Culinarium Thaiföld
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

9 napos "Culinarium Thaiföld"

Időpontok:
2023. nov. 22 - 30.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

2024. febr. 21 - 29.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 1 900,00 EUR ( 1 980,00 EUR )

Ezt az utazást, tanulva az elmúlt 8 thaiföldi Culinariumból kicsit másképp szervezem: Már az elején pár nap strandolással kezdjük egy klasszikus Thai üdülőhelyen, Hua Hin-ben, hisz mindenki pihenni akar, plusz egy kis színt felszedni. Esténként felfedezzük a Thai konyhát meg persze a csodás drinkeket amelyeket csak Ázsia tud. A szálloda kiválasztásában viszont nem fogtam vissza magam, hisz ha már Ázsia, akkor élvezzünk egy kis luxust: Úgy a tengerparti napokra, mint a Bangkok-i időszakra 5 csillagos szállodákat foglaltam. 


Hua Hinből pár nap után Bangkokba utazunk ahol egy 5-csillagos, medencés szállodából felfedezzük ennek a lenyűgöző városnak a kulturális és kulináris kincseit; lesznek úszó piacok, éjjeli piacok, éjjeli virágpiacok, hogy most csak a piacokat említsem...Étkezéseinket felváltva az utcán, a millió street food konyha valamelyikében, kínai, indiai vagy thai vendéglőkben (amelyek ott mások azért mint amelyeket itthon ismerünk),és persze fine dining étteremben fogyasztjuk. Ez izgalmas 9 nap lesz!A túra ára a következőket tartalmazza:

 • Reptéri transzfer Bangkok
 • Hua Hin: 4 éjszaka szállás luxus szállodában, közvetlenül a tengerparton
 • Minden helyi transzfer az utazás alatt
 • Utazás Hua Hin - Bangkok
 • Bangkok: 4 éjszaka szállás egy medencés luxus szállodában
 • minden nap fantasztikus büféreggeli
 • minden nap vacsora (street food vagy vendéglőkben)
 • Az étkezésekkel kapcsolatos italok
 • Piaclátogatások
 • Sok streetfood kóstolás
 • Éjjeli piac "night market"-ek látogatása
 • Hajó túra a Chao Prayan
 • Wat Phra Chetuphon (fekvő Buddha) látogatása
 • Khlong túra a város kis csatornáin
 • Jim Thompson selyemkereskedő házának látogatása
 • Éjjeli virágpiac látogatása
 • Búcsúvacsora egy sétahajón a Chao Praya folyón

Az túra díja:

€ 1.980.-


***

Plusz 4 nap tartalma Chiang Mai:

 • Repülő út Bangkok – Chiang Mai
 • 4 éjszaka szállás egy csodálatos szállodában
 • Minden transzfer és kirándulás
 • Főzőoktatás egy helyi Thai főzőiskolákban
 • Organikus kertészet látogatása 
 • Egy nap egy elefántmenhelyen etetéssel, fürdetéssel és együtt fürdéssel
 • Relaxáló masszázs egy luxus Spa központban

A 4 extra nap Chiang Mai díja: € 890.- 

Résztvevők száma min. 8, max.12 főTúraterv első 9 nap:

Utazás előtt:

Azt tervezem, hogy létrehozunk egy Messenger vagy Whatsapp csoportot a résztvevőkkel, hogy esetleg utazást, egyebet tudjunk egymással koordinálni, talán egy thai snack-re is össze tudunk futni, megismerkedni, ha ezt egy jó ötletnek tartjátok.

Első nap:

Ezen a napon mindenki önállóan érkezik Bangkokba (persze segítek a repülőjegyekkel, ha valaki ezt szeretné),majd onnan egy általam intézett transzferrel továbbmegy Hua Hinbe. A gyönyörű 5*-os szállodában várlak benneteket egy hideg teára vagy Gin Tonicra. 15:00 után foglaljuk el a tengerre néző szobáinkat. A feltehetően izzasztó utazás után talán egy medencés délutánnal kezdjük a nyaralást. Este egy pompás „welcome” vacsoránk lesz a szállodának egyik klassz éttermében.

Másodiktől a negyedik napig:

A lényege ennek az időszaknak Hua Hinben a nyugodt strandolás, félig együtt, de félig egyedül is pihenünk, azzal, akivel ide utaztunk. Ezt fontos így látni: Nem fogunk nyitott busszal poros utakon majmokat keresni, vagy zenétől hangos hajókkal 400 emberrel együtt „festői csendes szigeteket felfedezni”. Ez az első pár nap a pihenésé, a könyvolvasásé, úgymond a kultivált long drink ideje a medence mellett. Ránk fér. Jeles kivételt a semmittevés alól a kiváló thai masszázs és SPA szolgáltatások képezik, amelyeket mindenkinek csak ajánlani tudok!


Esténként amikor a nap lement és a hőmérséklet is kellemes, elindulunk Hua Hin belvárosába ahol a sétáinkon rengeteg street-food kocsiba meg kiülős helyekbe botlunk. Célunk, hogy e kilenc nap folyamán, szép lassan barátkozzunk a thai- meg ázsiai ízekkel, hisz elvégre ez egy gasztrotúra. Talán az elején a különös fűszerezésű grillcsirke, a garnélarák meg a sült Gyoza a belépő, de néhányan talán eljutunk a sült szöcskéig vagy a ropogós hernyóig, ki tudja?

Ötödik nap:

Reggeli után még egy utolsó fürdés, majd kicsekkolunk és a privát transzferbuszunkkal Bangkokba indulunk. Útközben egy hangulatos vendéglőben megállunk ebédelni. A privát busz előnye hogy a 10+ milliós Bangkokban bevisz a szállodánk ajtajáig – egy művelet ami a reptérről jövet amúgy akár egy fél napot is igénybe vehet.
Bangkokban a szállásunk a pompás Lebuan lesz a State Towerben, amely a 68 emeletével 250 méter magasan tornyosodik a város fölé. Becsekkolás után egy közös drinket fogyasztunk a Sky Barban ahol az egész város a lábaink előtt hever. Vacsora valahol a városban.


Hatodik nap:

Bangkok ütőere a Chao Praya folyó. A hajók orrán lifegő kis zászlók mutatják hogy melyik hajó meddig megy, és fog hol megállni. Ezt megmutatom nektek, hogy innentől kezdve a folyón tudjunk közlekedni. Ez jobb minden turista sétahajozásnál! Lesétálunk a SathornPier-hez ahonnan észak felé végighajózhunk a városon. Megállunk a Wat Pho, más néven a fekvő arany Buddha templománál, de utána tovább megyünk a Tha Maharaj pierhez, ahol 7 régi kereskedőházat ujítottak fel izlésesen. Ott valamit lehörpintünk, legyen ez egy jeges kávé, egy Singapore Sling, vagy egy Pho leves – vagy mind a hármat!
A délután mindig szabad lesz Bangkokban, mert ilyenkor vagy valamelyik óriási légkondicionált Shopping Mekkában szédeleg az ember, vagy a szálloda medencéjében fekszik, fejjel a víz alatt. Este viszont újra találkozunk, és az egyik kedvenc helyemen Jack bárjában eszünk valami kis csípős Thai dolgot egy sörrel közvetlenül a folyó partján (technikailag a folyóBAN hisz belóg a víz fölé ez a híres kis rozoga hely!) majd megint hajóra szállva északra megyünk egy street food safarira (ezt én hívom így, nehogy valamilyen megrendezett túrára gondoljatok). Későn érkezünk haza!


Hetedik nap:

Reggelink után ezen a napon el látogatunk Thaiföld egyik nem-Thai hírességéhez, vagyis a a volt lakhelyéhez: elmegyünk a Jim Thompson házba. Ez a különleges ember valahogy a világháború után Thaiföldön maradt és szinte egymaga újra létrehozta a ma már világhírű Thai selyemgyártást annak ellenére, hogy eredetileg építész volt. Nagy műgyűjtőként jól ötvözte a nyugati eleganciát a Thai színekkel, selyemmel. A sikeres selyem export üzlete viszont 1967-ben gazdátlan maradt mert Jim egy reggeli sétáról soha nem tért vissza. A mai napig nem tudni hova lett...(vigyázat! shoppingkényszer alakulhat ki).
A ház mögött egy Khlong folyik, amelyen ha jól emlékszem szépen lehet az oszlopokra épített házak között vékony kecses fa hajóval suhanni – szerintem azt ne hagyjuk ki! El sem lehet képzelni hogy a magas acél üveg felhőkarcolók között még mennyi maradt meg a 200 éves városból. Valahol az úton, ha megéheztünk, beülünk valahova egy könnyű ebédre, majd szabad foglalkozás lesz estig. Ezen a napon hosszú nadrág fog kelleni, mert elmegyünk egy ikonikus helyre: A Mandarin Oriental szállodának a Bamboo Bar-jában iszunk egy aperitivot hisz egyszer élünk. Éles váltással egy másik világhírű helyre megyünk ahol magam is egyszer egy lakattal a kezemben kerestem olcsó szállást (az ajtókon sok helyen nincsenek zárak, így egy lakatot visz magával a hátizsákos utazó hogy biztosan be tudja zárni magát éjjelre),mégpedi a Khao San roadra, ahol a világ minden tájáról ömlenek Ázsiába a fiatalok és a fiatalon maradtak. Itt vacsizunk, majd aki bírja az tesz velem egy kört Chinatown és a ki nem hagyható éjjeli virág piac felé!


Nyolcadik nap:

Szívem szerint ezen a nyolcadik napon elmennék veletek egy felejthetetlen utazásra: A régi Thonburi vasútállomásról reggel 8 előtt (!) indul egy III. osztályú lassú, döcögő vonat Kanchanaburi felé. A vagonokban (amikor utoljára mentem velük) nincsenek üvegek az ablakokon, és a mennyezeten 8-10-12 régi ventilátor forog. A vonat – mint régen – mindenhol megáll, és abban a pillanatban amikor nem gurul ellepik a vagonokat az árusok, akik levest, grillcsirkét, színes takarókat vagy telefon töltőket árulnak. Kb. 2,5 óra a meditatív út. Kanchanaburiba érve gyalog megteszünk 2,5 kilométert és elérkezünk a Kwae folyó fölé épített hídra amelyet a II.-ik világháborúban a Japánok építettek nyugati hadifoglyok által hogy összekössék az akkor angol Burmát az általuk elfoglalt területekkel. Erről a hídról szól a híres, anno 7 Oscart elnyerő „Híd a Kwai folyó felett” film. Nekem mindig egy borzalmas – szép élmény a dzsungelben átsétálni ezen a történelmi hídon; remélem velem jöttök.

https://videa.hu/videok/film-animacio/hid-a-kwai-folyon-1957.-hidakwaifolyon-ByPUoRdIoZsyhs1a

Alternatív programként annak, aki nem akar ezen a kiránduláson részt venni, Bangkok fantasztikus bevásárló „katedrálisait” tudom ajánlani erre a napra, hisz mindenki akar valamit hazavinni, és higgyétek el, itt MINDEN van, a soha nem látott ázsiai elektromos kütyü rengetegtől a legmagasabb Prada-Moschino-LouisVuitton luxusig, és minden ami a kettő között van. Az „Icon Siam” a legújabb, egy giga bevásárló központ, olyan ami csak Ázsiában van! Még egy folyó is átfolyik a földszinten, hogy lehessen úszó piacot tartani! A másik tippem a Siam Paragorn, annak aki egy tető alatt akarja megtalálni a világ 50 top márkáját. Estefelé a hotelben gyülekezünk, majd irány a folyópartra ahol egy elegáns sétahajóra szállunk, hogy a csodálatos város esti fényei között úszva fogyasszuk el a vacsoránkat.

Kilencedik nap:

A reggeli után kicsekkolunk, és itt dől el, hogy ki marad velem és repül fel Chiang Mai-ba, vagy kit viszünk ki a reptérre, hogy remélhetőleg kipihenten, tele új élményekkel, ízekkel, illatokkal, hazatérjen e kilenc nap után.

------------------------plusz program------------------------

Kilencedik nap (2):

Bangkokban repülőre szállunk – ezt én organizálom, és benne van az extra 5 nap árában – és felrepülünk Chiang Mai-ba, az eddigi Culinarium túrák helyszínére. Chiang Mai Thaiföld egyik történelmi fővárosa, és teljesen más mint Bangkok. Az óváros a régi Siam hangulatát idézi, de tele van drágakövekkel, kézművesekkel, piacokkal, és Teak fából készült házakkal. Az egyik ilyen városrészben, az óváros falain belül, lesz a medencés szállodánk ahova délután érkezünk. Itt is a medencénél zárjuk a délutánt, majd amikor este a hűsítő szellő jön le a hegyekről, elindulunk a gasztronómiai felfedező utunkra.


Tizedik nap:

Ez a nap az elefántoké. Reggeli után elindulunk egy ekológiai és állatvédelmi szempontból is jeles rezervátumba. Itt nem lovagol senki az elefántokon és nem hangos kvadokkal szántjuk fel a dzsungelt. Érkezés után átöltözünk bő elefánt simogató ruhába, szalmakalapot húzunk. Ezután cukornádat vágunk machetával, amelyek kis válltáskánkba rejtünk, hogy legyen mit adni az örökké éhes állatoknak. Útnak indulunk a völgybe, ahol több száz elefánt kapott menedéket és ahol békésen élnek együtt. Feladatunk, hogy etessük, fürdessük és kényeztessük ezeket a csodálatos lényeket. Aki akar, az fürdőruhában, az elefántokkal együtt pancsolhat a vízben, ami szerintünk felejthetetlen élmény. Miután porosan, de boldogan visszatértünk a dzsungelbázisra megebédelünk. Az ebédet friss gyümölccsel zárjuk. Busszal visszamegyünk a szállodába. A nap hátralévő része szabadfoglalkozás. Este az egyik kedvenc helyemre megyünk vacsorázni – kicsit luxus lesz, de hát ez bele kell hogy férjen. Vacsi után keresünk valami jó bárt ahol még ülhetünk, beszélgethetünk.

Tizenegyedik nap:

Ezen a napon gasztrotúrázunk. Egy nagyon romantikus biogazdaságba látogatunk, ahol amellett, hogy rengetek általunk is ismert gyümölcsnek az eredeti alakját ismerjük meg, saját kezűleg kókuszt reszelünk, kókusztejet készítünk, na és persze ebben a csodálatos környezetben egy fantasztikus 4-fogásos Thai menüt készítünk, melyet persze a pálmafák alatt meg is eszünk. Egy igazán rendhagyó kis farm ez, ahova mindig szívesen térek vissza.
Evés után fáradtan a farm verandáján pihenünk, majd hazafelé vesszük az utunkat. A délután a kultúráé – aki akar, az velem tesz egy kört a város „Wat”-jai körül. Így hívják a hegyes stupával ellátott kolostorokat. Sok szép van Chiang Mai-ban. Este a lapáttal tálalt tenger gyümölcse lesz az egyik attrakció az étkezésnél. Egy éjjeli piacra megyünk vacsorázni. Utána megint drinkek a teraszon, de nem túl sokáig, hisz holnap aki akar, az korán kel.


Tizenkettedik nap:

Ezen a napon, aki akar, az korán kel, és lejön velem a Ping folyó partjára, ahol egy kolostort látogatunk meg. A papok ritmikus kántálása egészen csodálatosan hat a reggeli sötétben. Ha valaki szeretne, különböző állatot lehet venni, majd szabadon engedni őket (pl. halakat a folyóba),ez a kolostor „specialitása” . Az ebéd egy helyiek által szeretett kisvendéglőben lesz ezen a napon. Ezután jön a nap fő programja, ellátogatunk egy gyönyörű Spaba, ahol mindenki egy kiadós thai masszázsban részesül. Előtte, utána, amíg sorra kerül mindenki egy finom gyömbérteával hangolódik a testi-lelki kényeztetésre. A nagy utazás utolsó vacsoráját egy dzsungelhez méltó gyönyörű étteremben vesszük magunkhoz, és így zárjuk ezt a majdnem két hét komplett Ázsia élményt!

Tizenharmadik nap:

Az utolsó kiváló reggelink után irány a reptér, ahonnan együtt elindulunk hazafelé

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.