Stockholm Hosszú Hétvége
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

4 napos "Stockholm Hosszú Hétvége"

Időpontok:
Részvételi díj: 850,00 EUR

Stockholmba "hazamegyek" veletek. Egyrészt Svédországban születtem (és beszélem a nyelvet) másrészt Stockholmban éltem és dolgoztam 2007 és 2012 között, így tudom, hogy a karácsony előtti nyüzsgés ebben az Észak Velencéjében egy páratlan hangulatot kelt bennünk, nem beszélve a különleges vásárlási lehetőségekről!


A gastrokaland a következőket tartalmazza:

 • Szállás egy Design Hotelben - kétágyas szobában
 • MAX csodás hamburgervacsora
 • ABBA interaktív múzeum látogatása
 • VASA múzeum látogatása
 • HopOn HopOff City túra 
 • Üzleti ebéd a pénzügyi negyedben
 • HAJÓ kirándulás egy rák- és halfüstölőbe ebéddel
 • "FIKA" azaz délutáni kávétúra egy igazi szakértővel
 • KARÁCSONYI svédasztal egy gőzhajón a szigetvilágban
 • SÉTA Mikaellel a város világhírű Metróállomásain
 • ŐRSÉGVÁLTÁS a királyi palota előtt
 • autentikus KORV ebéd 
 • Transzfer reptér - város - reptér
 • Minden transfer Stockholmon belül

Ami nincs benne az árban:

 • Repülőjegy WIZZ Air (Nov 30, 17:45 - Dec 03, 21:55)
 • á la carte vacsora péntek este (kb. € 50)


Részletes Program

Csütörtök, Érkezés és MAX:

Későn érkezünk, de villámgyorsan, az Arlanda Expresszel bent leszünk a városban. A város trendy negyedében "Söder"-en lesz a szállodánk, a SoFo (South of Folkungagatan) negyed mellett, ahol számtalan bárt, kávézót és vendéglőt találunk.

Este még el kell mennünk a jelenleg legnagyobb MAX hamburgerezőbe, ami 4 perc sétára van a szállodától. Az 1968-ban alapított MAX Svédország legrégibb hamburgerező lánca, és az első, és addig egyetlen aki miatt a nagy sárga M-betűs cég be kellett zárjon vendéglőket! A svéd lakósság 44%-a szerint a MAX hamburger a legjobb a világon (McD: 21% és BKing: 17%). 


Péntek, megismerjük a várost

A büfé reggelink után irány a minden városban megtalálható HopOn-HopOff busz túra. Svédországban nem nyitott a felső emelet, így melegben utazunk körbe és megtekintjük a város szépségeit. Ebédünket valahol a Pénzügyi központban, a Kungsgatan környékén vesszük magunkhoz. A déli "üzleti ebéd" egy svéd unikum - függetlenül a vendéglők esti árfekvésétől minden városi étterem igyekszik délben egy pompás de megfizethető "üzleti" ebédet kredencelni ahol a víz, a kenyér- a vaj- és a saláta ingyenes. Próbáljuk ki!


Délután meglátogatjuk nemcsak Svédország, hanem Észak Európa leglátogatottabb látványosságát, a VASA múzeumot. A VASA csatahajó az egyetlen a világon épségben meglevő 16.-ik századi hadihajó. Az akkoriban világ legnagyobb csatahajója az első útján ki sem jutott a kikötőből és 1300 méter után emberi hiba miatt elsüllyedt. Feledésbe került és csak az 1950-es években találtak újra rá. A hajót majdnem teljesen épen sikerült kiemelni, és most egy saját múzeumban tekinthető meg. A múzeum környékén sok tucat történelmi hajót is fogunk látni. 

Vacsoránkat ezen a napon egy híres vendéglőben fogyasztjuk ahol a svéd hagyományos konyhával találkozunk amely sok meglepetést tartalmaz. Á la carte eszünk, saját költségre.

Szombat, tengerre megyünk, kétszer is!

A zenetörténelemben a Beatles és a Queen után - de a Rolling Stones ELŐTT - az ABBA adta el a legtöbb lemezt! Nem csoda hogy a város egyik legújabb interaktív múzeuma a legendáris svéd együttesnek lett szentelve. Irány az ABBA múzeum, ahol hologramokkal együtt színpadra tudunk lépni, a keverőpultban a zenéjüket újraírni, Bennynek vagy Agnethának öltözni és, és, és...


A múzeum után meglátogatjuk Skandinávia legpatinásabb piacát, ahol az évszázados épületben megtekintjük az ésdzaki konyha finomságait. Itt elengedlek benneteket egy kis időre, hogy mindenki a párjával bóklásszon a standok közt. Tali és a világ legjobb rák szendvicse lesz ebédre!

Délután Madelin-nel futunk össze, egy Magyar származású ex modellel aki most cukrásznak tanul. Ki mutathatná jobban meg nekünk a svédek egyik kedvenc szokását a "fikázást". A "fika" (ejtsd: fíka - hosszú í-vel) a délutáni kávézás, szinte mindig valami édes süteménnyel amely könyörtelenül megszakít minden gyári- vagy irodai munkát. A svédek nem engednek a délutáni koffeinből, tehát mi sem. Madelin-nel két cukrászdát látogatunk, ahol valami egészségtelent betolunk.


Este jön a hétvége fő attrakciója, legalábbis nekem. Egy 100+ éves történelmi gőzhajóra szállunk, ahol életünk svédasztalával találkozunk. Minden évben a Stockholmban jelen levő 7 gőzhajó nem hivatalosan, de "versenyzik" a legjobb karácsonyi svédasztal címért, így mindent beleadnak. Egy csodálatos élmény a már sötét (de ezer fénnyel világító) szigetvilágban szinte hangtalanul csúszni a vízen, és közben pompásat enni és inni. Az ételhez tradicionális "snaps" és sör tartozik. Jó lesz - én várom!


Vasárnap, földalatt és őrségváltás a palotában   

A napot a föld alatt kezdjük. Meglátogatjuk a világ legnagyobb galériáját, a Stockholmi Metro néhány emblematikus állomását amelyeket művészek alakítottak az évtizedek folyamán. Tudni kell hogy Svédországban ritkán ásunk lefelé: szinte mindig robbantani kell, mert az anyakőzet, svédül "ős hegy" néha csak néhány centivel a járdalapok alatt kezdődik. nincs itt föld-, kavics- vagy agyagréteg, hanem maga a földkéregbe kell a pincéket vájni. Innen ered a Stockholmi Metro vad és különleges kinézete.


Ebédre gyorsan a svédek tényleges nemzeti eledelét egy (két?) "korv"-ot azaz virslit (inkább hot dogot) eszünk - ugye ugye az IKEAban már ezerszer láttuk, nem gondolva arra, hogy miért is van mindenhol :-) Lehet "mindennel" de akkor leesik a tányérról. 

Utolsó közös programpontunk a királyi palota előtti őrségváltás, vasárnap 13:15-kor, zenével, talán lovakkal, kardrántással és nagy brimbóriummal. Svédország egy királyság, és az őrségváltást a középkor óta tartják, tehát ez nem egy turistáknak kitalált "hagyományteremtő" valami, hanem egy minden sorkatonának (így anno nekem is) kötelező megjelenés. 


Délután szabad shopping - majd megmondom hol érdemes mit - és utána estefelé gyülekező a reptér felé vezető gyorsvonatnál. Veletek megyek vissza tehát éjjel lesz Ferihegyen a szomorú búcsú.

Ez nekem egy személyes program, egyfajta déja vue, tehát örülnék ha velem jöttök!


Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.