkozunk. Minden évben a Stockholmban jelen levő 7 gőzhajó nem hivatalosan, de "versenyzik" a legjobb karácsonyi svédasztal címért, így mindent beleadnak. Egy csodálatos élmény a már sötét (de ezer fénnyel világító) szigetvilágban szinte hangtalanul csúszni a vízen, és közben pompásat enni és inni. Az ételhez tradicionális "snaps" és sör tartozik. Jó lesz - én várom!
Vasárnap, földalatt és őrségváltás a palotában
A napot a föld alatt kezdjük. Meglátogatjuk a világ legnagyobb galériáját, a Stockholmi Metro néhány emblematikus állomását amelyeket művészek alakítottak az évtizedek folyamán. Tudni kell hogy Svédországban ritkán ásunk lefelé: szinte mindig robbantani kell, mert az anyakőzet, svédül "ős hegy" néha csak néhány centivel a járdalapok alatt kezdődik. nincs itt föld-, kavics- vagy agyagréteg, hanem maga a földkéregbe kell a pincéket vájni. Innen ered a Stockholmi Metro vad és különleges kinézete.
Ebédre gyorsan a svédek tényleges nemzeti eledelét egy (két?) "korv"-ot azaz virslit (inkább hot dogot) eszünk - ugye ugye az IKEAban már ezerszer láttuk, nem gondolva arra, hogy miért is van mindenhol :-) Lehet "mindennel" de akkor leesik a tányérról.
Utolsó közös programpontunk a királyi palota előtti őrségváltás, vasárnap 13:15-kor, zenével, talán lovakkal, kardrántással és nagy brimbóriummal. Svédország egy királyság, és az őrségváltást a középkor óta tartják, tehát ez nem egy turistáknak kitalált "hagyományteremtő" valami, hanem egy minden sorkatonának (így anno nekem is) kötelező megjelenés.
Délután szabad shopping - majd megmondom hol érdemes mit - és utána estefelé gyülekező a reptér felé vezető gyorsvonatnál. Veletek megyek vissza tehát éjjel lesz Ferihegyen a szomorú búcsú.
Ez nekem egy személyes program, egyfajta déja vue, tehát örülnék ha velem jöttök!

Legyél te is Culinarium Gastronauta és értesülj elsőként új túrákról,
időpontokról és kedvező ajánlatokról!
A tagság ingyenes.
Kurzusaink időpontjai időrendben:
- 2024. febr. 21 - márc. 04. (13 nap)
Culinarium Thaiföld (Thaiföld) - 2024. márc. 09 - 18. (10 nap)
ARGENTINA - CHILE bortúra (Dél Amerika - körút) - 2 szabad hely - 2024. ápr. 10 - 14. (5 nap)
Szezonnyitó 2025 (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2024. ápr. 20 - 24. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - 2 szabad hely - 2024. ápr. 28 - máj. 04. (7 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - 4 szabad hely - 2024. máj. 11 - 15. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2024. máj. 18 - 22. (5 nap)
Toszkán Körút (Toszkána, Olaszország) - 2024. máj. 25 - 29. (5 nap)
Toszkán Kóstoló (Toszkána, Olaszország) - BETELT - 2024. jún. 09 - 15. (7 nap)
Ínyenc Toszkána (Toszkána, Olaszország) - BETELT
Gasztrotúrák ÁSZF »