5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri

Időpontok:
2021. október 11-15.


A kurzus tartalma:

  • 2 nagy közös főzés és ebéd/vacsora a főztünkből
  • 1 bor- és pezsgőkóstoló
  • 1 sajtüzem látogatás+sajtműhely, ahol saját pecorino sajtodat készíted
  • 1 piaclátogatás és kóstolás a livornoi piacon
  • városnézés Pisaban és Volterrában
  • minden nap bőséges Culinarium büféreggeli, ebéd és vacsora
  • minden nap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
  • szállás a gyönyörű Apolloban, kétágyas szobában, igény esetén felárral (egyágyasban)
  • minden transfer

Kurzusdíj: €890

Részletes kurzusleírás

Első nap:

Délután érkezés Pisába, ahol már a reptéren várunk Titeket. Rövid transzfer után megérkezünk az Apolloba, ahol a szobák elfoglalása után egy könnyű itallal a kezünkben asztalhoz ülünk. Korai vacsoránk menüje a már hagyományos Toszkán Köszöntőnk: grillezett zöldségekkel, hideg antipastikkal tonhalas babsalátával, gerstlivel. Egy emésztést elősegítő séta, és egy esetleges Aperol után tapasztalataink szerint ezen a napon mindenki az utazástól a szokásosnál hamarabb az ágynak esik. Kiadós, mély alvás reggelig.

Második nap:

Reggeli után Chiantiba utazunk, ebbe az eredetileg csak három kis falu területéből álló, világhírű borvidékre, ahol a Chianti-, a Chianti Classico-, és a Chianti Classico Riserva borok készülnek, eredetileg szinte kizárólag a Sangiovese szőlőből, de manapság, a lazább bortörvényeknek hála, sok izgalmas más fajták hozzáadásával. Első állomásunk egy igazán világhírű pincészet, melynek nem csak a borai, hanem az architektúrája is sorban nyeri a nemzetközi díjakat. Egy komplett képet kapunk, a palántától a palackozásig, és persze kóstolunk is. Ebédünket egy fantasztikus teraszon fogyasztjuk, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik Chianti dombjai felé.

A délután folyamán egy második híres pincészetet látogatunk meg, ahol további négy csúcsbort kóstolunk miután kőrbe vezettek a birtok különböző részein. A borok mellé finom helyi sonkát, szalámit és persze Pecorino sajtot tálalnak nekünk.

Fáradtan hazafelé indulunk, ahol a nap hátramaradó része szabad foglalkozás, pihenés, vagy beszélgetés a szalonban egy pohár Chianti mellett.

Harmadik nap:

A mai napon egy kis toszkán faluba megyünk a szép lankás zöld dombok közé, amelyet először 732-ban említenek az írások. Toszkána egyik legjobban megőrzött várfala található itt. Mi főleg a kis középkorú ékszerdobozban található tésztagyár miatt látogatunk ide: Az üzem nem csak családi kézben van, de szinte kizárólag családtagok, rokonok dolgoznak a tésztakészítésben, ami - valljuk be - egy ritkaság! Talán ez az oka annak, hogy az itt gyártott spaghettik, pennék és fussilik világszerte megtalálhatók a neves konyhákban. Mi is tudunk majd belőle hazavinni.

Egy igazi kis toszkán falusi henteshez látogatunk, ahol mindent megtudunk az érlelt sonkákról, a sopressataról és a salsicciáról, amelyet ebédként meg is kóstolunk az évszázados várfalak által alakított pincékben, vagy időjárástól függően a kis falu főterén szabad ég alatt.

Hazaérve egy kicsit pihenünk, majd estefelé kezdődik a közös főzés, amelyben pl. az előző nap beszerzett Chianti bor is kap szerepet, mégpedig a hentestől vásárolt finomságok párosításában. Vacsoránk ezen a napon húsos fogásokat tartalmaz

Negyedik nap:

Közvetlenül korai reggeli után kiszabadulunk a villa előtti sétányra, ahol minden héten csütörtökön, több mint 100 árus kínál cípőt ruhát és textileket. A zacskók gyors ledobása után elindulunk a mai úticélunk, Bolgheri felé.

Pont ebédidőre érünk erre a csodás helyre, így persze egy kiadós ebéddel kezdjük egy borvendéglőben. Bolgheriben nőttek fel a Zwack család gyerekei, és így az ebéd után a “magyar vonatkozású” kis kávézójukban tudunk egy finom fagyit enni vagy egy espressot inni. A következő programpont ezen a nem unatkozós napon egy borkóstolás amely egy valóban különleges borászatba visz minket.

Borászatunk a borvidék kellős közepén található, az Ornellaia kerítésszomszédja. Giovanni már harmadik generációban termel csúcsminőségű borokat. A híres Parker pontozásnál is elérte már a szinte elérhetetlennek számító 100 pontot. Egy kis körbevezetés következik, melyen lekövetjük a bor készítésnek a különböző szakaszait, majd asztalhoz ülünk, hogy megnézzük miért is a leghíresebb bora Olaszországnak a Bolgheri Supertuscan.

A nap végére fáradtak leszünk, így a nap és egyben az egész kurzus kicsengése egy tipikus kockás terítős, kizárólag helyiek által látogatott vendéglő lesz, ahol egy búcsúvacsorát fogyasztunk együtt. Ennek költségét arányosan szétdobjuk egymás közt.

Ötödik nap:

Reggeli után pakolászunk, és élményekkel, és remélhetően új barátokkal tele, elindulunk a reptér felé.

Jelentkezés / kérdések:

info@culinarium.hu
Facebook oldalunk

+36 70 455 4010 Viktória
+39 334 767 5576 Mikael

Kurzusaink időpontjai időrendben:


2021. október 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. jún. 25 - júl 2.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána)

2021. aug. 30 - szept. 3.
5 napos Strand és konyha (Toszkána)

2021. szept. 6-10.
5 napos Strand és konyha (Toszkána) - BETELT

2021. szept. 13-17.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT

2021. szept. 17-24.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. szept. 27 - okt. 1.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT!

2021. okt. 4-11.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. okt. 11-15.
5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána)

2021. okt. 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. okt. 23-30.
8 napos Porto és a Douro völgye (Portugália) - Betelt!

2021. november 5.
Olíva olaj készítés - 4 nap

2021. november 12.
Olíva olaj készítés - 4 nap


Gasztrotúrák ÁSZF »
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.