Culinarium Thaiföld
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

13 napos "Culinarium Thaiföld"

Időpontok:
2025. febr. 25 - márc. 09.
Szabo Mikael
Mikael

A Culinarium megálmodója és alapítója. Nemzetközi hátterű gyakori utazó, nagy gourmet, közepes szakács, de mások szerint mindenhez ért egy kicsit, és persze szeret beszélni.

Részvételi díj: 2 870,00 EUR

Az utazás pár nap strandolással kezdődik, de nem Phuketen vagy Pattayaban hanem egy klasszikus Thai üdülőhelyen, Hua Hin-ben, hisz biztos vagyok benne hogy mindenki a szürke Februárban pihenés közben egy kis színt is fel akar szedni.


4 nap után repülőre szállunk és felrepülünk Chiang Mai-ba, Thaiföld egyik történelmi fővárosába. Az óváros a régi Siam hangulatát idézi, de tele van drágakövekkel, kézművesekkel, piacokkal, és Teak fából készült házakkal.

4 nap után ismét repülőre szállunk és Bangkokba utazunk ahol egy design medencés szállodából fedezzük fel ennek a lenyűgöző városnak a kulturális és kulináris kincseit; lesznek úszó- és éjjeli piacok, hajnali virágpiacok, hogy most csak a piacokat említsem...Étkezéseinket felváltva a millió street food konyhák valamelyikében vagy izgalmas vendéglőkben fogyasztjuk.

Ez egy pompás klasszikus 13 napos Culoinarium túra!A túra ára a következőket tartalmazza:

 • Transzfer Bangkok - Hua Hin
 • Transfer Hua Hin - Bangkok
 • Repülőjegy Bangkok – Chiang Mai és vissza
 • Minden helyi transzfer az utazás alatt
 • Hua Hin: 4 éjszaka szállás luxus szállodában, közvetlenül a tengerparton
 • Chiang Mai: 4 éjszaka szállás egy csodálatos design szállodában a történelmi óvárosban
 • Bangkok: 4 éjszaka szállás egy medencés luxus design szállodában
 • minden nap fantasztikus büfé reggelik
 • minden nap vacsora (street food vagy vendéglőkben)
 • Az étkezésekkel kapcsolatos italok
 • Minden kirándulás
 • Főzőoktatás egy helyi Thai főzőiskolákban
 • Organikus kertészet látogatása főzőiskoláva
 • Egy nap egy elefántmenhelyen etetéssel, fürdetéssel és együtt fürdéssel
 • Relaxáló masszázs egy luxus Spa központban
 • Piaclátogatások
 • Sok streetfood kóstolás
 • Bangkokban és Chinag Maiban éjjeli piac "night market"-ek látogatása
 • Wat Phra Chetuphon (fekvő Buddha) látogatása
 • Khlong túra a város kis csatornáin
 • Jim Thompson selyemkereskedő házának látogatása
 • Éjjeli virágpiac látogatása
 • Sokfogásos búcsúvacsora Bangkokban

A 13-napos túra díja: € 2.870.-

Résztvevők száma min. 8, max.12 fő

Túraterv:

Utazás előtt:

Azt tervezem, hogy létrehozunk egy Messenger vagy Whatsapp csoportot a résztvevőkkel, hogy esetleg utazást, egyebet tudjunk egymással koordinálni, talán egy thai snack-re is össze tudunk futni, megismerkedni, ha ezt egy jó ötletnek tartjátok.

Első nap:

Ezen a napon mindenki önállóan érkezik Bangkokba (persze segítek a repülőjegyekkel, ha valaki ezt szeretné),majd onnan egy általam intézett transzferrel továbbmegy Hua Hinbe. A gyönyörű 5*-os szállodában várlak benneteket egy hideg teára vagy Gin Tonicra. 15:00 után foglaljuk el a tengerre néző szobáinkat. A feltehetően izzasztó utazás után talán egy medencés délutánnal kezdjük a nyaralást. Este egy pompás „welcome” vacsoránk lesz a szállodának egyik klassz éttermében.

Másodiktől a negyedik napig:

A lényege ennek az időszaknak Hua Hinben a nyugodt strandolás, félig együtt, de félig egyedül is pihenünk, azzal, akivel ide utaztunk. Ezt fontos így látni: Nem fogunk nyitott busszal poros utakon majmokat keresni, vagy zenétől hangos hajókkal 400 emberrel együtt „festői csendes szigeteket felfedezni”. Ez az első pár nap a pihenésé, a könyvolvasásé, úgymond a kultivált long drink ideje a medence mellett. Ránk fér. Jeles kivételt a semmittevés alól a kiváló thai masszázs és SPA szolgáltatások képezik, amelyeket mindenkinek csak ajánlani tudok!


Esténként amikor a nap lement és a hőmérséklet is kellemes, elindulunk Hua Hin belvárosába ahol a sétáinkon rengeteg street-food kocsiba meg kiülős helyekbe botlunk. Célunk, hogy e kilenc nap folyamán, szép lassan barátkozzunk a thai- meg ázsiai ízekkel, hisz elvégre ez egy gasztrotúra. Talán az elején a különös fűszerezésű grillcsirke, a garnélarák meg a sült Gyoza a belépő, de néhányan talán eljutunk a sült szöcskéig vagy a ropogós hernyóig, ki tudja?

Ötödik nap:

Reggeli után még egy utolsó fürdés, majd délben kicsekkolunk és a privát transzferbuszunkkal Bangkokba indulunk. Az elmúlt évekkel ellentétesen az utazásunk második szakasza nem Bangkok, hanem Chiang Mai lesz, ergo a repülőtérre megyünk, ahol kis várakozás után felrepülünk Chiang Mai-ba, a régi Lanna királyság fővárosába, melynek csodás régi várfala a mai napig körülveszi az óvárost, melynek falain belül, lesz a medencés szállodánk ahova délután érkezünk. Este, amikor már a hűsítő szellő jön le a hegyekről, elindulunk a gasztronómiai felfedező utunkra, ami Chiang Maiban is az éjjeli piaccal kezdődik!

Hatodik nap:

Ez a nap az elefántoké. Reggeli után elindulunk egy ekológiai és állatvédelmi szempontból is jeles rezervátumba. Itt nem lovagol senki az elefántokon és nem hangos kvadokkal szántjuk fel a dzsungelt. Érkezés után átöltözünk bő elefánt simogató ruhába, szalmakalapot húzunk. Ezután cukornádat vágunk machetával, amelyek kis válltáskánkba rejtünk, hogy legyen mit adni az örökké éhes állatoknak. Útnak indulunk a völgybe, ahol több száz elefánt kapott menedéket és ahol békésen élnek együtt. Feladatunk, hogy etessük, fürdessük és kényeztessük ezeket a csodálatos lényeket. Aki akar, az fürdőruhában, az elefántokkal együtt pancsolhat a vízben, ami szerintünk felejthetetlen élmény. Miután porosan, de boldogan visszatértünk a dzsungelbázisra megebédelünk. Az ebédet friss gyümölccsel zárjuk. Busszal visszamegyünk a szállodába. A nap hátralévő része szabadfoglalkozás. Este az egyik kedvenc helyemre megyünk vacsorázni – kicsit luxus lesz, de hát ez bele kell hogy férjen. Vacsi után keresünk valami jó bárt ahol még ülhetünk, beszélgethetünk.

Hetedik nap:

Ezen a napon gasztrotúrázunk. Egy nagyon romantikus biogazdaságba látogatunk, ahol amellett, hogy rengetek általunk is ismert gyümölcsnek az eredeti alakját ismerjük meg, saját kezűleg kókuszt reszelünk, kókusztejet készítünk, na és persze ebben a csodálatos környezetben egy fantasztikus 4-fogásos Thai menüt készítünk, melyet persze a pálmafák alatt meg is eszünk. Egy igazán rendhagyó kis farm ez, ahova mindig szívesen térek vissza.
Evés után fáradtan a farm verandáján pihenünk, majd hazafelé vesszük az utunkat. A délután a kultúráé – aki akar, az velem tesz egy kört a város „Wat”-jai körül. Így hívják a hegyes stupával ellátott kolostorokat. Sok szép van Chiang Mai-ban. Este a lapáttal tálalt tenger gyümölcse lesz az egyik attrakció az étkezésnél. Egy éjjeli piacra megyünk vacsorázni. Utána megint drinkek a teraszon, de nem túl sokáig, hisz holnap aki akar, az korán kel.

Nyolcadik nap:

Ezen a napon, aki akar, az korán kel, és lejön velem a Ping folyó partjára, ahol egy kolostort látogatunk meg. A papok ritmikus kántálása egészen csodálatosan hat a reggeli sötétben. Ha valaki szeretne, különböző állatot lehet venni, majd szabadon engedni őket (pl. halakat a folyóba),ez a kolostor „specialitása” . Az ebéd egy helyiek által szeretett kisvendéglőben lesz ezen a napon. Ezután jön a nap fő programja, ellátogatunk egy gyönyörű Spaba, ahol mindenki egy kiadós thai masszázsban részesül. Előtte, utána, amíg sorra kerül mindenki egy finom gyömbérteával hangolódik a testi-lelki kényeztetésre. A nagy utazás utolsó vacsoráját egy dzsungelhez méltó gyönyörű étteremben vesszük magunkhoz, és így zárjuk ezt a majdnem két hét komplett Ázsia élményt!

Kilencedik nap:

Ezen a napon korán kicsekkolunk, és a reptérre indulunk, hogy a napnak a nagy részét már Bangkokban töltsük. Bangkokban a szállásunk a pompás SKYVIEW design szálloda lesz, Sukumwhit közepében. Becsekkolás után egy közös drinket fogyasztunk a Sky Barban ahol az egész város a lábaink előtt hever. Vacsora valahol a városban.


Tizedik nap:

Bangkok ütőere a Chao Praya folyó. A hajók orrán lobogó kis zászlók mutatják hogy melyik hajó meddig megy, és hol fog megállni. Ezt megmutatom nektek, hogy innentől kezdve a folyón tudjunk közlekedni. Ez jobb minden turista sétahajozásnál! Lesétálunk a SathornPier-hez ahonnan észak felé végighajózhunk a városon. Megállunk a Wat Pho, más néven a fekvő arany Buddha templománál, de utána tovább megyünk a Tha Maharaj pierhez, ahol 7 régi kereskedőházat ujítottak fel izlésesen. Ott valamit lehörpintünk, legyen ez egy jeges kávé, egy Singapore Sling, vagy egy Pho leves – vagy mind a hármat!
A délután mindig szabad lesz Bangkokban, mert ilyenkor vagy valamelyik óriási légkondicionált Shopping Mekkában szédeleg az ember, vagy a szálloda medencéjében fekszik, fejjel a víz alatt. Este viszont újra találkozunk, és az egyik kedvenc helyemen Jack bárjában eszünk valami kis csípős Thai dolgot egy sörrel közvetlenül a folyó partján (technikailag a folyóBAN hisz belóg a víz fölé ez a híres kis rozoga hely!) majd megint hajóra szállva északra megyünk egy street food safarira (ezt én hívom így, nehogy valamilyen megrendezett túrára gondoljatok). Későn érkezünk haza!


Tizenegyedik nap:

Reggelink után ezen a napon el látogatunk Thaiföld egyik nem-Thai hírességéhez, vagyis a a volt lakhelyéhez: elmegyünk a Jim Thompson házba. Ez a különleges ember valahogy a világháború után Thaiföldön maradt és szinte egymaga újra létrehozta a ma már világhírű Thai selyemgyártást annak ellenére, hogy eredetileg építész volt. Nagy műgyűjtőként jól ötvözte a nyugati eleganciát a Thai színekkel, selyemmel. A sikeres selyem export üzlete viszont 1967-ben gazdátlan maradt mert Jim egy reggeli sétáról soha nem tért vissza. A mai napig nem tudni hova lett...(vigyázat! shoppingkényszer alakulhat ki).


A ház mögött egy Khlong folyik, amelyen ha jól emlékszem szépen lehet az oszlopokra épített házak között vékony kecses fa hajóval suhanni – szerintem azt ne hagyjuk ki! El sem lehet képzelni hogy a magas acél üveg felhőkarcolók között még mennyi maradt meg a 200 éves városból. Valahol az úton, ha megéheztünk, beülünk valahova egy könnyű ebédre, majd szabad foglalkozás lesz estig. Ezen a napon hosszú nadrág fog kelleni, mert elmegyünk egy ikonikus helyre: A Mandarin Oriental szállodának a Bamboo Bar-jában iszunk egy aperitivot hisz egyszer élünk. Éles váltással egy másik világhírű helyre megyünk ahol magam is egyszer egy lakattal a kezemben kerestem olcsó szállást (az ajtókon sok helyen nincsenek zárak, így egy lakatot visz magával a hátizsákos utazó hogy biztosan be tudja zárni magát éjjelre),mégpedi a Khao San roadra, ahol a világ minden tájáról ömlenek Ázsiába a fiatalok és a fiatalon maradtak. Itt vacsizunk, majd aki bírja az tesz velem egy kört Chinatown és a ki nem hagyható éjjeli virág piac felé!

tizenkettedik nap:

Szívem szerint ezen a napon elmennék veletek egy felejthetetlen utazásra: A régi Thonburi vasútállomásról reggel 8 előtt (!) indul egy III. osztályú lassú, döcögő vonat Kanchanaburi felé. A vagonokban (amikor utoljára mentem velük) nincsenek üvegek az ablakokon, és a mennyezeten 8-10-12 régi ventilátor forog. A vonat – mint régen – mindenhol megáll, és abban a pillanatban amikor nem gurul ellepik a vagonokat az árusok, akik levest, grillcsirkét, színes takarókat vagy telefon töltőket árulnak. Kb. 2,5 óra a meditatív út. Kanchanaburiba érve gyalog megteszünk 2,5 kilométert és elérkezünk a Kwae folyó fölé épített hídra amelyet a II.-ik világháborúban a Japánok építettek nyugati hadifoglyok által hogy összekössék az akkor angol Burmát az általuk elfoglalt területekkel. Erről a hídról szól a híres, anno 7 Oscart elnyerő „Híd a Kwai folyó felett” film. Nekem mindig egy borzalmas – szép élmény a dzsungelben átsétálni ezen a történelmi hídon; remélem velem jöttök.


Alternatív programként annak, aki nem akar ezen a kiránduláson részt venni, Bangkok fantasztikus bevásárló „katedrálisait” tudom ajánlani erre a napra, hisz mindenki akar valamit hazavinni, és higgyétek el, itt MINDEN van, a soha nem látott ázsiai elektromos kütyü rengetegtől a legmagasabb Prada-Moschino-LouisVuitton luxusig, és minden ami a kettő között van. Az „Icon Siam” a legújabb, egy giga bevásárló központ, olyan ami csak Ázsiában van! Még egy folyó is átfolyik a földszinten, hogy lehessen úszó piacot tartani! A másik tippem a Siam Paragorn, annak aki egy tető alatt akarja megtalálni a világ 50 top márkáját. Estefelé a hotelben gyülekezünk, majd irány a folyópartra ahol egy elegáns sétahajóra szállunk, hogy a csodálatos város esti fényei között úszva fogyasszuk el a vacsoránkat.
Tizenharmadik nap:

Az utolsó kiváló reggelink után irány a reptér, ahonnan együtt elindulunk hazafelé

Legyél te is Culinarium Gastronauta és értesülj elsőként új túrákról, időpontokról és kedvező ajánlatokról!
A tagság ingyenes.

Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.