5 napos Strand & Konyha főzőkurzus
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos "Strand & Konyha főzőkurzus"

Időpontok:
2021. augusztus 30 - szeptember 3.
2021. szeptember 6-10. (Betelt)


Ezen a kurzuson a konyhaművészeté a főszerep. A hétfői érkezés utáni 3 napon át, minden délelőttünk az alapanyagbeszerzésről és az azutáni főzésekről szól! Reggelente beszerezzük a főzéseinkhez szükséges alapanyagokat, egyik alkalommal a halpiacra látogatunk, majd második nap irány a helyi hentes, a harmadik alkalommal pedig beszerezzük a saját tésztánk előállításához szükséges alapanyagokat, amit majd persze profi felügyelet alatt készítünk el. Az alapanyagok beszerzése vagy elkészítése után, egy kis csobbanás a meleg tengerben, majd amikor már nem nagy a hőség, nekiállunk az Apollo konyhájában egy pompás vacsorát főzni. Ideális mindenkinek, aki pár sok új benyomással, barátsággal, de főleg sok új recepttel akar hazatérni!

A kurzus tartalma:

  • 3 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
  • 1 bor- és pezsgőkóstoló
  • piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
  • kézmüves hentes látogatása - sonkaműhely kóstolással
  • tészta workshop
  • minden nap ebéd a tengerparton
  • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli és vacsora a főztünkből
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
  • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén felárral (egyágyasban)

Kurzusdíj: €890

Részletek:

Első nap:

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Megisszuk az első kávét, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd hazaindulunk az Apolloba, ahol a már hagyományos "Toszkán köszöntövel" várunk benneteket. A menü hideg antipastikból áll, többféle (általunk készített) zöldség "sott´olio" módra, sonkákkal, szalámikkal, sajtokkal, articsókával és olívabogyókkal. Ehhez esetleg egy tál bruschetta, egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek. Fehérbor, Prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon.

A délután folyamán mindenki önállóan megismeri a környezetet, a gyönyörű sétányt, a tengerpartot és persze a környék üzleteit, kávézóit. A 2-3 óra pihenés, séta vagy strandolás után elindulunk egy közeli borászatba, ahol a teraszon, szalmabálákon ülve, finom borokat és pezsgöket (methode classique) kóstolunk. Az italok mellé finom olíva olajt, paradicsomos bruschettát, sonkát és sajtot tálalnak nekünk.

Ezen a napon rendszerint fáradtabban dőlünk az ágynak, hisz reggel majd vár ránk a nagy halnap!

Második nap:

A második napon korán reggelizünk, hisz vár minket a Livornoi piac, ahol frissen szerezzük be a főzéshez az aznapi alapanyagokat. A piac, a Mercato Centrale Olaszország legidősebb fedett vásárcsarnoka. Kedvenc részünk a halcsarnok, ahol mindig friss és nagy a választék a tengeri ételekből. A bátrabbak köztetek megkóstolhatnak nyers (!) rákot vagy tőkehalat, a legeslegbátrabbak akár még nyers kagylót is ehetnek ami aztán tényleg nem mindennapos, még az itteni halászoknak sem. Mi többiek meg megelégszünk egy villányi kis polippal, hal-carpaccioval vagy kis aquadellával, közvetlenül a piacos pultból.

Livorno történelmileg Olaszország egyik legnemzetközibb városa, ahol szemmel látható az angol a francia és a holland befolyás. A piac közvetlenül a csatornákkal körbevett Venezia, vagyis Velence városrészben fekszik, ahol a mindenhol jelenlévő vízen, kishajók ezrei vannak kikötve a város szívében. A piacon Alessandro barátunk egy rövid "oktatást" tart nekünk a jó olívaolaj ismérveiről. Többféle olajat kóstolunk, hogy érezzük a különbözö területekröl származó olajak közti különbséget, és persze, hogy melyik olaj passzol a legjobban egy salátához, egy halhoz vagy egy jó steakhez.

Hazaérkezés után irány a strand, ahol egy pár órát pihenünk, majd megkezdődik az elsö közös főzés; Ezen a napon a bevásárolt alapanyagokból egy 6-fogásos tengeri menüt készítünk.

Menüsor: 2-3 antipasti (lehet ez baccalá, polipsaláta, vagy kétféleképpen elkészített kagyló),  egy primo, amely vagy egy halas rizotto vagy egy spaghetti al ragu di mare. Ezt követi egy halas secondo mint pl. grillezett branzino, grillezett zöldséggel vagy salátával, végül egy finom desszert, ami lehet zuppa inglese, panna cotta vagy cantuccini Vin Santoval.

Mindent amit közösen főztünk, közösen meg is eszünk! Persze maradni fog a tányéron, de a célunk, hogy mindenki mindenből legalább kóstoljon egy falatot. A korai vacsorát Aperol Spritz, Frizzante, majd egy kis limoncello vagy grappa kiséri.

Harmadik nap:

Reggel egy kimondottan szép vidékre indulunk, ahol lankás zöld, “toszkán” dombok között egy középkori vár köré húzódó kis falu, Lari, húzódik meg. Lariban müködik toszkána leghíresebb tésztagyártója, amely olyan családi vállalkozás, hogy kizárólag családtagok dolgoznak benne. Természetesen körbevezet minket Luca, az egyik fiatalabb Martelli. Meglátjuk hogyan készül egy igazán kázmüves tészta, amelyet e kis faluból több mint 30 országba exportálnak.

A gyönyörű falu egy másik kis utcájában Barbara és Fabrizio várnak minket, akik büszkén mutatják nekünk a kis hentesüzemüket, ahol a mai főzésre vásároljuk a fő alapanyagokat. Prémium alapanyag teszik ki az olasz konyha gerincét – ennek a remek példáját látjuk itt.

Ebédként egy széles palettát fogyasztunk el, különböző sonkákból, szalámikból és a helyi specialitásokból. Ehhez egy-két pohár toszkán vörösbort fogyasztunk. Elmondják nekünk, hogyan készülnek a különböző szalámik és sonkák, mitől lesz igazán valami toszkán specialitás. Megmutatják a hűtőházukat és láthatjuk a pácolási technikákat is. Levezetésképp – ha nincs épp lezárva - megnézzük a kis falu ékességét, a középkorból megmaradt várat.

Hazautazunk, hisz megint vár minket a homokstrandunk, amely ilyenkor még olyan meleg, mint ritkán az évben. Szeptember nekünk a legjobb strandhónap, meglátjátok!

Estefelé indul a konyhai munka: nekiállunk vacsorát készíteni, amely a mai napon persze hús-központú lesz. Mivel a fő hozzávalókat délelőtt frissen vesszük, és egy kis hentesbolt fö ismérve az, hogy napról napra más terméke van, így a menünket is spontán állítjuk össze. Finom borjútartár vagy májas crostini, egy parmezános involtini, és persze a másfél kilós Fiorentina steak is jöhet a terítékre.

Ezen a napon természetesen vörösbort iszunk. 2-3 különbözö Chiantit, és persze legalább egy Bolgheri Supertuscant is kóstolunk. Desszertnek elmegyünk Viareggio legjobb fagyizójába!

Negyedik nap:

Ezen a napon megtanuljuk, hogy kell töltött tésztát (tordelli, mezzalune vagy ravioli),  géppel tekert tagliatellét vagy akár kézzel sodort picit készíteni. Egy igazán elhivatott tésztamester látogat el hozzánk, így garantálni tudjuk, hogy mindenki lisztes kézzel fog boldogan dolgozni és a folyamat végén mindenki büszkén emelni a s.k. elkészített tésztáit a fotólencse elé.

Természetesen nem csak tésztát eszünk; elkészítjük a tésztavacsoránk hiányzó elemeit, egy finom és különleges antipastot, majd 3-4 izgalmas tésztaszószt, amelyeket úgy állítunk össze, hogy jól passzoljanak a délelőtt készített tészta töltelékeihez.

Ezen a napon egy késői ebédet eszünk, hogy maradjon elég idő a kurzusunk másik fő elemére, a strandolásra. Az ernyők alatt töltjük a nap hátramaradó részét, megvárva hogy a tengerbe süllyedjen a szemünk elött a nap.

Amikor már nem forró az aszfalt, közösen lesétálunk a kikötőbe, ahol azokat akik még bírnak enni, egy csodálatos Fritto Mistóra hívjuk meg, amelyet közvetlenül egy kis hajóról tálalnak a kezünkbe ahogyan a mólón állunk. Sétálunk és beszélgetünk, hisz ez a kurzus utolsó estéje.

Ötödik nap:

Reggeli után még egy rövid séta a tengerparton, majd összegyűlünk az oklevelek kiosztására. Azokkal, akik nem maradnak a hétvégére, útra kelünk - irány a repülőtér!

Jelentkezés / kérdések:

info@culinarium.hu
Facebook oldalunk

+36 70 455 4010 Viktória
+39 334 767 5576 Mikael

Kurzusaink időpontjai időrendben:


2021. október 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. jún. 25 - júl 2.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána)

2021. aug. 30 - szept. 3.
5 napos Strand és konyha (Toszkána)

2021. szept. 6-10.
5 napos Strand és konyha (Toszkána) - BETELT

2021. szept. 13-17.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT

2021. szept. 17-24.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. szept. 27 - okt. 1.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT!

2021. okt. 4-11.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. okt. 11-15.
5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána)

2021. okt. 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. okt. 23-30.
8 napos Porto és a Douro völgye (Portugália) - Betelt!

2021. november 5.
Olíva olaj készítés - 4 nap

2021. november 12.
Olíva olaj készítés - 4 nap


Gasztrotúrák ÁSZF »
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.