Olíva olaj készítés - 4 napos gasztrotúra
Tuscany

Gasztrotúrák-, élmények külföldön

Olívaolaj-készítés - 4 napos gasztrotúra

Időpontok:
2021. november 5.
2021. november 12.
(Ha legalább hatan jöttök egyszerre, akkor a fentiektől eltérő novemberi időpontot is egyeztethetünk!)


A kurzus tartalma:

  • 2 közös főzés és vacsora a főztünkből
  • Olívaolaj workshop egy kiemelt helyi termelőnél (átfogó tudást szerzel az olívaolaj gyártásáról, tárolásáról - kóstolással!)
  • Olívabogyó-szüret saját kezűleg (1 fa résztvevőnként), saját olaj készítése, hazaszállításra
  • 2 liter frissen szüretelt, saját prémium olívaolaj
  • Kirándulás Sienaba és San Gimignanoba
  • Mindennap bőséges Culinarium reggeli
  • 2 könnyű ebéd és 3 kiadós vacsora
  • Mindennap prosecco / aperolspritz / bor / ásványvíz
  • Szállás a gyönyörű Casa Deliziaban, a Culinarium második helyszínén a toszkán dombok közt, kétágyas szobában, igény esetén egyágyasban (felárral)
  • Minden helyi transzfer

Kurzusdíj: €690

Résztvevők max. 8 fő


Részletes leírás

Első nap, péntek:

Önálló érkezés Pisába, ahol a reptéren várunk Titeket. Megisszuk az első kávét, megismerkedünk a csapat többi tagjával, majd hazaindulunk a toszkán dombok közé - Lajaticoba -, ahol a Casa Deliziaban lesz a szállásunk.

A már hagyományos "toszkán köszöntő" korai vacsorával várunk benneteket. A menü hideg antipastikból áll: többféle (általunk készített) zöldség "sott´olio" módra, sonkákkal, szalámikkal, sajtokkal, articsókával és olívabogyókkal. Ehhez esetleg egy tál bruschetta, egy caprese vagy egyéb finomságok is még az asztalra kerülnek. Fehérbor, prosecco és egy-két digestive sem hiányozhat az első napon.

A nap hátramaradó részében mindenki önállóan megismeri a környéket, az olajfaligeteket, a kis kőházas falucskát és a szép tájat, majd a kandallóban ropogó tűz mellett lassan hagyjuk a napot lecsengeni. Ezen a napon rendszerint fáradtabban térünk nyugovóra.

Második nap, szombat:

Ez a nap teljesen az olívaolaj körül forog. Reggeli után átmegyünk Peccioli környékére, ahol egy tényleg elhivatott helyi termelővel találkozunk, aki a minőségi olaj készítésének egyik emblematikus figurája. Meg fogunk mindent tanulni, amit egy, az olívaolajjal magas szinten foglalkozó gasztronómusnak tudnia kell. Emellett szakszerűen - mint a profik -, kék poharakból fogunk olívaolajokat kóstolni. Ezek után kimegyünk az ültetvényre, ahol elmagyarázzák nekünk, hogy a szüretelés hogyan működik és mire kell ügyelnünk.

olívaszüret
olívaszüret

Egy könnyű ebéd után visszatérve saját földünkre kimegyünk az olívaligetbe, és mindenki kap egy fát, amelyet közösen learatunk (javasolt a közös munka – úgy gyorsabban megy), majd az olívabogyós ládákat elvisszük egy helyi présbe, ahol reményeink szerint finom, friss, zöld olajat préselnek nekünk belőle.

olívaszüret
olívaszüret

Hazaérkezés után egy kicsit pihenünk, majd megkezdődik a közös főzés. Ezen a napon az őszi időszakhoz passzoló toszkán (!) konyhát "tanulmányozzuk"!

Menüsor: Két antipasti (zöldségek, sonkák, bruschetták), egy "primo", amely tészta vagy rizotto. Ezt követi egy húsos "secondo" a grillről zöldséggel vagy salátával, végül egy finom desszert, amit grappával, limoncelloval vagy a híres (hírhedt?) narancsborunkkal öblítünk le.

Harmadik nap, vasárnap:

Ezen a napon a reggeli után Toszkána egyik legeredetibb vidékére, Sienaba utazunk. A 75 kilométeres úton bármerre nézünk, ciprusos és cédrusos dombokat látunk, na és persze juhokat, teheneket, s mindent, ami a toszkán tájhoz tartozik. Korán indulunk, hisz Sienaban városnéző program vár ránk - magyar nyelvű idegenvezetéssel. Megtekintjük a Duomo-t és a híres teret, ahol minden évben a Palio lovasjátékokat tartják. A városkának egy-két rejtett kincsét is megnézzük.

olívaszüret
olívaszüret

Kora délután egy kis "énidő" után - amelynek keretein belül mindenki maga fedezi fel a belváros számára érdekes részeit -, a Sclavi család tágas vendéglőjében ebédelünk. A Sclavi család és a neves olasz énekes, Gianna Nannini családja gyártják a híres sienai "Panfortét" immár évszázadok óta.

Ebéd után a buszba ülve eljutunk a csak 45 kilométerre fekvő San Gimignanoba, ahol megtekintjük a világhírű tornyokat (13 maradt a valamikor létező 70-ből);  a négyszeres világbajnok fagyimester, Sergio Dondoli kínálatát; és beszívjuk ennek a különleges történettel büszkélkedő kis városkának a légkörét. Egy aperitivot iszunk valamelyik bárban, majd vacsorára hazaindulunk.

Estefelé hazaérve választhatunk, hogy egy vendéglőbe megyünk-e vagy a csodálatos nagy konyhánkban együtt főzünk-e valami finomat. Ezt közösen döntjük el. Mindenesetre a kandallók egyike mellett hagyjuk megint lecsengeni a napot.

Negyedik nap, hétfő:

Reggeli után összegyűlünk az oklevelek és egy ajándék kiosztására. Egy különleges meglepetéssel készülünk számotokra, amellyel még évekre „idekötünk” a mi vidékünkre. Majd meglátjátok.

olívaszüret
Jelentkezés / kérdések:

info@culinarium.hu
Facebook oldalunk

+36 70 455 4010 Viktória
+39 334 767 5576 Mikael

Kurzusaink időpontjai időrendben:


2021. október 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. jún. 25 - júl 2.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána)

2021. aug. 30 - szept. 3.
5 napos Strand és konyha (Toszkána)

2021. szept. 6-10.
5 napos Strand és konyha (Toszkána) - BETELT

2021. szept. 13-17.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT

2021. szept. 17-24.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. szept. 27 - okt. 1.
5 napos Toszkán Kóstoló - BETELT!

2021. okt. 4-11.
8 napos Napsütötte Illatos Ízek (Toszkána) - BETELT!

2021. okt. 11-15.
5 napos Bortúra - Chianti és Bolgheri (Toszkána)

2021. okt. 18-22.
5 napos Toszkán Kóstoló

2021. okt. 23-30.
8 napos Porto és a Douro völgye (Portugália) - Betelt!

2021. november 5.
Olíva olaj készítés - 4 nap

2021. november 12.
Olíva olaj készítés - 4 nap


Gasztrotúrák ÁSZF »
Weboldalunkon cookie-kat használunk. Ezek működéséről bővebben itt olvashatsz.