Olivaszüret Szicílián
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Olivaszüret Szicílián"

Időpontok:
2023. okt. 18 - 22.
Részvételi díj: 890,00 EUR




Részletes Túraprogram

Első nap

Önálló érkezés a Ryanair járatával Palermó repülőtérre este 21.05 órakor, ahol személyesen vár mindenkit Barbara, a program háziasszonya. Privát transzfer a sziget déli oldalán található Sciacca
városába (kb. másfél óra),amely végig a bázisunk lesz. Szállás elfoglalása, fáradtságtól függően nyugovóra térés, vagy könnyed beszélgetés, ismerkedés egy ital mellett. Elhelyezés kétszemélyes,
franciaágyas szobánkban.

Második nap

Reggeli után rövid séta a belvárosban, a híres sciaccai kerámiák megcsodálása (esetleges megvásárlása) amelyeket helyben készítenek és az egész várost díszítik. A lépcsőkön, a falakon, a
tereken mindenhol ott találunk egy-egy színes darabot. Ebéd egy kockásterítős helyi étteremben, ahol a Nicola által nagy törődéssel elkészített ebédünket fogyasztjuk el. Később privát transzfer egy
közeli partszakaszra, fürdési lehetőség időjárástól függően. Felfrissülés, pihenés, majd estefelé ellátogatunk egy közeli olíva szappan múzeumba, ahol a vállalkozó szelleműek elkészíthetik a
helyben termesztett gyógynövényekkel illatosított szappant is. Aperitivo és könnyű vacsora a naplementében a múzeum teraszán egy olajfa ligetben, finom borokkal kísérve.

Harmadik nap

Napunk főszereplője az olívaolaj. Reggeli után ezen a napon a közeli Menfibe látogatunk el, ahol először megtekintjük egy helyi termelő olajfa ültetvényét, megismerjük az itteni olajfa fajtákat és a
biogazdálkodás néhány alapvető szabályát. A szüret is ezekre a napokra esik Szicília egyik legjobb olívatermelő vidékén, így ezt is megfigyeljük az olajfák tövében, vagy aki szeretne aktívabban is részt vehet a betakarításban. A zöld arany (olívaolaj) modern technikával történő elkészítését a közeli préselő üzemben tanulmányozzuk. Innen egy antik palazzóba indulunk, ahol részt veszünk egy ebéddel egybekötött olívaolaj kóstolón. Először megtudjuk mit is jelent az extra szűz kategória, miért jó, hogy polifenolokat tartalmaz, majd az olajokat először magában (ahogy a hivatalos kóstolók is) majd helyben sütött kenyérre csorgatva ízleljük meg. A három fogásos ebéd csak ezután következik, helyi borokkal kísérve. Ízekkel és illatokkal eltelve indulunk vissza Sciaccaba, ahol egy kis szieszta következik. Este a főtéren együtt megcsodáljuk a naplementét pálmafás háttérrel, pohárral a kezünkben, majd a napot egy helyi panino-val zárjuk. Bátrabbak megkóstolhatják a milza verziót, mely belsőségeket tartalmazó helyi specialitás, a visszafogottabbak választhatják a friss porchettás, bresaolás, vagy mortadellás változatot.

* A szüreti program és a kóstoló helyszíne változhat. A szüret pontos időpontja minden évben pár
nappal korábban kerül meghatározásra. Amennyiben ennél a termelőnél nem a programunk
napjaira esik, úgy más közeli termelőnél tartjuk meg ezt a programot és a kóstolót is.

Negyedik nap

Reggeli után Ape (a Piaggio cég Vespa melletti 3-kerekűje) túra következik. Három keréken másszuk meg a város hangulatos, kanyargós, de sokszor szinte hegymenetesen kapaszkodó utcácskáit.
Ebédre a tésztát ezúttal mindenki saját kezűleg készíti el, egy mini főző tanfolyamon. A munka jutalmaként később ellátogatunk egy közeli boros pincészethez, ahol a cantina megtekintése után megízleljük a helyi borokat, majd következik a helyi termékekből elénk varázsolt vacsora a naplementében.

Ötödik nap

Reggeli után csomagok elrendezése, majd privát transzfer Palermóba. Ismerkedés a vibráló hangulatú várossal, melyet a Monte Pellegrino hegy ölel körbe. Romos épületek, elegáns paloták, szűk sikátorok, harsányan csobogó szökőkutakban letörött végtagú szobrok, az antik és a műanyag giccs keveréke, az ellentétek élő mozifilmje. Városi sétánk közben bőséges helyi street food és édesség kóstolás, majd búcsú aperitivo. Indulás a repülőtérre 16.00 órakor.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.