8 napos Strand & Konyha főzőkurzus
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

8 napos "Strand & Konyha főzőkurzus"

Időpontok:
Betelt!


A kurzus tartalma:

 • 3 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
 • 1 bor- és pezsgő kóstoló
 • 1 sajtüzem látogatás+sajtműhely, ahol saját Pecorino sajtodat készíted
 • 1 piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
 • városnézés Pisaban*
 • Városnézés magyar idegenvezetéssel Firenzében*
 • Strandbelépő napozószékkel
 • 7 Culinarium büféreggeli, 7 ebéd és 6 vacsora
 • minden nap Prosecco / bor / ásványvíz / kávé / tea
 • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén felárral (egyágyasban)
 • minden helyi transfer
* a városnézésekre az jön, aki akar, a többinek szabad program vagy strandolás
Kurzusdíj: €1.290

Részletes kurzusleírás:

(változás joga fenntartva, de minden esetben igyekezünk a leírt programpontokat megtartani)

Első nap - érkezés:

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Megisszuk az első kávét, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd hazaindulunk az Apolloba, ahol a már hagyományos "Toszkán köszöntővel" várunk benneteket. A menü hideg antipastikból áll, többféle (általunk készített) zöldség "sott´olio" módra, sonkával, szalámival, sajttal, articsókával és olívabogyókkal. Ehhez esetleg egy tál bruschetta, egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek. Fehérbor, Prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon.

Ezen a napon rendszerint fáradtabban dőlünk az ágynak, hisz reggel majd vár ránk a nagy halnap!

Második nap – Livorno és első főzés:

Ezen a napon korán reggelizünk, hisz vár minket a livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajt kóstolunk, hogy érezzük a különböző területekröl származó olajok közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.

Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk / strandolunk, majd megkezdődik az első közös főzés; Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból egy 4-fogásos tengeri menüt készítünk.

Menüsor: 2-3 antipasti (lehet ez baccalá, polipsaláta, vagy kétféleképpen elkészített kagyló),egy primo, amely vagy egy halas rizotto vagy egy spaghetti al ragu di mare. Ezt követi egy halas secondo mint pl. grillezett branzino, grillezett zöldséggel vagy salátával, végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy cantuccini Vin Santoval.

Mindent, amit közösen főztünk, közösen meg is eszünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát Aperol Spritz, Frizzante bor, fehér, majd kis limoncello vagy fragolino kiséri; a férfiak persze grappát vagy poncét isznak.

Harmadik nap – strand és pezsgő:

A délelőtt folyamán mindenki önállóan megismeri a környezetet, a gyönyörű sétányt, a tengerpartot és persze a környék üzleteit, kávézóit. Akik a tengerre vágytak már a strandon kezdik. Ebéd lent a strandon, egy nagy tál kétféle tengeri pasta. Délután egy kis pihenés, séta vagy strandolás után elindulunk egy közeli borászatba, ahol a teraszon, szalmabálákon ülve, finom borokat és pezsgőket (methode classique) kóstolunk. Az italok mellé finom olíva olajt, paradicsomos bruschettát, sonkát és sajtot tálalnak nekünk, ez less a vacsoránk.

Este, aki akar, sétál velünk – megmutatjuk a kedvenc fagyizóinkat  hisz nem csak egy kedvenc van.

Negyedik nap – sajtműhely és Pisa:

Ezen a napon Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Volterra környékére látogatunk. Amerre nézünk ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, szám szerint majdnem ezret. Ezen a napon sajtot fogunk készíteni. Egy világhírű, de mégis szerény bió gazdaságba megyünk, ahonnan Kínába, Japánba és Amerikába is exportálják a pecorino sajtjaikat.

A sajtüzem elött magába Volterrába látogatunk, az Etruszk civilizáció egyik fö településére, és az alabástromgyártás fellegvárába. Itt elengedjük egy kicsit a kezeiteket, hogy mindenki a saját tempójában fedezhesse fel ezt csodálatos kis ékszerdobozt. Sok izgalmas élelmiszerboltot fogunk látni, ahol szarvasgombától sajtig, vaddisznókolbászig, mindent lehet venni. Kora délután találkozunk, és elindulunk a sajtüzemünkbe! Megérkezés után egy izgalmas ebédet fogyasztunk a bió gazdaság terméseiből. Itt minden 0 km-es, a kis gazdaság az összes élelmet a saját dombjain, mezőin termeszti és állítja elő. Ebéd után vár a munka: megismerkedünk a sajtkészítés alapelveivel, majd mi is nekilátunk az aznap lefejt juhtejjel dolgozni. Amikor pihennie kell a sajtnak, láthatjuk a kézműves üzemben, hogy ott is pont ugyanúgy dolgoznak a sajtmesterek, ahogy mi tettük. Az üzemlátogatás után befejezzük munkánkat és mindenki egy kis vákuumcsomagolt, saját készítésű sajttal távozik. Persze lehetőség nyílik egy kis sziesztára, vagy persze arra is, hogy a sajtüzem saját termékeiből vásároljunk, legyen az a volterrai barlangban érlelt 18 hónapos sajt vagy akár olívaolajos juhtejes kézkrém.

Délután általában nagyon jóllakottan és fáradtan hazafelé vesszük az irányt; sokan már a buszban kezdik a "sziesztát". E kis "én-idő" után ezen a napon Pisa belvárosába látogatunk. Nem csak a ferde tornyot nézzük meg a Piazza dei Miracolin, hanem egy kis sétát is megejtünk a hangulatos városkában; lemegyünk az Arno folyóig, ahol egy izgalmas állóvacsorára és persze a mindenhol jelenlevő fagyira invitálunk Titeket.

Ötödik nap - strandolás és második közös főzés.

Közeledik a vége az itt töltött időnek és lesz még olyan, akinek még rá kell segítenie a barnulásra, ezért ennek a napnak a nagyobb részét a strandon töltitek, ahol együtt ebédelünk egy finom salátát vagy tésztát.

Délután elindítjuk a közös konyhaműhelyt, az ú.n. “zöldségnapot” amely keretein belül nem csak zöldséget (az egyeseknek nem lenne elég) készítünk, de ahol minden fogásban lesz valami amelyet talán még nem ismertek a zöldségfronton. Igyekszünk persze minden főzésnél olyan alapanyagokkal dolgozni, amelyet otthon is meg tudtok venni. Lesznek finom saláták, rizottok, padlizsános- zucchinis különlegességek, némelyek hússal- némelyek hallal spékelve. Calabriai kolbászbelsővel töltött cukkinivirág pl. biztosan lesz 

Már remélhetően rutinosan mozgunk a konyhában, így gyors tempóban kerülnek az asztalra a finomságok, miközben pohárral a kezünkben, olasz zenével a fülünkben, haladunk a tökéletes vacsora felé.

A nap hátramaradó részén aki akar kijön velünk a kikötőbe, ahol megnézzük a luxusyacht felhozatalt. Kevesen tudják, hogy Viareggioban található 2 a világ 10 legnevesebb luxusyachtokat építő cégéből, és hogy az 1880-as évek óta itt építik a 7 tenger csodáinak egy nagyobb részét. Fagyi kötelező!

Hatodik nap – Firenze

Közvetlenül a reggeli után vonattal Firenzébe utaztok, ahol már vár Rátok Éva, a Magyar idegenvezetőtök. Csoportosan fedezitek fel a város világhírű̈ nevezetességeit, mint pl. a

Ponte Vecchiot, az Uffizit, a Boboli kertet vagy a Duomót. Firenze persze sok más látnivalóval rendelkezik, mint például a Pitti Palota, a Santa Croce templom, vagy a város fölött található Piazzale Michelangelo. Természetesen a rengeteg üzlet, kávézó vagy kisvendéglő is nagyon hosszan tartó élményt nyújt.

Este fáradtan, de boldogan, közös vacsoránkat vagy Firenzében, vagy errefelé fogyasztjuk, de minden esetben egy nagyon "olaszos" vendéglőben, egy hangos, nyüzsgő, árban pénztárcabarát, de minőségben tökéletes helyen. Ezen a napon az étkezések önállók.

Hetedik nap – piac és harmadik közös főzés:

Reggeli után mindenkinek önállóan lehetősége nyílik arra, hogy a szállodánk előtti hatalmas ruha- és cipőpiacon feltölthesse a remélhetőleg üres bőröndjét. A piacot kb. 8 órakkor  kezdik felépíteni, így már azonnal a reggeli után indulhat a bevásárlás!

A piac után, de még délelött indul a fözés ezen a "nagy húsnapon", melynek keretein belül például a híres majd másfél kilós steak, a “bistecca fiorentina” is az asztalra kerül. Ez a fözés a nap nagyrészét takarja, így az ebéd és a vacsora összefolyik :-)

Az előételek itt zöldség és hús alapúak lesznek, primonak viszont becsúszhat akár egy 3 órát főzött "bolognai" (csak külföldön hívják így) ragu is, valamilyen tésztával. Desszertnek talán egy tipikus toszkán süteményt sütünk, amelyet Vin Santoval kóstolunk.

Főzés közben is eszegetünk, de késő délutántól indul a lakománk, a kurzusunk búcsúvacsorája!

Nyolcadik nap:

Reggeli után még egy rövid séta a tengerparton, majd összegyűlünk egy utolsó koccintásra és az oklevelek kiosztására. Azokkal akik nem maradnak a hétvégére útra kelünk és irány a repülőtér!

Amennyiben a Ryanair megint megtréfál minket és késöre rakja az érkezést és az indulást, az elsö nap helyett ezen a napon lesz a Pisai kirándulásunk, ahol egy fantasztikus Porchettát fogyasztunk álló lábon mielött a reptérhez indulunk!

Jelentkezés / kérdések:

info@culinarium.hu
Facebook oldalunk

+36 70 455 4010 Viktória
+39 334 767 5576 Mikael

Kurzusaink időpontjai időrendben:


2021. október 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. jún. 25 - júl 2.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána)

2021. aug. 30 - szept. 3.
5 napos Strand és konyha (Toszkána)

2021. szept. 6-10.
5 napos Strand és konyha (Toszkána) - BETELT

2021. szept. 13-17.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT

2021. szept. 17-24.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. szept. 27 - okt. 1.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT!

2021. okt. 4-11.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. okt. 11-15.
5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána)

2021. okt. 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. okt. 23-30.
8 napos Porto és a Douro völgye (Portugália) - Betelt!

2021. november 5.
Olíva olaj készítés - 4 nap

2021. november 12.
Olíva olaj készítés - 4 nap


Gasztrotúrák ÁSZF »
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.